Începe licitația de vânzare a Portului Giurgiulești din Republica Moldova. Guvernul României, interesat să-l cumpere

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), proprietara Portului Giurgiulești din Republica Moldova, principalul port maritim-fluvial al țării vecine, lansează licitația internațională cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea cu succes și pe termen lung a acestui activ strategic pentru Republica Moldova, scrie profit.ro.

În vara trecută, Guvernul României a aprobat prin Memorandum constituirea unei echipe care să inițieze negocieri cu BERD pentru cumpărarea de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, a acțiunilor Danube Logistics SRL, operatorul Portului Giurgiulești, controlat integral de BERD.

În toamna lui 2024 a fost transmis că BERD negociază cu mai mulți potențiali investitori, din România, Turcia, Olanda, Danemarca și Bulgaria.

″Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), proprietarul Portului Internațional Liber Giurgiulești, principalul port maritim-fluvial al Republicii Moldova, a lansat un proces structurat de fuziuni și achiziții (M&A) printr-o procedură de licitație internațională, cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea cu succes și pe termen lung a acestui activ strategic pentru Republica Moldova.

Procesul de fuziuni și achiziții este în curs de desfășurare și se realizează în deplină coordonare cu Guvernul Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește viitorul cadru comercial și juridic al portului, menit să faciliteze investițiile interne în concordanță cu cele mai bune practici și standarde internaționale din acest domeniu″, spune acum BERD.

Conform instituției, de la achiziționarea Portului Internațional Liber Giurgiulești în 2021, BERD a sporit eficiența, volumul de producție și profitabilitatea acestuia. BERD și-a declarat în mod constant intenția de a atrage investitori cu renume pentru a sprijini în continuare portul și pentru a-l transforma într-un centru competitiv pentru comerțul regional și internațional. BERD este consiliată î

Portul este situat pe o scurtă porțiune de faleză la Dunăre din Republica Moldova și se învecinează atât cu România, cât și cu Ucraina. În calitate de principal port al Republicii Moldova, acesta gestionează peste 70% din comerțul de import și export realizat pe cale navigabilă în această țară, asigurând lanțurile de aprovizionare ale Moldovei pentru multiple tipuri de mărfuri, aducând beneficii semnificative economiei moldovenești și jucând un rol esențial în creșterea sa viitoare. Rolul său strategic a crescut în regiune, iar portul este bine poziționat pentru a servi la reconstrucția viitoare a Ucrainei. ″BERD susține construcția și operarea Portului Internațional Liber Giurgiulești din 1995.

De-a lungul istoriei sale, portul s-a confruntat cu diverse dificultăți financiare și operaționale în procesul de dezvoltare ca entitate deplin funcțională. În 2013, BERD a acordat un nou împrumut și a devenit principalul beneficiar economic al operaționalizării portului. În 2021, BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics, devenind singurul proprietar final al Danube Logistics SRL, operatorul Portului″, mai spune BERD.

Zelenski s-a întâlnii cu Trump la Roma, în marja funeraliilor Papei Francisc

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit sâmbătă la Roma şi asista la funeraliile Papei Francisc, s-a întâlnit, pentru scurt timp, cu Donald Trump, anunţă preşedinţia ucraineană, la câteva ore după ce locatarul Casei Albe a anunţat că Kievul şi Moscova sunt ”foarte aproape de un acord”, relatează AFP.

”Reuniunea a avut loc şi s-a terminat deja”, le-a declarat unor jurnalişti un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghii Nîkiforov.El nu a furnizat niciun detaliu în acest stadiu.”Cei doi preşedinţi s-ar putea întâlni”, declara anterior unoficial sub protecţia anonimatului.

Au început funeraliile Papei Francisc. Maia Sandu, prezentă la ceremonie

În Piața Sfântul Petru din Roma au început funeraliile Papei Francisc. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, alături de alți zeci de lideri mondiali, participă la ceremonie pentru a aduce un ultim omagiu pontifului.

Funeraliile papei Francisc, care a murit luni, la vârsta de 88 de ani, au loc sâmbătă în Piaţa Sfântul Petru din Vatican, unde au sosi sute de mii de credincioşi și lideri din toată lumea. Francisc va fi înmormântat în bazilica papală Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare) din Roma, aşa cum a cerut suveranul pontif în testament.

Sicriul Papei Francisc este purtat în Piața Sfântul Petru

Sicriul Papei Francisc este scos acum din Bazilica Sfântul Petru în Piața Sfântul Petru. De prezicat că, procedurile de astăzi vor arăta puțin diferit față de funeraliile papale anterioare.

De exemplu, Papa Francisc va fi înmormântat într-un sicriu simplu din lemn și, în loc să fie îngropat în trei sicrie, a cerut să fie înmormântat doar într-unul.

Aceste ultime dorințe mai umile reflectă, de asemenea, cine a fost el ca lider al Bisericii Catolice. De-a lungul mandatului său, a fost de multe ori de partea refugiaților și a îndemnat la compasiune pentru oamenii care își părăsesc casele.

Aceste ultime dorințe mai umile reflectă, de asemenea, cine a fost el ca lider al Bisericii Catolice. De-a lungul mandatului său, a fost de multe ori de partea refugiaților și a îndemnat la compasiune pentru oamenii care își părăsesc casele.

Trump, omagiu la mormântul Papei

Donald Trump i-a adus un ultim omagiu Papei Francisc la sicriul închis al acestuia în Bazilica Sfântul Petru, scrie BBC.

Cel puțin 3 morți și peste 20 de răniți// Un nou atac în Ucraina

În Ucraina, în ultimele 24 de ore, atacurile rusești au rănit cel puțin trei persoane și alte 22 au fost rănite, inclusiv un copil, informează The Kyiv Independent.

Forțele Moscovei și-au intensificat loviturile împotriva orașelor și localităților ucrainene, în ciuda faptului că Kievul insistă pentru un armistițiu necondiționat, menționează sursa citată.

Un atac cu dronă asupra orașului Kamianske din regiunea Dnipropetrovsk, desfășurat în timpul nopții, a ucis un bărbat și a rănit două femei și o fată de 11 ani, au declarat oficialii.

Trei clădiri de apartamente și șase mașini au fost avariate.Alte șase persoane au fost rănite în alte părți ale regiunii vineri, 25 aprilie, iar doi bărbați au fost răniți în atacurile rusești din timpul acestei nopți.

Atacurile rusești împotriva regiunii Donețk au ucis două persoane și au rănit cinci, a declarat guvernatorul Vadym Filashkin. Aceasta a inclus două persoane ucise și una rănită în Yarova.

Cinci persoane au fost rănite în urma loviturilor rusești în regiunea Herson, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin. O clădire de apartamente, 12 case, o anexă și garaje au fost avariate.Un bărbat de 67 de ani a fost rănit într-un atac rusesc asupra Orikhiv din regiunea Zaporijjia, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov.

Menționăm că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță că în zilele următoare ar putea avea loc întâlniri „foarte importante” menite să aducă mai aproape încetarea războiului din Ucraina și obținerea păcii. Liderul de la Kiev a subliniat că este necesară o încetare necondiționată a focului. Șeful statului ucrainean a reiterat importanța soluționării conflictului pe cale diplomatică.

Precizăm că într-un interviu pentru revista „Time”, președintele american a declarat că SUA „au avut discuții foarte bune cu Moscova” și că sunt „foarte aproape de un acord”.

Accident de groază la Peresecina: Sunt victime
Articolul anterior
Premieră în Moldova: În ajunul alegerilor, Guvernul alocă 15 milioane de lei pentru finanțarea presei
Articolul următor
Close menu