India cumpără cărbune din Rusia şi îl plăteşte pe Putin în yuani chinezeşti

Cel mai mare producător de ciment din India, UltraTech Cement, a importat cărbune rusesc pentru care a plătit în yuan, moneda chinezească, potrivit unui document vamal consultat de Reuters. Este o metodă de plată rară, despre care traderii spun că ar putea deveni mai des întâlnită. 

India cumpără cărbune din Rusia şi-l plăteşte pe Putin în yuani chinezeşti: "E o decizie majoră. N-am mai auzit de asta"

Compania indiandă UltraTech Cement a importat 157.000 de tone de cărbune de la producătorul rus SUEK. Încărcătura a fost transportată de nava MV Mangas din portul rus Vanino, se arată în documentul vamal consultat de Reuters. O factură datată 5 iunie evaluează încărcătura la 172.652.900 de yuani (adică 25,81 milioane de dolari).

Două surse comerciale au declarat pentru Reuterss că tranzacţia a fost aranjată de o unitate din Dubai a producătorului rus SUEK, adăugând că și alte companii au plasat comenzi pentru cărbune rusesc folosind plăți în yuani.

Folosirea yuanului în tranzacţiile cu mărfuri ar putea ajuta la protejarea Rusiei de efectele sancțiunilor occidentale impuse pentru invadarea Ucrainei. Şi ar putea consolida eforturile Beijingului de a internaționaliza și mai mult moneda chinezească și de a elimina dominația dolarului american în comerțul global, relatează Reuters. Sursele Reuters au refuzat să fie identificate, deoarece nu sunt autorizate să vorbească cu presa. UltraTech și SUEK nu au răspuns la solicitarea de a oferi reacţii.

„E o decizie majoră. N-am auzit niciodată de vreo entitate indiană care să plătească în yuani pentru comerțul internațional în ultimii 25 de ani ai carierei mele. Practic, aceasta eludează dolarul american”,  a comentat un trader din Singapore.

Tranzacţia arată cum India a menținut legăturile comerciale cu Rusia pentru mărfuri precum petrolul și cărbunele, în ciuda sancțiunilor occidentale. India are legături politice și de securitate de lungă durată cu Rusia și s-a abținut să condamne războiul din Ucraina, despre care Rusia spune că este o „operație militară specială”.

Nu este clar ce bancă a deschis o scrisoare de credit pentru compania UltraTech și cum a fost executată tranzacția cu SUEK. Nava Mangas care a transportat încărcătura este în prezent ancorată lângă portul indian Kandla.

India a încercat să creeze un mecanism de plată în rupie pentru comerțul cu Rusia, dar acest lucru nu s-a materializat. Companiile chineze folosesc de mai mulţi ani yuanul în acorduri comerciale cu Rusia. Pentru tranzacţiile indiene în yuan, creditorii ar trebui să trimită dolari la sucursalele din China sau Hong Kong sau băncilor chineze cu care au legături în schimbul yuanilor, au spus doi bancheri indieni.

„Dacă ruta rupie-yuan-rublă se dovedește a fi favorabilă, companiile au toate motivele și stimulentele să treacă la asta. Este probabil să se întâmple mai des”, a declarat Subash Chandra Garg, fost secretar pentru afaceri economice la Ministerul de Finanțe al Indiei.

Comerțul bilateral al Indiei cu China, pentru care companiile plătesc în mare parte în dolari, a înflorit chiar și după tensiunile din 2020, deși New Delhi a sporit controlul asupra investițiilor și importurilor chinezeşti și a interzis unele aplicații mobile din motive de securitate.

Un oficial al guvernului indian susţine că guvernul este curent cu plățile în yuani. „Utilizarea yuanului în plățile pentru importurile din alte țări decât China a fost rară până acum și ar putea crește din cauza sancțiunilor impuse Rusiei”, a spus oficialul.

Importurile de energie ale Indiei din Rusia au crescut în ultimele săptămâni, deoarece ruşii au oferit reduceri mari. India își apără achizițiile de bunuri rusești, spunând că dacă se opreşte, prețurile s-ar umfla și ar dăuna consumatorilor.

Unitățile din Dubai ale comercianților ruși de cărbune au devenit centre active pentru facilitarea tranzacțiilor cu India în ultimele săptămâni după ce Singapore nu a vrut să provoace națiunile occidentale care au impus sancţiuni Rusiei.

Un producător rus de cărbune cu sediul în Dubai a spus că cea mai mare provocare a fost trimiterea de ruble în Rusia. „În Dubai poţi să primeşti plăți fie în yuani, fie în dolari sau dhiram (Emiratele Arabe Unite) și să le converteşti în ruble”, a spus acesta, adăugând că este mai ușor să converteşti yuanul în rublă și este de preferat față de alte valute.

sursa

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Belarus elimină vizele pentru polonezi pentru șase luni
Articolul anterior
Cameron Diaz revine în cinematografie, după o pauză de opt ani! Cu cine va juca în noul ei film
Articolul următor