Începând de astăzi, carabinierii pot aplica amenzi. Iată când vor avea dreptul să intervină

Începând de astăzi, carabinierii, alături de polițiști, vor putea constata contravenții și aplica amenzi, având statut de agent constatator. Legea cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor, care prevede acordarea acestor competențe către carabinieri, a intrat astăzi în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial.

separator
Potrivit Legii, în domeniul prevenirii şi descoperirii infracţiunilor şi a contravenţiilor, Inspectoratul General de Carabinieri are, începând de astăzi, următoarele atribuții: asigură, potrivit competențelor atribuite, reacţionarea la sesizările şi comunicările cu privire la infracţiuni şi contravenţii; desfăşoară, potrivit competențelor atribuite, activităţi de constatare a infracţiunilor; asigură culegerea de informaţii necesare pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii, asigurarea ordinii și securităţii publice, apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor; execută, în condiţiile legii, la solicitarea autorităţilor competente, misiuni de căutare a persoanelor care se eschivează de la urmărirea penală şi de la judecată, a persoanelor dispărute, precum şi a bunurilor care au servit la comiterea infracţiunii, au păstrat asupra lor urme ale acţiunilor criminale ori au constituit obiectul acestor acţiuni; reţine și escortează persoane în condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare; constată contravenţii şi aplică sancţiuni contravenţionale potrivit competențelor atribuite prin lege.

Pe lângă aceste atribuții, carabinierii vor mai avea competențe în următoarele domenii: menținerii, asigurării și restabilirii ordinii și securității publice, al protecției drepturilor şi libertăţilor legitime ale persoanei și comunității; pazei și protecţiei obiectivelor de importanță deosebită; în domeniul pazei și protecţiei transporturilor; în domeniul prevenirii și combaterii terorismului; în domeniul asigurării regimului stării de urgenţă, declarată în condițiile legii; participarea la operații și misiuni internaționale;
atribuţii pe timpul declarării stării de asediu sau a stării de război etc.

În condițiile legii, atunci când veți fi oprit de un carabiner, acesta va putea:

-să intervină, în caz de necesitate, cu utilizarea forţei fizice, a mijloacelor speciale sau a armei de foc din dotare;
-să vă stabilească identitatea;
-să ceară legitimarea la intrarea într-un perimetru restricţionat;
-să efectueze examinarea corporală și a bagajului în diverse condiții;
-să vă reţină;
-să intre ori să pătrundă în orice încăpere în scop de curmare a infracţiunilor, de urmărire a unor persoane;
-să limiteze ori să interzică temporar circulaţia transportului şi/sau a pietonilor pe străzi şi pe drumuri;
-să stopeze mijloacele de transport în anumite situații;
-să folosească orice mijloc de transport și comunicații, indiferent de voința proprietarului sau posesorului în cazuri de extreme necesitate;
-să intervină în forță pentru dispersarea participanților și restabilirea ordinii publice în cadrul unor întruniri sau al altor evenimente publice;
-să-i reţină pe străinii care au intrat clandestin, se află ilegal şi sunt supuşi expulzării de pe teritoriul țării.

Se menționat că abilitarea cu competenţe de constatare a faptelor contravenţionale şi penale a personalului Inspectoratului General al Carabinierilor va fi încă un element suplimentar de descurajare a criminalităţii.

sursa: www.bizlaw.md

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Online Cooking Show cu Mariana Șura – Ratatouille de sărbătoare
Articolul anterior
Ce cadou i-a făcut Ronaldo fiului său, care a împlinit 8 ani
Articolul următor