Cea mai frumoasă și așteptată lună din an a sosit. Decembrie înseamnă pentru mulți vizite la prieteni, reuniuni de familie și petreceri. Astfel, când suntem invitați la cunoștințe, prieteni sau rude, este necesar să ținem cont de anumite reguli de bună-cuviință.
Luând în considerare cele spuse mai sus, gazdele se confruntă, de cele mai multe ori, cu o dilemă: ar trebui sau nu să le ceară oaspeților să se descalțe la intrarea în casă? În cazul în care ești în această situație și te întrebi dacă există dovezi că mersul desculț împiedică răspândirea germenilor în casă, ar trebui să știi că există, conform CNN citat de adevarul.ro.
„Absolut„, a spus Gabriel Filippelli, profesor la Indiana University-Purdue University Indianapolis „Putem identifica tot felul de bacterii, dar cu siguranță una dintre cele care ne îngrijorează cel mai mult este E-coli, care provoacă crampe abdominale severe, diaree cu sânge și vărsături”, a mai adăugat el.
„Au existat studii în cadrul cărora au fost prelevate probe de pe talpa pantofilor și aproximativ 99% din încălțări au ieșit pozitive la testele de depistare a materiilor fecale”, a mai ținut să precizeze Filippelli.
Metale grele și altele
Totuși, microbii nu reprezintă singurul pericol care însoțește praful și murdăria care înconjoară locuințele, grădinile și parcurile din mediul rural și urban, a declarat Jill Litt, profesor la la Universitatea Colorado din Boulder, care, în prezent, lucrează ca cercetător principal la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona.
„Studiile au arătat că, în zonele urbane unde există case mai vechi, plumbul din praf poate fi dus în casă cu ajutorul pantofilor„, a atras atenția ea. „Alte studii au indicat că poți duce reziduuri de pesticide din grădini cu ajutorul pantofilor„, a mai continuat Litt.
Metalele grele cum ar fi plumbul, cuprul și zilncul sunt prezente în solul din parcuri și pe străzile din zonele urbane, în timp ce nivelurile de pesticide pot fi ridicate în zonele agricole, a precizat Litt.
Potrivit specialiștilor, este foarte probabil ca locuințele construite înainte de 1978 să aibă vopsea pe bază de plumb, care se poate decoji și dezintegra într-un praf periculos. Copiii sunt deosebit de vulnerabili la efectele toxice ale metalelor grele și ale pesticidelor, fiindcă intră în contact cu podelele.
Înainte de a le solicita prietenilor să-și scoată încălțămintea, ar trebui să te asiguri că locuința este curată, fără praf, conform specialiștilor. Experții nu recomandă utilizarea aspiratorului sau a unei mături atunci când faci curat, fiindcă acestea nu vor face decât să ridice toate toxinele în aer. În schimb, ei susțin că ar trebui să apelezi la mop.
„Curățați mai des suprafețele orizontale cu o cârpă umedă, adică pervazurile ferestrelor, mesele, măsuțele de cafea, scaunele și alte obiecte de mobilier„, a recomandat Filippelli.
Poți aplica metoda „celor trei găleți” în cazul în care locuiești într-o casă cu vopsea pe bază de plumb sau într-o zonă cu niveluri ridicate de plumb. Ai nevoie de o găleată cu o soluție de curățat universală, o alta pentru apă și una goală.
Înmoaie mopul în soluția de curățare, stoarce excesul de apă în găleata goală și începe să dai cu mopul, începând din cel mai îndepărtat punct al ușii. Ulterior, poți folosi apa curată pentru a clăti. Este recomandat să arunci apa în toaletă, nu afară.
Conform lui Litt, cele mai multe bacterii se află la intrarea în locuință.
Descălțarea la ușă poate fi cel mai bun mod de a limita pătrunderea în interior a germenilor și a prafului posibil toxic, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să te gândești la confortul oaspeților tăi, a spus Filippelli. Le poți oferi acestora papuci.