Începe săptămâna albă: Creștinii se pregătesc pentru postul Paștelui. Ce alimente au voie să mănânce

De luni, 24 februarie, începe Postul paștelui, iar de astăzi, 11 martie, creștinii intră în săptămâna albă și se pregătesc de postul Paștelui. Timp de șapte zile creștinii renunţă la carne, dar consumă ouă, lapte, brânză şi peşte. Sărbătoarea Sfintelor Paști este precedată de unul dintre cele patru posturi mari de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă, informează unica.md.

Postul Mare sau postul Sfintelor Paști este chiar cel mai aspru post pentru creștini și durează 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor, devenind, astfel, și cel mai lung post. Lăsatul secului are loc în ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce”.

Prima şi ultima săptămână a postului sunt cele mai stricte. Biserica interzice până şi consumul de ulei. Cei mai rezistenţi consumă în aceste săptămâni doar pâine nedospită cu apă.

Paştele va fi sărbătorit în data de 5 mai.

Ce alimente ai voie să mănânci în Săptămâna Albă, înainte de începerea Postului Paștelui.

În această perioadă, nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte. Săptămâna albă are, de asemenea, și un sens profund pedagogic.

Conform teologilor, această perioadă îl întărește din punct de vedere duhovnicesc, pe credincios, pentru zilele de post care urmează, fie prin cântările de la strană, fie prin ansamblul rânduielilor liturgice specifice acestei săptămâni. Important de menționat este faptul că, din ziua de miercuri a săptămânii albe și până în pana în miercurea Săptămânii Mari se rostește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul – ”Doamne și Stăpânul vieții mele”, însoțită de metanii – o altă formă de familiarizare cu nevoinţa pe care o vom săvârşi de-a lungul întregului post.

Amintește de viețuirea primilor oameni în Rai

Pe de altă parte, înțelegem aceste dezlegări și ca pe o pregătire fizică sau trupească a creştinilor pentru postul care va veni. Îngrijindu-se de cele ale trupului, Biserica îi obișnuiește pe credincioși cu practica postirii (prin abținerea de la consumul de carne), permițându-le, totuși, să se întărească pentru cele 40 de zile în care se vor osteni, cu produse din lapte, ouă şi peşte. Albul acestor alimente simbolizează haina luminoasă a postului pe care urmează să-l începem”, arată teologii.

Săptămâna albă ne mai amintește și de viețuirea primilor oameni în Rai, unde ei nu consumau carne. Consumul cărnii şi al sângelui începe în neamul omenesc abia după momentul căderii în păcat. De aceea, aceste șapte zile sunt și un chip al înălțării, al întoarcerii noastre la starea cea dintâi și în Împărăția Cerurilor.

O altă particularitate a acestei perioade este și faptul că, în zilele de miercuri și vineri nu se săvârșește Sfânta Liturghie, fiind zile aliturgice. În calendarele bisericeşti, pentru aceste zile apare menţiunea harţi, acesta este un termen popular care desemnează zilele în care este dezlegare a postului.

Gospodinele spală vasele în care au gătit de dulce

În prima zi din Săptămâna Albă, numită și Lunea Curată, gospodinele spală toate vasele în caare s-a gătit mâncare de dulce sau de frupt, inclusiv tacâmurile, lingurile din lemn și polonicele. În această zi numai copiii se mai pot înfrupta din bucatele rămase de la ospățul de Lăsatul Secului, iar adulții mănâncă numai gustări reci.

Bătrânii spun că în marțea albă este interzisă munca și este indicat consumul de brânză.

În zilele de miercuri şi de vineri nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie, ci Utrenia, Ceasurile şi Obedniţa, pentru că aceste zile sunt considerate aliturgice.

Ultima zi din Săptămâna Albă este numită “Duminica izgonirii lui Adam din Rai”, care marchează ziua în care strămoşii noştri au încălcat postul rânduit de Dumnezeu. Această zi este cunoscută din moși strămoși drept “Duminica Iertării”, arătând râvna omenirii de a dobândi iertarea Domnului. La slujba Vecerniei credincioşii îşi cer iertare unul altuia pentru a începe postul împăcaţi.

