Îngrijorător! Ne așteaptă fenomene meteo extreme fără precedent!

Vremea extremă va afecta Pământul şi în acest an, arată cel mai mare raport din istorie despre schimbările climatice care a fost făcut public.

Cercetătorii ONU au publicat cel mai mare raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept “Cod roșu pentru umanitate”. Conform acestora, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la “evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”, scrie jurnal.md.

Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) a publicat un raport cu cea mai cuprinzătoare evaluare climatică de până acum, cu mai puțin de trei luni înainte de întrunirea ONU. Experții atrag atenția că incendiile, inundațiile și vremea extremă, fenomene observate în întreaga lume în ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat, pe fondul încălzirii globale, scrie Biziday.

Concluzii-cheie:

– Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900.

– Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850.

– Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971.

– Influența umană este „foarte probabil” (90%) principalul motor al retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice.

– Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe.

La nivel de impact prevăzut de experți, au fost identificate cinci elemente:

– Până în 2040, temperaturile vor crește cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile 1850-1900, indiferent dacă obiectivele referitoare la emisii vor fi atinse sau nu.

– Arctica va fi probabil lipsită de gheață în septembrie cel puțin o dată înainte de anul 2050, în toate scenariile evaluate.

– Va exista o creștere a apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică”.

– Evenimentele extreme ale nivelului mării care au avut loc o dată pe secol în istoria recentă vor avea loc cel puțin anual în mai mult de jumătate din amplasamentele de mareometrie până în 2100.

– Cel mai probabil, incendiile se vor înmulți în tot mai multe regiuni ale lumii.

Nivelul mării crește din cauza încălzirii în regiunile polare, care topește gheața marină și provoacă expansiune termică – unde apa se extinde fizic odată cu creșterea temperaturii mării. Aceasta este o problemă, deoarece dacă nivelul mării continuă să crească, în cele din urmă regiunile de coastă – și posibil insulele întregi – vor fi inundate sau vor deveni subacvatice. O parte din terenul care s-ar pierde este important pentru cultivarea alimentelor, cum ar fi delta râului Nil.

IPCC, grup alcătuit din sute de oameni de știință din lume, publică evaluări cuprinzătoare aproximativ o dată la șapte ani, raportul acesta fiind al șaselea din 1988. Lucrările anterioare au arătat că anii 2020 sunt un deceniu crucial, în care emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse la jumătate pentru a limita încălzirea peste nivelurile preindustriale, stabilite de rapoartele anterioare IPCC ca prag de siguranță și cel mai mic dintre cele două obiective din acordul de la Paris din 2015. Observațiile meteo din acest an nu sunt incluse în raportul IPCC, care se bazează pe date publicate în revistele de evaluare din anii trecuți, adunate de la ultimul raport din 2013.

Irina Rîngaci a devenit vicecampioană europeană

Irina Rîngaci a devenit vicecampioană europeană! Moldoveanca a cucerit medalia de argint la competiția continentală din capitala Slovaciei, Bratislava, scrie moldova1.md

Sportiva noastră a pierdut finala categoriei de greutate de până la 65 de kilograme în fața reprezentantei Norvegiei, Grace Bullen.

Irina a fost învinsă cu scorul de 8-11.În drum spre finală, Irina Rîngaci le-a învins pe maghiara Eniko Elekes, iar pe ultimul act al competiției a dispus de ucraineanca Irina Koliadenko.

Irina Rîngaci și-a asigurat medalia de la Europenele pentru seniori pentru al cincilea an consecutiv. În 2021 și 2022, luptătoarea moldoveancă a devenit campioană europeană, iar în 2023 – vicecampioană.

Anul trecut s-a ales cu medalia de bronz.Rîngaci este a doua sportivă din țara noastră a cucerit o medalie la ediția din acest an a Europenelor.

O zi mai devreme, Mariana Drăguțan a cucerit bronzul. Ea a concurat în categoria de greutate de 55 de kilograme, iar în finala mică s-a impus în fața reprezentantei Ungariei, Roza Szenttamasi.

Ce a transmis prin stație pilotul elicopterului din New York, înainte de prăbușire. Cuvintele lui adâncesc misterul tragediei cu 6 morți

O tragedie aviatică care a şocat Statele Unite ale Americii: O familie a decedat după ce elicopterul turistic în care se afla s-a prăbuşit în râul Hudson. Este vorba despre CEO-ul companiei Siemnes, soţia şi cei trei copii ai acestuia.

Originari din Spania, stabiliţi în Barcelona, cei cinci sosiseră la New York cu doar câteva ore înainte de tragedie.

Tragedia a avut loc la aproximativ 15 minute după ce elicopterul care efectua zboruri turistice a decolat. Întregul moment a fost filmat şi arată exact clipa în care aparatul de zbor s-a prăbuşit în râul Hudson.

„Trei adulţi şi trei copii se aflau în elicopterul Bell 206 care a decolat la ora trei după-amiază. Toate cele şase victime au fost scoase din apă. Din păcate, toate cele şase victime au decedat”, spune Eric Adams, primar oraşul New York.

Ultimele cuvinte care prevesteau tragedia

Cu doar câteva momente înainte ca elicopterul să se prăbușească în apele râului Hudson, pilotul a transmis un mesaj către turnul de control în care anunța că aeronava are nevoie urgentă de combustibil.

Potrivit lui Michael Roth, CEO-ul companiei New York Helicopters, pilotul a informat turnul de control că intenționează să aterizeze pentru a alimenta, o manevră care ar fi trebuit să dureze aproximativ trei minute. Totuși, aeronava nu a mai ajuns niciodată la destinație, potrivit Mirror

„A spus că aterizează și că are nevoie de combustibil, dar 20 de minute mai târziu nu ajunsese”, a declarat Roth, adăugând că momentul ar putea reprezenta unul dintre ultimele apeluri radio transmise de pilot înainte de tragedie.

Autorităţile au deschis acum o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat. New York are mai multe heliporturi în centrul orașului şi, în fiecare zi, zeci de elicoptere decolează și aterizează pentru zboruri de afaceri sau turistice.

Trimisul lui Donald Trump în Rusia, filmat în timp ce făcea un gest de afecțiune în fața lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu trimisul special al SUA Steve Witkoff la Biblioteca Prezidențială din Sankt Petersburg.

Kremlinul a publicat imagini de la începutul întâlnirii, în care Putin și Witkoff își strâng mâinile și fac câteva remarci. Mai mult decât atât, Steve Witkoff duce mâna la inimă când îl vede pe Vladimir Putin, scrie Kommersant.

Întâlnirea lui Vladimir Putin cu trimisul special al președintelui SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a început la Sankt Petersburg, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că întâlnirea a fost planificată pentru a discuta despre soluționarea conflictului ruso-ucrainean și pentru a transmite „preocupările Rusiei” lui Donald Trump.

Steve Witkoff a sosit la Sankt Petersburg în dimineața zilei de 11 aprilie. El a purtat discuții cu Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de investiții directe.

Întâlnirea anterioară dintre Steve Witkoff și Vladimir Putin a avut loc la Moscova la 13 martie. După cum a raportat Kremlinul, președintele rus i-a transmis „semnale suplimentare” lui Donald Trump prin intermediul trimisului special al SUA.

În Franţa, mersul la cafenea şi călătoriile în tren sunt permise doar cu certificatul de vaccinare
Articolul anterior
Valentina Naforniţă, despre divorţul care i-a schimbat viaţa în doar o săptămână
Articolul următor
Close menu