Incendiu la un service auto din Capitală: 6 echipaje de salvatori și pompieri trimise la fața locului

Pompierii au fost alertați ieri pentru a interveni la lichidarea unui incendiu izbucnit pe teritoriul unui atelier auto de pe strada Colonița 108 din municipiul Chișinău. Potrivit informațiilor înregistrate focul a cuprins mai multe bunuri materiale din interiorul atelierului.

La fața locului de urgență au fost trimise 6 echipaje de salvatori și pompieri. Ajunși la destinație, angajații IGSU au stabilit că flăcările au afectat două autovehicule.

Conform IGSU, incendiul nu a obținut răspândire asupra altor construcții din apropiere, reușind localizarea acestuia la ora 16:38.

În urma incendiului a fost afectat un microbuz de model Ford Transit, un automobil de model Volkswagen T4, dar și mai multe bunuri materiale din interiorul atelierului cu suprafața de 120 m2. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.

Potrivit IGSU în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 18 situații de risc.

sursa: www.n4.md

Concediu suplimentar și alocații pentru unele categorii de persoane. Cine se va bucura de aceste privilegii

Moldovenii care dețin unele distincții de stat vor beneficia de alocații, iar veteranii de la Cernobîl – de concediu suplimentar achitat, de 14 zile. Noile reglementări urmează să fie aprobate la ședința cabinetului de miniștri, pe 2 octombrie, scrie realitatea.md.

Lista beneficiarilor de alocații va fi suplinită cu persoanele decorate cu medaliile „Meritul Militar” și „Pentru Vitejie”. Acestea vor primi câte 150 de lei.

Deținătorii Ordinului „Credință Patriei”, clasele I, II sau III, pentru participare la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, vor fi remunerate cu 300 de lei luna, veteranii decorați cu ordinele „Drapelul Roșu”, „Războiul pentru
Apărarea Patriei” clasele I sau II și „Steaua Roșie” vor primi câte 500 de lei.

Cavalerii „Ordinului Republicii”, pentru participare la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, vor avea alocații de 700 de lei.

Adițional, cuantumul alocațiilor existente se ajustează la 700 de lei pentru persoanele decorate cu ordinul „Ștefan cel Mare” și soții sau părinții celor decorați post-mortem cu „Ordinul Republicii” sau cu ordinul „Ștefan cel Mare”.

S-au dat drept angajați ai unei bănci și au sustras bani de pe card. Doi indivizi, reținuți de oamenii legii

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice și cei de urmărire penală ai INI au documentat activitatea ilicită a unui grup de persoane bănuite de escrocherie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În perioada lunii iunie curent,  suspecții, prezentându-se ca angajați ai unei bănci comerciale, sub pretextul de a stopa o accesare ilegală în aplicația Web Banking, au solicitat de la victimă, o femeie de 50 de ani, informații confidențiale privind datele cardului şi parolele OTP emise pe telefonul mobil.

Obținând acces la contul bancar al victimei, aceștia au sustras 23 de mii lei, cauzându-i daune materiale în proporții considerabile.

În urma măsurilor de investigație și a probelor acumulate în cadrul urmăririi penale, ofițerii INI au descins cu percheziții la domiciliile membrilor grupării, doi bărbați de 23 și 47 de ani. Acolo  au fost depistate și ridicate 60 de carduri bancare, 9 telefoane mobile, cartele SIM, tablete și un laptop. Unul dintre bănuiți a fost reținut pentru 72 de ore.

Menționăm că gradul de complicitate al persoanelor vizate urmează a fi stabilit în cadrul acțiunilor de urmărire penală.

Potrivit legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de la 42 500  la 67 500 de lei  sau cu închisoare de la 1 la 5 ani.

În acest context, Poliția  recomandă REPETAT cetățenilor să respecte următoarele reguli de  precauție:

– Nu divulgați nimănui informațiile Dumneavoastră personale, datele cardului bancar sau ale conturilor de acces la aplicațiile web/mobile banking, chiar dacă aceștia se prezintă ca personal al băncii;

– Nu transmiteți cardul bancar persoanelor terțe, nu lăsați cardul bancar la vedere şi nu permiteţi fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine.

– Evitați înregistrarea și completarea sondajelor online distribuite prin rețelele de socializare, în special a celor care promit câștiguri fabuloase. Nu introduceți datele D-stră personale sau datele de contact în anunțurile respective.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și unitatea bancară care Vă deservește cardul.