Șeful Trezoreriei SUA avertizează Europa să nu „își taie singură gâtul”

Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat miercuri că este de părere că administrația Trump din care face parte poate ajunge la acorduri cu aliații SUA privind reducerea taxelor vamale, avertizând însă că o apropiere mai mare de China ar putea avea efecte dezastruoase, relatează Reuters.

Vorbind la o conferință organizată la Washington de Asociația Bancherilor Americani, Bessent a spus că va avea un rol principal în negocierile privind taxele vamale anunțate de Trump miercurea trecută, ultimele dintre ele intrând în vigoare astăzi.

El a adăugat că valul de taxe vamale anunțate săptămâna trecută reprezintă un „plafon” maxim, dacă țările nu răspund cu măsuri similare, dar că China nu a ținut cont de acest avertisment.

„În ceea ce privește escaladarea, din păcate, cel mai mare vinovat din sistemul comercial global este China, și este singura țară care a escaladat”, a declarat Bessent.

El nu a comentat în mod specific ultima mișcare de retorsiune a Chinei, care a ridicat miercuri taxele vamale asupra importurilor din SUA până la 84%, după ce Washingtonul le-a mărit pentru cele chineze la 104%. Această escaladare dramatică a venit după ce Beijingul a anunțat vinerea trecută că va mări propriile taxe vamale pentru importurile americane la 34%, ca răspuns la anunțul făcut de Trump pe 2 aprilie.

Vorbind acum la evenimentul organizat de bancherii americani, Bessent a citat comentariile unui înalt oficial al guvernului spaniol, care sugerase că Europa ar trebui să se alinieze mai strâns cu China. „Asta ar însemna să-ți tai singur gâtul”.

Bessent a avertizat că China va continua să producă un surplus de bunuri și să le vândă sub prețul pieței în alte regiuni, chiar dacă „zidul tarifar” impus de SUA va împiedica pătrunderea acestor produse pe piața americană.

El a adăugat că, în ciuda turbulențelor de pe piețele financiare, „în general, companiile cu care am vorbit, oamenii care au venit, directorii generali care au venit la Trezorerie, îmi spun că economia este foarte solidă”.

Bașcana în arest, cine conduce Găgăuzia?

După ce a fost reținută bașcana Găgăuziei, conducerea Comitetului Executiv i-a revenit primului adjunct al Evgheniei Guțul, Ilia Uzun. Acesta se numără printre persoanele care s-au întâlnit cu fugarul Ilan Șor înainte de aprobarea comitetului de la Comrat. În prezent, toate problemele sunt „coordonate” cu bașcanul prin intermediul avocaților, a precizat Ilia Uzun la ședința de marți, 8 aprilie, transmite corespondentul IPN în regiune.

„Comitetul Executiv activează în regim normal și toate aspectele legate de buna funcționare a comitetului sunt convenite cu bașcanul, prin intermediul avocaților săi”, a declarat Ilya Uzun. El a specificat că și reuniunea de marți a comitetului a fost coordonată cu Evghenia Guțul.

Legislația nu prevede proceduri care să permită coordonarea deciziilor cu bașcanul în timp ce acesta se află în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile. Deputatul Alexandr Tarnavski din Adunarea Populară a Găgăuziei a declarat, solicitat de corespondentul IPN, că nu există dificultăți tehnice în cazul în care atribuțiile șefului autonomiei sunt realizate temporar de prim-vicepreședintele Comitetului Executiv și tot el semnează toate documentele.

În cazul în care Guțul ar fi suspendată (acesta fiind un scenariu posibil după decizia judecătorească), un scrutin anticipat pentru alegerea noului bașcan ar trebui să aibă loc în termen de trei luni, a adăugat deputatul găgăuz. Până atunci, în această perioadă, atribuțiile îi revin lui Ilia Uzun.

