Progresul negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană este susținut de 12 țări europene, printre care Germania, Slovacia, Suedia și Finlanda, scrie evz.ro.
Inițiativa a aparținut ministrului Afacerilor Europene din Cehia, Martin Dvorak, într-o scrisoare adresată președintelui belgian al Consiliului Uniunii Europene, relatează presa cehă.
Potrivit documentului, cele 12 state sunt în favoarea aprobării rapide a cadrului de negociere pentru cele două țări candidate.
Scrisoarea, inițiată de Cehia, solicită adoptarea unui cadru de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova de către Consiliul Afaceri Generale cel mai târziu în luna iunie.
Consiliul trebuie să adopte această decizie în unanimitate, pentru a convoca o conferință interguvernamentală care să implice ambele țări până la sfârșitul lunii iunie.
„Cred că acum este momentul să mergem înainte și să facem pași concreti în procesul de aderare a Ucrainei și Moldovei la UE. Progresul realizat de Președinția belgiană a Consiliului UE în procesul de aderare a Ucrainei și Moldovei la UE merită laude.
Noul impuls al negocierilor de aderare la UE le-ar putea intensifica eforturile de reformă. Având în vedere angajamentul puternic al ambelor țări candidate, sunt convins că aceasta este decizia corectă”, a declarat Martin Dvorak.
Ministrul Afacerilor Europene din Republica Cehă a vorbit și despre necesitatea de a stimula relațiile celor două țări cu UE, prin integrarea treptată în politicile și programele Uniunii înainte ca acestea să ajungă la calitatea de membru deplin.
Ungaria încă se opune deschiderii negocierilor de aderare
În mai, publicația Politico, citând cinci diplomați din statele membre, a scris că UE intenționează să înceapă oficial negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul lunii iunie.
Cel mai mare obstacol, au spus diplomații, a rămas refuzul pe termen lung al Ungariei, dar Bruxelles-ul și Kievul încearcă să convingă Budapesta că Ucraina îndeplinește cerințele.
Reamintim că, în decembrie, președinții și prim-miniștrii statelor membre UE au convenit să înceapă negocierile de aderare pentru cele două țări, care au solicitat aderarea în 2022, la scurt timp după ce trupele ruse au invadat Ucraina.
În ultimele luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca negocierile oficiale să înceapă cât mai curând posibil. Diplomații europeni cred că acest lucru ar trebui să se întâmple la summitul din iunie. În opinia acestora, UE va trimite un semnal de sprijin Kievului în perioada de intensificare a ofensivei ruse.