Pietricica, culmea pe jumătate împădurită care străjuie municipiul Piatra Neamţ, a fost afectată de un nou incendiu, care s-a produs în noaptea dintre ani. Cauza izbucnirii flăcărilor au fost artificiile.
Foto: simbol
O parte dintre locuitorii oraşului nemţean au avut parte de un spectacol nedorit, altul decât focul de artificii organizat de administaţia locală, pentru a marca venirea anului 2024. La câteva minute după miezul nopţii, în toiul exploziilor de la articolele pirotehnice, s-a putut vedea și incendiul de deasupra urbei, transmite adevarul.ro.
Pe 1 ianuarie, la ora 00.10, căpitan Irina Popa, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“, a transmis: „Forţe şi mijloace de intervenţie de la Detaşamentul de pompieri Piatra Neamţ intervin pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată ce se manifestă pe Muntele Pietricica“.
Cadrele ISU s-au mobilizat imediat, echipajele trimise la faţa locului reuşind, în aproximativ o oră, să stingă flăcările. A fost afectată o suprafaţă de aproximativ 1,5 hectare.
„Folosirea materialelor pirotehnice (artificii) a fost cauza probabilă de producere a incendiului“, a comunicat Inspectoratul „Petrodava“.
Se bănuieşte că cineva a urcat cu maşina pe drumul care duce la releul de televiziune de pe Pietricica şi a folosit iresponsabil artificii, neţinând cont de vegetaţia uscată existentă. În apropiere de locul care a fost afectat de incendiu este şi un aşezământ monahal construit după 1990, Schitul Sfântul Mina.
Articolele pirotehnice folosite imprudent au cauzat un mare dezastru de Sărbători și în comuna Pipirig. S-a întâmplat chiar în prima zi a Crăciunului 2023, pe 25 decembrie. Flăcările cuprinseseră o casă, un depozit de juraje şi două adăposturi pentru animale. Utilizarea unor pedarde de către copii a fost cauza probabilă a producerii incendiului.
Revenind la culmea Pietricica, pe 31 noiembrie 2021, ea a fost cuprinsă de un incendiu devastator, care s-a manifestat pe circa 20 de hectare. „Focul în aer liber“, după cum a stabilit ISU, a dus la izbucnirea flăcărilor. La misiunea de stingere au participat circa 300 de persoane, pompieri (din Neamţ, Iaşi şi Bacău), silvicultori, angajaţi de la primărie şi voluntari.