Încă un suspect în cazul de corupție de la Bruxelles. Casa europarlamentarului Marc Tarabella, percheziționată în prezența Robertei Metsola

Operațiunea anticorupție din Parlamentul European, în cadrul căreia a fost arestată vicepreședinta PE Eva Kaili, continuă. Casa europarlamentarului socialist belgian Marc Tarabella, 59 de ani, a fost percheziționată sâmbătă, 10 decembrie, în prezența președintei PE Roberta Metsola, scrie publicația Le Soir.

În urma percheziției, telefonul personal al lui Tarabella și mai multe echipamente informatice au fost confiscate de anchetatorii conduși de judecătorul Michel Claise.

„Putem confirma că președintele Roberta Metsola s-a întors din Malta la Bruxelles pentru a participa la o percheziție la domiciliul unui membru al Parlamentului European”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Parlamentului.

Articolul 59 din Constituția Belgiei impune ca președinția Parlamentului PE să fie prezentă în cazul unei percheziții a unui parlamentar european ales în Belgia.

Marc Tarabella nu este privat de libertate. Europarlamentarul a declarat agenției Belga că nu are „nimic de ascuns” și că „dorește să colaboreze”.

„Justiția își face treaba de informare și investigare, ceea ce mi se pare absolut normal. Nu am absolut nimic de ascuns și voi răspunde la toate întrebările, dacă asta îi poate ajuta să facă toată lumina în această afacere”, a comentat deputatul.

Partidul Socialist a anunțat duminică că Marc Tarabella a fost convocat de Comisia de Vigilență a partidului.

Născut la Liège, primar al comunei Anthisnes, europarlamentar din august 2004 până în iulie 2007, apoi din nou din iulie 2009, Tarabella este vicepreședinte al delegației pentru relațiile cu Peninsula Arabică la Parlamentul European.

De asemenea, el a fost ministru valon al instruirii și ministru al tineretului al comunității franceze (2007-2009). 

După Eva Kaili, vicepreședintele Parlamentului European, săltată vineri, după un flagrant, acesta este al doilea europarlamentar citat oficial în contextul vastei anchete de corupție.

Eva Kaili și alte trei persoane au fost arestate duminică și inculpate oficial, în Belgia, în cadrul anchetei de corupție care vizează instituția europeană, asupra căreia Qatarul ar fi încercat să-şi exercite influenţa.

sursa

Ministrul Energiei, discuții la Baku privind parteneriatele energetice

Discuțiile s-au axat pe progresele realizate de Republica Moldova în domeniul diversificării aprovizionării cu gaze naturale, consolidării independenței energetice, dar și dezvoltării sectorului energetic, în contextul creșterii producției de energie regenerabilă și implementării măsurilor de eficiență energetică, cu suportul partenerilor de dezvoltare.

În cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Energie și Locuințe, Dan Jørgensen, oficialul a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a integra sectorul energetic în Piața Unică Europeană și a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul constant, inclusiv pentru intervenția rapidă în vederea depășirii crizei energetice din această iarnă, provocată de Rusia. Ministrul a reiterat că intervenția promptă a partenerilor europeni a permis evitarea unei crize umanitare în stânga Nistrului.

„Apreciem susținerea continuă din partea Uniunii Europene și suntem încrezători că, împreună, vom reuși să excludem dependența față de un singur furnizor de energie, dar și să integrăm complet piețele locale de energie în piața europeană până în 2030, ceea ce va aduce Republicii Moldova un impuls simțitor pentru dezvoltarea economică”, a declarat Dorin Junghietu la întrevederea cu oficialul european.

sursa: tvrmoldova.md

Judocanul Petru Pelivan, medaliat cu argint

Recent, judocanul Petru Pelivan a cucerit medalia de argint în categoria de până la 81 de kilograme, la Grand Slamul de la Tbilisi, competiție la care au participat 385 sportivi din 52 de țări.

sursa: tvrmoldova.md

Șase universități din țară vor fi renovate

Modernizarea instituțiilor include digitalizarea proceselor de studii, precum și renovarea sălilor de clasă, a aulelor și a căminelor, care sunt într-o stare deplorabilă sau chiar neutilizabilă în prezent. Lucrările vor fi efectuate din fondurile oferite de Ministerul Educației și Cercetării, mai exact 17 milioane de lei, care vor fi repartizate pentru șase universități care au aplicat la proiect.

Printre universitățile care beneficiază de investiții se numără Facultatea de Medicină Veterinară, Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Comrat și Academia de Studii Economice din Moldova.

Pentru ce este, de fapt, sertarul de sub aragaz? L-ai folosit greşit până acum
Articolul anterior
Noi detalii în cazul adolescentei de 15 ani ucise de fostul iubit în vârstă de 17 ani
Articolul următor
Close menu