Uniunea Europeană a ales deja fructele moldovenești! Acum este rândul Moldovei să aleagă drumul drept spre Europa

20 octombrie 2024 – data la care cetățenii Republicii Moldova sunt chemați să se pronunțe dacă vor ca viitorul țării lor să fie alături de democrațiile europene.  Evenimentul, unul cu adevărat determinant în istoria zbuciumată a fostei Basarabii, este prezentat românilor de pe ambele maluri ale Prutului într-o campanie Digi 24, intitulată „Moldova, pe drumul european”, scrie digi24.ro.

„Moldova, un gust deosebit” – este sloganul cu care se promovează fructele produse peste Prut. Pământul roditor, investițiile în tehnologie modernă și soiurile noi au transformat fructele de aici în preferatele consumatorilor din toată lumea. Piața UE are prioritate, iar basarabenii au înțeles rapid cât de mare este concurența și fac totul ca la carte. Fermierii din Republica Moldova se dezvoltă cu banii lor în mare parte, dar și-ar dori acces permanent la banii europeni. Referendumul pentru schimbarea Constituției, din 20 octombrie, le poate oferi această șansă.

„Un șir de embargouri impuse de Federația Rusă ne-a orientat pe piața Uniunii Europene”

„Am avut un șir de embargouri impuse de Federația Rusă și aceasta ne-a orientat pe piața Uniunii Europene și alte țări îndepărtate, unde trebuie să intrăm în competiție cu marii producători de fructe din lume, cum ar fi Italia, Franța, Polonia, Olanda, Spania. Și aici, sarcina noastră a producătorilor a fost ca să se reorienteze și să facă acele investiții în a înființa livezi cu soiurile după placul acestor consumatori, adică ne-am orientat la preferințele consumatorilor de pe aceste piețe. Plus la aceasta o trebuit să ne aranjăm și infrastructura de post-recoltare, pentru că aceste fructe trebuie, după recoltare, să fie ambalate, sortate și prezentate cum ne cer acești consumatori”, prezintă situația Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.

„Partenerii noștri, pe care îi descoperim în Uniunea Europeană, găsesc niște bijuterii ascunse în Republica Moldova”

„Fructele care sunt produse în Moldova, mă refer aici, la Moldova din partea dreaptă a Prutului și în Moldova din partea stângă, au același gust, un gust autentic pe care îl formează anume locul nostru, unde noi suntem amplasați. Pământurile sunt foarte bogate, avem o climă care permite ca fructele să-și ia o culoare, o aromă și un gust pe care nu-l uită consumatorul. Noi avem așa lucruri că partenerii noștri, pe care îi descoperim în Uniunea Europeană, găsesc niște bijuterii ascunse în Republica Moldova. Dacă au gustat o dată cireșele moldovenești, ei rămân plăcut surprinși de dulceață și de aromă și de prospețimea pe care o oferă cireșele Moldovei. Dacă gustă merele în aceeași măsură, sau strugurii noștri, adică fructele moldovenești au o autenticitate și ele se deosebesc comparativ cu aceleași fructe care sunt produse în alte țări”, continuă Iurie Fală.

Uniunea Europeană a ales deja fructele moldovenești, acum este rândul Moldovei să aleagă drumul drept spre Europa Uniunea Europeană a ales deja fructele moldovenești, acum este rândul Moldovei să aleagă drumul drept spre Europa. La referendumul din 20 octombrie, basarabenii au șansa istorică să intre ireversibil pe traseul unui viitor stabil „Noi, în cadrul asociației, considerăm că este calea unde putem avea acces la investiții, la ajutor pentru a dezvolta ramura și sigur că la o piață de desfacere din mai mult de 500 de milioane de consumatori care au îndrăgit fructele Republicii Moldova. Piața Federației Ruse și alte țări din zona respectivă euroasiatică au fost de 70 de ani, până nu de mult, o piață de desfacere. Dar în ultimii zece ani a devenit o piață destul de instabilă și cu multe, să spunem așa, riscuri comerciale care prezintă pentru producătorii de fructe…  noi vrem să fie o piață stabilă”, conchide Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct .

Blonda sexy din serialul „Moldovenii“ are o pasiune. Ce vrea să se facă tânăra actriță
Articolul anterior
Contoarele de apă inteligente sunt obligatorii pentru blocurile noi din Chișinău
Articolul următor