Instituțiii medicale din patru raioane, modernizate cu sprijin european pentru eficientizare energetică

Instituțiile medicale din patru raioane importante din R. Moldova: Florești, Ialoveni, Nisporeni și Telenești vor fi renovate din punct de vedere al eficienței energetice. Proiectul este susținut financiar de Nefco și Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est.

Topul celor mai bune spitale din Moldova de care pacienții au fost  satisfăcuți în anul 2019 - #diez

Proiectul va sprijini modernizarea eficienței energetice a 11 clădiri și va include renovarea spitalelor raionale din Florești, Ialoveni și Nisporeni, a unei policlinici din Telenești și a mai multor cabinete de medici de familie din toate cele patru raioane.

„Suntem foarte bucuroși să putem începe implementarea acestui program demonstrativ și să cooperăm cu primăriile Florești, Ialoveni, Nisporeni și Telenești, pentru a renova mai multe instituții de sănătate din aceste raioane și, în același timp, a crește gradul de conștientizare cu privire la îmbunătățirea posibilă a eficienței energetice pentru factorii de decizie locali, lucrătorii din domeniul sănătății și personalul spitalicesc, precum și pacienții și populația din Moldova”, a subliniat Vitalii Artiușcenko, consilier principal de investiții la Nefco la ceremonia de semnare a proiectului.

La finalul proiectului, se preconizează ca economia anuală de căldură va fi de circa 60%, aprox. 3.500 MWh, iar economia anuală de energie electrică de circa 30%, aprox. 500 MWh, comparativ cu consumul înainte de implementarea proiectului. Proiectul va reduce emisiile de CO2 cu cca. 840 de tone, echivalent cu emisiile de la 348 547 litri de motorină. Clădirile renovate vor îmbunătăți serviciile de sănătate pentru aproximativ 26 000 de pacienți anual, iar numărul total de persoane care beneficiază va fi de circa. 26 500, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății.

Costul total de investiție estimat al proiectului este de 2,1 milioane de euro. Pe lângă finanțarea prin împrumut a Nefco de cca. 1,3 milioane de euro, proiectul va primi un grant de 620 000 de euro din partea Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P), la care Uniunea Europeană și Suedia sunt cei mai mari contribuitori, și contribuții locale ale celor patru raioane în valoare totală de 215 000 de euro. În plus, Suedia a contribuit cu 72 500 de euro pentru asistență tehnică întru sprijinirea implementării proiectului.

Maia Sandu s-a întâlnit cu moldovenii din Italia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în aceste zile, întrevederi cu cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Italia. Timp de trei zile, urmează să ajungă în 7 orașe, informează unica.md.

”Mi-a făcut o deosebită plăcere să-mi încep ziua cu o discuție cu câteva tinere care au deschis afaceri de succes în Torino. Daniela, Ioana și Veronica gestionează un restaurant, o florărie și, respectiv, o gelaterie.

Am continuat cu o discuție caldă cu comunitatea de moldoveni din Torino și din împrejurimi. E uimitor cât de conectați sunt cetățenii noștri cu mersul lucrurilor de acasă, chiar și la peste 2 mii km distanță de țară. Oamenii văd și apreciază că transformăm Republica Moldova – construim drumuri, apeducte și sisteme de canalizare, reparăm grădinițe și școli, modernizăm spitale, creăm condiții mai bune pentru ca oamenii să dezvolte afaceri.

Acasă, statul susține antreprenorii inclusiv prin fonduri nerambursabile, prin acces la creditare avantajoasă, prin deschiderea noilor piețe pentru export, iar în următorii ani, ne propunem să susținem mai mult cetățenii care revin cu traiul acasă. Vom crea 3 birouri regionale prin care să ajutăm tinerii și familiile revenite acasă să se reintegreze mai ușor.”, scrie Maia Sandu într-o postare.

Soția și fiica regretatului scriitor Ion Druță au fost reînhumate alături de el

Astăzi, 28 septembrie, la un an de la moartea scriitorului Ion Druță, apropiații săi și cei care îi admiră opera, s-au recules la mormântul acestuia de la poalele Lumânării Recunoștinței din Soroca. Totodată, conform ultimei dorințe a Maestrului, soția Era Rosina-Druță și fiica Tatiana au fost reînhumate alături, scrie observatorul.md.

Amintim că în testamentul său, Ion Druță și-a dorit ca locul de veci să fie în Câmpia Sorocii, de unde a pornit în lume, și anume lângă Lumânarea Recunoștinței, ideea ridicării căreia îi aparține. Sute de oameni au venit atunci pentru a-și lua rămas bun de la scriitorul Ion Druță. Cu flori în mâini și lacrimi în ochi, aceștia au dorit să-l petreacă pe ultimul drum pe cel care a avut un rol aparte și un rost al său în literatura română din Basarabia postbelică.

Faptele și cărțile sale au fost evocate de cei care l-au cunoscut, după care rând pe rând, fiecare a trecut pe lângă sicriul celui născut în Câmpia Sorocii și revenit pe un vârf de deal ca să o vegheze în tihnă. Apoi cortegiul funerar a coborât treptele până la locul ales, o poieniță așezată ceva mai la vale de crucea de lemn, în care Ion Druță și-a găsit liniștea pământească.

Incendiu la Florești: Un bărbat a ajuns cu arsuri la spital

Un bărbat de 61 de ani a ajuns la spital ca urmare a unui incendiu produs într-o casă. Cazul a avut loc în dimineața zilei de vineri, 27 septembrie, în orașul Florești, scrie deschide.md.

Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, autoritățile au fost alertate în jurul orei 08:00, precum că pe o stradă din oraș arde o casă. Imediat, la fața locului, s-a deplasat un echipaj de pompieri.

Ajunși, aceștia au stabilit că focul a cuprins o odaie, iar proprietarul casei a primit arsuri de gradul II și III.

La scurt timp, incendiul a fost lichidat, iar bărbatul a fost preluat de medici și transportat la spital.

Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciul material urmează a fi stabilite.

Cum arată meniul dintr-o maternitate din Germania. Fotografiile unei mămici au trezit discuții pe internet
Articolul anterior
România: Trei oameni au murit într-o singură noapte de frig în case. Detalii cumplite
Articolul următor