Instituțiile de învățământ general vor desfășura pe parcursul lunii ianuarie activități tematice dedicate poetului Mihai Eminescu

Toate școlile din țară vor desfășura pe parcursul lunii ianuarie mai multe activități tematice dedicate marelui poet național Mihai Eminescu. Ministerul Educației și Cercetării a prezentat instituțiilor de învățământ un set de recomandări privind organizarea unor activități extracurriculare pentru consemnarea aniversării de 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, precum și promovarea valorilor culturale naționale, a literaturii și identității naționale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Printre activitățile sugerate pentru organizare se numără cursuri de poezii, ateliere de creație literară, expoziții de desen, zile tematice cu genericul „Eminescu în viața noastră” ș.a. Scopul acestor activități este de a scoate în evidență contribuția lui Mihai Eminescu la patrimoniul cultural național și a încuraja implicarea elevilor în activități artistice și literare inspirate din opera poetului. 

Anul 2025 a fost declarat în Republica Moldova „Anul Mihai Eminescu”. Prin această inițiativă, autoritățile își propun să sublinieze relevanța operei eminesciene în cultura română și universală, consolidând totodată valorile naționale în rândul tinerei generații. 

Anual, la data de 15 ianuarie marcăm Ziua Națională a Culturii, în semn de omagiu pentru Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei românești, o personalitate care a redefinit frumusețea limbii române și a creat un patrimoniu literar de neprețuit.

Bibliotecile din țară vor fi modernizate

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, a avut astăzi o întâlnire de lucru la Chișinău, cu reprezentanții Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Discuțiile s-au concentrat pe extinderea proiectului de succes din 2024, care a vizat dotarea bibliotecilor din Republica Moldova. În luna octombrie a anului trecut, DRRM a realizat cea mai mare donație de carte în limba română, oferind peste 100 000 de volume în format fizic și tot atâtea în format digital.

Anul acesta, DRRM își propune să continue să sprijine bibliotecile din Republica Moldova, prin donarea de cărți în limba română și tehnologie, pentru a contribui la modernizarea infrastructurii și la eficientizarea activității acestora.

Circa 680 de mii de familii au primit compensații timp de două luni

Circa 680 de mii de familii au beneficiat de compensații la energia termită și electrică pentru lunile decembrie și ianuarie, ceea ce constituie 1 milion 300 de mii de persoane. Majoritatea dintre moldovenii care beneficiază de compensații se încălzesc cu sursă solidă, a subliniat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Potrivit ministrului, au fost înregistrate cazuri în care solicitanții pentru compensații au declarat date eronate, scrie radiomoldova.md.

Avem solicitanți care nu au declarat toate datele, au declarat date eronate și noi putem verifica datele cu privire la venituri, la bunurile care se află în proprietatea acelor care solicită compensații și noi am reușit să facem acest lucru. Noi nu știm dacă a fost un premeditat sau din greșeală. Am avut situații când venitul nu a fost declarat pe deplin sau anumite bunuri din proprietate nu au fost declarate, dar noi le-am putut identifica”, a spus Alexei Buzu.

Ministrul Alexei Buzu a menționat cu referire la compensația sub formă monetară, că nu este o premieră în acest an, iar în fiecare an se încearcă a îmbunătăți sistemul.

Compensația sub formă monetară nu este ceva nou în acest an, ceea ce este nou este că oferim compensație monetară pentru toți. Încă din 2009 oferim compensație monetară – se numea APRA (ajutor pentru perioada rece a anului). Cred că pentru cetățeni contează mai mult valoarea compensației. Noi ne-am străduit să simplificăm procesul. Este clar că în fiecare an când introducem modificări mai apar întrebări, dar angajamentul nostru este ca în fiecare an să îmbunătățim sistemul”, a specificat ministrul.

Menționăm că anul 2025 a început cu majorări semnificative la energia electrică și cea termică, după ce acum o lună au fost majorate și tarifele la gazele naturale. Majorările sunt aprobate de ANRE în contextul în care Centrala de la Cuciurgan, de unde Republica Moldova își asigura mare parte din consum, nu mai furnizează energie electrică malului drept al Nistrului, începând cu 1 ianuarie. Deficitul este acoperit, potrivit datelor prezentate zilnic de Ministerul Energiei, din producție locală și alte surse externe.

NATO acordă peste 100 de milioane de dolari pentru apărarea R. Moldova

Sistemul de apărare al Republicii Moldova va beneficia de un sprijin financiar din partea Alianței Nord-Atlantice în valoare de peste 100 de milioane de dolari, în cadrul Programului de consolidare a capacităților militare. Anunțul a fost făcut de Viorel Cibotaru, șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO, scrie studio-l.online.

Cooperarea între Republica Moldova și NATO s-a intensificat în ultimii ani, cu un accent deosebit pe dezvoltarea sistemului de apărare. Programul NATO de Consolidare a Capacităților de Apărare include 18 proiecte în desfășurare, unele dintre ele având un termen de implementare de șase ani,

Cibotaru a subliniat că, deocamdată, nu există discuții oficiale în cadrul NATO referitoare la aderarea Republicii Moldova la alianță, dar a menționat că integrarea Moldovei în Uniunea Europeană ar putea contribui la aprofundarea relațiilor cu NATO. De asemenea, a precizat că aderarea la Uniunea Europeană nu presupune automat și aderarea la NATO.

Izvar nelimitat, delicii culinare, tururi fascinante, dar și artiști, măști, muzică și multă voie bună, la ”Sărbătoarea tradițiilor de iarnă” de la Castel Mimi, sâmbătă, 18 ianuarie
Articolul anterior
Împrumut de milioane de euro pentru ca consumatorii de energie termică centralizată din Chișinău să își poată reduce cheltuielile cu până la 30%
Articolul următor
Close menu