Infernul din Grecia este aproape de a fi oprit

Toate incendiile din Grecia sunt sub control, anunță pompierii eleni.

Vești bune din Grecia. După aproape 2 săptămâni de luptă constantă cu flăcările, incendiile au fost aduse sub control. În Grecia nu mai există niciun front activ, ci doar câteva focare răzlețe, a transmis purtătorul de cuvânt al pompierilor eleni pentru France Presse, transmite Digi24.

Purtătorul de cuvânt al pompierilor a recunoscut că succesul a venit și cu ajutorul naturii. În regiunile care ardeau au scăzut temperaturile și a plouat, ceea ce a ajutat la stingerea focului. 

Totuși, rămân în urmă distrugeri foarte mari. Peste 100.000 de hectare din Grecia au ars. Premierul Kyriakos Mitsotakis a spus că este cel mai mare dezastru natural din istoria țării.

Acum, că incendiile au fost aduse sub control, prioritatea autorităților va fi reconstrucția. Mii de case au fost distruse. Foarte multe afaceri au fost nevoite să se închidă.

Guvernul a pus deoparte un fond de 500 de milioane de euro pentru repararea stricăciunilor. Primii bani vor fi virați chiar săptămâna viitoare. Grecii au suferit pagube materiale din cauza incendiilor trebuie să se înregistreze pe un site al guvernului și vor fi despăgubiți.

Vestea și mai bună este că deși incendiile au fost de o amploare fără precedent în ultimele decenii, sunt foarte puține victime în rândul oamenilor.

Buget de 500 de milioane de euro pentru ajutoarele de urgență

Grecia a aprobat un buget de 500 de milioane de euro pentru repararea și compensarea daunelor provocate de flăcări.

Confruntat cu furia locuitorilor din zonele sinistrate, liderul conservator a prezentat un pachet de măsuri pentru victime, precum și planuri de reconstrucție în insula Evia, la 200 km de Atena și a cărei parte de nord era încă în flăcări marți.

Măsurile de ajutor ”vor fi finanțate în principal printr-un buget suplimentar de 500 de milioane de euro pe care Ministerul de Finanțe îl va depune acum”, a precizat Mitsotakis.

Statul va plăti în special până la 150.000 de euro pe casă distrusă, a detaliat el pe contul său oficial de Twitter, cu plata imediată a unui avans de 20.000, 12.000 sau 5.000 de euro, în funcție de gradul de degradare al locuinței.

Sunt prevăzute, de asemenea, scutiri de la impozitele pe proprietate și contribuții sociale. De asemenea, statul grec va debloca 224 de milioane de euro pentru reîmpădurirea a 165.000 de hectare, sumă care poate fi majorată dacă este necesar.

Cele peste 500 de incendii au dus la evacuarea a zeci de sate și mii de oameni, stârnind totodată nemulțumire și critici legate de reacția guvernului. Premierul Mitsotakis și-a cerut scuze luni seara la televiziune și a promis că greșelile vor fi identificate și remediate, dar a făcut în același timp apel la unitate.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

După 13 ani în care i-a controlat viaţa, Britney Spears a scăpat de sub tutela tatălui său
Articolul anterior
Cine sunt sunt cei mai celebri stângaci din lume și ce îi face speciali
Articolul următor