INP: În anul 2023, numărul de accidente rutiere în Republica Moldova s-a redus cu 14%

Numărul accidentelor rutiere în anul 2023 s-a redus comparativ cu anul precedent. Dacă anul trecut această cifra a constituit 2.097 de cazuri, în 2023 au fost înregistrate 1.811 accidente, iar în descreștere este și numărul accidentelor soldate cu deces – 183 în anul 2023 comparativ cu 203 din anul trecut.

Potrivit șefului secției monitorizare și documentare trafic rutier al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Igor Postu, se atestă un număr mare de persoane traumatizate în accidentele rutiere. Pentru anul 2023 sunt înregistrate 2.082 de persoane, iar în anul precedent  2.348 de persoane au suferit diferite traume fiind implicate nemijlocit în accidentele rutiere, transmite Ipn.md.

Potrivit șefului secției, printre cauzele care generează accidentele rutiere se numără viteza mărită, neacordarea priorităților în circulația rutieră, neasigurarea schimbării de benzi în timpul mersului, starea de ebrietate, nerespectarea distanței dintre automobile.

Un alt factor de risc reprezintă pietonii. Igor Postu a menționat că pe parcursul a 11 luni ale anului 2023 sunt documentate 559 de cazuri ce ține de implicarea pietonilor în accidentele rutiere. Deși se atestă o ușoară descreștere comparativ cu anul precedent când au fost documentate 710 cazuri, situația este alarmantă din motiv că o parte dintre pietoni traversează strada în locuri nepermise supunând riscului și alți participanți la trafic.

Profesorul de teorie dintr-o școală auto din capitală, Pavel Popov, a explicat că sistemul circulației rutiere este format din trei elemente: omul, caracteristicile tehnice ale vehiculului acestuia și infrastructura rutieră. Conducătorul auto poate anticipa anumite situații de risc, dacă este bine pregătit chiar în condițiile altor doi factori mai puțin favorabili. Cel mai bine este ca șoferul să-și dezvolte subconștient conducerea preventivă, inclusiv la trecerea de pietoni.

„Chiar dacă inițial nu observă pietonul la trecere, e bine să conducă așa ca și cum acesta ar putea să apară în orice moment, ca să poată opri din timp ca să evite obstacolul”, a spus el.

Reinterpretarea piesei „De ce plâng chitarele” face furori.

Azi, Mark Stam și Alessiah au lansat videoclipul la melodia formației NOROC, „De ce plâng chitarele?”, scrisă de Efim Krimerman și Mihai Dolgan. Tinerii au filmat și un videoclip foarte creativ. La scrierea muzicii a participat și Arsenie Todiraș.

Cum îți pare creația celor doi?

Tragedie la Ștefan Vodă! Un tânăr de 20 de ani a murit electrocutat pe un stâlp

Poliția din raionul Ștefan Vodă a fost sesizată astăzi, 15 noiembrie, precum că un tânăr ar fi fost electrocutat, scrie hn24.net.

Cazul a avut loc în jurul orei 10:40 în centrul orașului. La fața locului, polițiștii au stabilit preliminar că un tânăr de 20 ani, angajat al unei companii ce prestează lucrări electrice, în timpul efectuării unor lucrări planificate la înălțime, pe un pilon, a fost electrocutat, decedând la fața locului. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ștefan Vodă, Mariana Didenco.

De menționat că pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Percheziții la Criuleni: O femeie bănuită de corupere electorală, cercetată de CNA

O locuitoare a satului Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni,  este cercetată de CNA și procurori pentru corupere electorală, manifestată prin oferirea de bunuri în scopul determinării alegătorului de a-și exercita drepturile electorale în favoarea unui candidat, înregistrat în cursa electorală la alegerile prezidențiale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Ofițerii CNA au desfășurat acțiuni în vederea ridicării bunurilor, utilizate în calitate de obiect al infracțiunii, identificării provenienței fondurilor și stabilirii eventualelor legături a persoanelor implicate cu membrii grupurilor criminale organizate care acționează în interesele unor formațiuni politice. 

În urma acțiunilor de urmărire penală, desfășurate de ofițerii CNA sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, persoana implicată urmează a fi audiată în calitate de bănuit și cercetată în stare de libertate. Precizăm că, persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă de la un an până la 5 ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei, iar pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei. Totodată, persoanele care denunță faptele ilicite și cooperează cu organul de urmărire penală pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile a instanței de judecată. 

Atenție, ninge în Moldova! Pe unele trasee din țară se circulă în condiții de iarnă
Articolul anterior
Un centru pentru copii cu dizabilități intelectuale a fost deschis la Bălți, cu sprijinul Uniunii Europene
Articolul următor