Îngrijorare la centrala nucleară Zaporojie: Șeful AIEA avertizează că apa care răcește reactoarele scade rapid

Distrugerea barajului Nova Kahovka a condus la o „scădere semnificativă” a nivelului apei în rezervorul cu apă folosită la răcirea sistemelor de la centrala nucleară Zaporojie, a avertizat marți șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, potrivit unui comunicat al agenției, relatează presa română.

Apa de răcire este folosită pentru evacuarea căldurii de la reactoare, a căldurii de la combustibilul nuclear uzat și pentru răcirea generatoarelor diesel de urgență, atunci când sunt în funcțiune, se arată în comunicatul AIEA.

Absența apei de răcire pentru o perioadă lungă de timp ar duce la topirea combustibilului uzat și le inoperabilitatea generatoarelor diesel de urgență, mai precizează agenția, evaluând că „nu există un risc imediat pentru siguranța centralei” nucleare.

Personalul AIEA a fost informat că distrugerea barajului de la Nova Kahovka provoacă scăderea nivelului apei în rezervorul de răcire cu 5 centimetri pe oră. Apa din rezervor este pompată prin conducte către centrala Zaporojie, iar specialiștii estimează că apa din sistem ar trebui să ajungă pentru câteva zile.

Astăzi dimineață, la ora 08:00, nivelul apei în rezervor era de 16,4 metri. Dacă nivelul scade sub 12,7 metri, apa nu mai poate fi pompată din rezervor.

Consumatorii de apă non-esențiali din zona centralei de la Zaporojie au fost deconectați de la sursă, iar specialiștii de la centrală caută surse alternative de alimentare cu apă, una din ele fiind un lac din apropiere, al cărui nivel este mai ridicat decât cel din rezervor.

Acest lac ar putea furniza apă de răcire timp de câteva luni, potrivit estimărilor AIEA.

Șeful AIEA face însă apel ca acest lac de rezervă să rămână intact și spune că săptămâna viitoare are programată o vizită la centrala de la Zaporojie.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Rușii au distrus mașini agricole în Ucraina despre care au spus că sunt tancuri ,,Leopard-2”
Articolul anterior
Poliţia din Rusia a arestat peste 100 de susţinători ai lui Aleksei Navalnîi
Articolul următor