Încălțămintea te poate îmbolnăvi. Bacteria cu care riști să-ți contaminezi casa

Cea mai frumoasă și așteptată lună din an a sosit. Decembrie înseamnă pentru mulți vizite la prieteni, reuniuni de familie și petreceri. Astfel, când suntem invitați la cunoștințe, prieteni sau rude, este necesar să ținem cont de anumite reguli de bună-cuviință.

Luând în considerare cele spuse mai sus, gazdele se confruntă, de cele mai multe ori, cu o dilemă: ar trebui sau nu să le ceară oaspeților să se descalțe la intrarea în casă? În cazul în care ești în această situație și te întrebi dacă există dovezi că mersul desculț împiedică răspândirea germenilor în casă, ar trebui să știi că există, conform CNN citat de adevarul.ro.

Absolut„, a spus Gabriel Filippelli, profesor la Indiana University-Purdue University Indianapolis „Putem identifica tot felul de bacterii, dar cu siguranță una dintre cele care ne îngrijorează cel mai mult este E-coli, care provoacă crampe abdominale severe, diaree cu sânge și vărsături”, a mai adăugat el.   

Au existat studii în cadrul cărora au fost prelevate probe de pe talpa pantofilor și aproximativ 99% din încălțări au ieșit pozitive la testele de depistare a materiilor fecale”, a mai ținut să precizeze Filippelli. 

Metale grele și altele 

Totuși, microbii nu reprezintă singurul pericol care însoțește praful și murdăria care înconjoară locuințele, grădinile și parcurile din mediul rural și urban, a declarat Jill Litt, profesor la la Universitatea Colorado din Boulder, care, în prezent, lucrează ca cercetător principal la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona. 

Studiile au arătat că, în zonele urbane unde există case mai vechi, plumbul din praf poate fi dus în casă cu ajutorul pantofilor„, a atras atenția ea. „Alte studii au indicat că poți duce reziduuri de pesticide din grădini cu ajutorul pantofilor„, a mai continuat Litt. 

Metalele grele cum ar fi plumbul, cuprul și zilncul sunt prezente în solul din parcuri și pe străzile din zonele urbane, în timp ce nivelurile de pesticide pot fi ridicate în zonele agricole, a precizat Litt. 

Potrivit specialiștilor, este foarte probabil ca locuințele construite înainte de 1978 să aibă vopsea pe bază de plumb, care se poate decoji și dezintegra într-un praf periculos. Copiii sunt deosebit de vulnerabili la efectele toxice ale metalelor grele și ale pesticidelor, fiindcă intră în contact cu podelele. 

Înainte de a le solicita prietenilor să-și scoată încălțămintea, ar trebui să te asiguri că locuința este curată, fără praf, conform specialiștilor. Experții nu recomandă utilizarea aspiratorului sau a unei mături atunci când faci curat, fiindcă acestea nu vor face decât să ridice toate toxinele în aer. În schimb, ei susțin că ar trebui să apelezi la mop.  

Curățați mai des suprafețele orizontale cu o cârpă umedă, adică pervazurile ferestrelor, mesele, măsuțele de cafea, scaunele și alte obiecte de mobilier„, a recomandat Filippelli. 

Poți aplica metoda „celor trei găleți” în cazul în care locuiești într-o casă cu vopsea pe bază de plumb sau într-o zonă cu niveluri ridicate de plumb. Ai nevoie de o găleată cu o soluție de curățat universală, o alta pentru apă și una goală. 

Înmoaie mopul în soluția de curățare, stoarce excesul de apă în găleata goală și începe să dai cu mopul, începând din cel mai îndepărtat punct al ușii. Ulterior, poți folosi apa curată pentru a clăti. Este recomandat să arunci apa în toaletă, nu afară. 

Conform lui Litt, cele mai multe bacterii se află la intrarea în locuință. 

Descălțarea la ușă poate fi cel mai bun mod de a limita pătrunderea în interior a germenilor și a prafului posibil toxic, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să te gândești la confortul oaspeților tăi, a spus Filippelli. Le poți oferi acestora papuci. 

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Vladimir Putin, comentariu ironic despre renumărarea voturilor în România

Preşedintele rus Vladimir Putin a comentat în mod ironic, luni, decizia de a efectua o renumărare voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România după victoria surprinzătoare a candidatului pro-rus Călin Georgescu, relatează EFE, potrivit Agerpres citată de observatornews.ro.

„Un candidat nu a fost pe placul autorităţilor şi au decis să repete numărarea voturilor”, a afirmat Putin în timpul unei întâlniri cu tineri oameni de ştiinţă, transmisă la televiziune.

EFE precizează că Biroul Electoral Central din România a decis săptămâna trecută renumărarea celor 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, prin ordin al Curţii Constituţionale.

Călin Georgescu a câştigat cu aproape 23% primul tur al scrutinului prezidenţial, în faţa candidatei pro-europene Elena Lasconi, care s-a clasat pe locul al doilea, cu doar 2.740 de voturi mai mult decât premierul social-democrat, Marcel Ciolacu, care s-a clasat pe locul al treilea, reaminteşte agenţia spaniolă de presă.

Curtea Constituţională din România a validat luni seara primul tur al alegerrilor prezidențiale din Român ia, respingând solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, turul doi urmând să aibă loc pe 8 decembrie.

Cetățenii vor afla valoarea compensației la sfârșitul acestei săptămâni

Autoritățile spun că fac tot posibilul ca cetățenii să aibă o claritate în privința valorii compensației la energie, până la finele acestei săptămâni. Plățile monetare vor varia între 300 și 800 de lei și vor fi calculate individualizat. Gospodăriile cu venituri mici vor avea compensații mai mari, celelalte vor primi plăți mai mici sau în general s-ar putea să nu se califice pentru compensații, bunăoară, în cazul celor ale căror venituri depășesc 30 de mii de lei pe lună, a precizat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Cei care se vor califica pentru compensații nu vor primi mai puțin de 300 de lei, a subliniat ea, relatează Radio Moldova.

„Nimeni nu va fi exclus doar fiindcă nu există buget, dacă are necesitatea și corespunde criteriilor care urmează să fie aprobate în detalii săptămâna aceasta în ședință de Guvern. Nu se pune problema că oamenii nu vor primi compensații fiindcă nu există buget. El a fost gândit, a fost planificat. Noi am făcut simulări, inclusiv pe numărul de cazuri de anul trecut, care este unul similar. Nu există surprize, noi știm la ce să ne așteptăm și tot ce se întâmplă e în limita așteptărilor pe care le-am avut”, a notat Corina Ajder.În decembrie, când intră în vigoare tariful majorat la gazele naturale, valoarea compensațiilor va fi ajustată, a precizat Corina Ajder. Ajustări se vor face și dacă, eventual, se va majora tariful la energia termică.„Vom face modificările necesare în cadrul legal pentru a asigura că oamenii nu achită mai multe pentru aceste facturi, doar pentru că s-a majorat tariful. Vom compensa mai mult pentru a ne asigura că nici o gospodărie nu achită un tarif mai mare decât cel achitat în sezonul precedent”, a adăugat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.Amintim că peste 700 de mii de gospodării s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md. În acest an, plățile nu vor fi direct în factură, ci vor fi transferate pe card sau la poștă. Compensațiile pentru luna noiembrie vor fi achitate la mijlocul lunii decembrie.

Ce este sindromul bradului de Crăciun. Detaliul șocant pe care nu l-ai știut despre brad
Articolul anterior
ATENȚIE, șoferi! Ceață densă și polei pe drumuri!
Articolul următor