În același timp, la mitingurile organizate de susținătorii lui Ilan Șor în sprijinul Evgheniei Guțul, aceștia susțin că autoritățile de la Chișinău vor să numească în funcția de bașcan un protejat al guvernării. Iar șeful Adunării Populare de la Comrat s-a referit, în cadrul unui briefing, la discuțiile legate de „guvernarea externă a autonomiei” și a calificat o astfel de procedură ca fiind ilegală. Până în prezent, Chișinăul nu a sugerat și nici nu a abordat problema desemnării unei persoane loiale guvernării la funcția de bașcan, așa cum o astfel de opțiune nu este prevăzută de lege.

Ilia Uzun, care o înlocuiește pe Evghenia Guțul după reținerea ei, este unul dintre cei care au zburat în Israel la o întrevedere cu Ilan Shor cu două luni înainte de prezentarea candidaților în cadrul Comitetului Executiv. Lista pretendenților a suportat ulterior mai multe modificări, dar Ilia Uzun a fost păstrat.

Evghenia Guțul a fost reținută în seara de 25 martie pe Aeroportul Internațional Chișinău , înainte de a zbura la Istanbul. La 28 martie, Judecătoria sectorului Ciocana a dispus arestarea ei pentru 20 de zile. Cauza se referă la presupusa finanțare ilegală a campaniei electorale din 2023 în sumă de 370 de mii de lei. Ilan Șor a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „furtul miliardului”.

Actorul rus Mihail Efremov a fost eliberat din închisoare

Miercuri, 9 aprilie, celebrul actor rus Mihail Efremov a fost eliberat din penitenciarul nr. 4 din regiunea Belgorod printr-o decizie judecătorească privind eliberarea condiționată anticipată.

După cum a declarat pentru msk1.ru avocatul actorului, Iuri Padalko, motivul eliberării anticipate a fost înrăutățirea gravă a sănătății lui Efremov, transmite noi.md.

Mihail Efremov a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare pentru provocarea unui accident rutier mortal, care a avut loc în centrul Moscovei pe data de 9 iunie 2020. Fiind în stare de ebrietate alcoolică, actorul aflat la bordul SUV-ului său a ieșit pe contrasens și s-a izbit într-o dubiță. În urma accidentului, șoferul camionului a fost grav rănit și a murit la terapie intensivă.

Inițial, Tribunalul Presnenski din Moscova l-a condamnat pe Efremov la 8 ani de închisoare, însă ulterior Tribunalul orașului Moscova a redus pedeapsa la 7,5 ani, luând în considerare faptul că actorul a compensat integral prejudiciul moral adus familiei decedatului. În total, Mihail Efremov a petrecut în închisoare 4,5 ani.

Potrivit avocatului Iuri Padalko, Mihail Efremov a fost diagnosticat cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), care se manifestă prin tuse constantă, dificultăți de respirație și slăbiciune generală. Din cauza problemelor grave de sănătate, actorul se mișcă și vorbește cu dificultate.

24 martie 2025, Tribunalul raional Alekseevski din regiunea Belgorod, după ce a examinat petiția apărării, a decis să îl elibereze pe Mihail Efremov condiționat. Partea rămasă din pedeapsă, și anume 3,5 ani, actorul o va executa la domiciliu, sub supravegherea organelor de drept. Acestuia i s-a ordonat să se prezinte în mod regulat la poliție sau la Departamentul principal al Serviciului federal de executarea pedepselor (GUFSIN) la locul său de reședință. În plus, instanța l-a privat pe Efremov de dreptul de a conduce un mijloc de transport.

Președinta Maia Sandu a ținut un discurs la summitul din Kiev: ”Slavă, Ucrainei!”
Articolul anterior
Contrabandă cu preparate injectabile, depistată într-un autocar de pe ruta Kiev-Chișinău, la vama Palanca
Articolul următor
Close menu