Inteligența artificială ar putea detecta din timp riscul de insuficiență cardiacă

Inteligența artificială ar putea juca un rol esențial în diagnosticarea timpurie a persoanelor cu risc de insuficiență cardiacă, deoarece este capabilă să identifice anomalii care în mod tradițional sunt greu de detectat, arată un nou studiu.

Bolile cardiace și circulatorii sunt cele mai mari periculoase din lume, ucigând o persoană din trei în fiecare an. Cercetătorii din Scoția și-au propus să testeze modul în care inteligența artificială ar putea avea „beneficii reale” pentru persoanele aflate la risc, transmite dcnews.ro.

Datorită pacienților care și-au oferit voluntar datele pentru Registrul scoțian de cercetare în domeniul sănătății și Biobancă (SHARE), cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Dundee au analizat o sumă finală de 578 de persoane pentru a vedea cum ar putea ajuta inteligența artificială.

Echipa, a cărei cercetare a fost publicată în revista ESC Heart Failure, a folosit IA pentru a analiza dosarele electronice de sănătate ale populației și scanările cardiace ecocardiografice pentru a identifica pacienții cu insuficiență cardiacă.

Învățarea rapidă a IA a fost apoi utilizată pentru a examina imaginile pentru a identifica anomaliile care ar putea crește riscul unui pacient.

Experții au declarat că insuficiența cardiacă este o afecțiune foarte răspândită

Profesorul Chim Lang a declarat: „Ambele au fost obținute în urma unei cercetări. Cercetarea noastră reprezintă un progres în utilizarea învățării rapide pentru interpretarea automată a imaginilor ecocardiografice. Acest lucru ne poate permite să eficientizăm identificarea pacienților cu insuficiență cardiacă la scară largă în funcție de dosarele electronice de sănătate.”

„Scanările ecocardiografice ale inimii care au fost îmbunătățite de software-ul AI au ajutat la furnizarea mai multor măsurători – sau parametri – ale structurii și funcției inimii care pot fi folosite pentru a ajuta la diagnosticarea insuficienței cardiace”, a declarat acesta.

„Aceste măsurători nu au fost raportate de scanările cardiace obișnuite din dosarele electronice de sănătate”, spune el.

Experții au declarat că insuficiența cardiacă este o afecțiune foarte răspândită, dar subdiagnosticată, care înseamnă că inima nu poate pompa sângele în organism în mod eficient.

În timp ce simptomele pot fi controlate într-o anumită măsură prin schimbări ale stilului de viață, intervențiile chirurgicale și medicamente schimbă cu adevărat situația.

Potrivit unui raport din ianuarie al Fundației Britanice a Inimii (BHF), se estimează că, în 2021, aproximativ 20,5 milioane de persoane au murit în întreaga lume din cauza bolilor cardiace și circulatorii – echivalentul unui deces la fiecare 1,5 secunde, conform Sky News.

Farmacia Familiei celebrează 19 ani! Participă la tombola aniversară și câștigă premii valoroase!

În luna iulie, Farmacia Familiei celebrează 19 ani de activitate! Cu ocazia aniversării, fiecare client va fi răsplătit pentru fidelitate și încredere.

În perioada 1 – 19 iulie, te invităm să participi la tombola aniversară organizată în Farmacia Familiei și Dita Hyper Farmacie.

Cum participi:

  • Procură din Farmacia Familiei/Dita Hyper Farmacie, în perioada 01 iulie – 19 iulie, orice produse, într-un bon de plată de minim 300 lei.
  • Înregistreză bonul și completează formularul de participare care include datele participantului (nume, prenume, telefon de contact, nr. bonului, data procurării, adresa electronică).

Pe lângă șansa de a câștiga la tombolele zilnice, poți profita de oferte aniversare la cele mai de top branduri de dermatocosmetică și suplimente. Profită de reducerile generoase și asigură-te că ai tot ce îți trebuie pentru sănătatea și bunăstarea ta și a familiei tale.

Farmacia Familiei – 19 ani de grijă pentru toată familia!

Pentru mai multe informații despre campania aniversară consultă regulamentul tombolei.

*Acest articol este un produs comercial.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale. Recomandările autorităților pentru cetățeni privind sporirea securității digitale

Pe 30 iunie este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale, un eveniment care evidențiază impactul pozitiv al rețelelor sociale prin facilitarea unei comunicări continue între utilizatori din întreaga lume.

Potrivit Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, circa cinci miliarde de oameni din întreaga lume folosesc rețelele sociale, ceea înseamnă că, 61% din populația lumii are un cont pe o platformă de social media, iar, în mediu, o persoană utilizează rețelele sociale până la 2,5 ore pe zi.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să fie vigilenți la toate aspectele legate de activitatea platformelor de socializare.

Măsurile recomandate de STISC pentru securitatea digitală și pentru protejarea conturilor de social media sunt:

  • Evitați să furnizați multe informații personale;
  • Folosiți parole puternice și activați autentificarea cu doi factori;
  • Raportați utilizatorii și comportamentele suspecte;
  • Nu accesași linkurile și mesajele suspecte;
  • Utilizați o soluție de securitate pentru dispozitivele tale.

Ziua Mondială Social Media a fost inițiată de compania globală de entertainment și media, Mashable, pe 30 iunie 2010 pentru a recunoaște impactul rețelelor sociale asupra comunicării globale și interacțiunii umane.

Întâmplarea neplăcută de care au avut parte Cleopatra Stratan și Edward Sanda în Italia. Au fost evacuați de pe plajă și ambulanța a ajuns imediat

Edward Sanda și Cleopatra Stratan au fost martorii unui scene șocante, într-una din vacanțele petrecute în Italia. Artiștii au fost evacuați de pe plajă, acolo unde ambulața și elicopterul au ajuns de urgență, scrie Libertatea.

„Nu am avut parte de peripeții în vacanță, însă am văzut niște lucruri care ne-au stricat vibe-ul, chiar dacă nu am pățit-o noi. Eram în Sardinia, s-a înecat un băiat, a venit elicopterul pe plajă, ne-a evacuat, era o plajă mică. Cred că s-a aruncat de pe o stâncă, a venit și salvarea cu barca. Noi am sperat că a fost bine și că l-au salvat.

Am încercat și noi să sărim si să ajutăm, însă, din păcate, nu aveam cu ce, pentru că persoana respectivă trebuia scoasă din apă, iar după aceea au venit elicopterul”, au declarat Eduard Sanda și Cleopatra Stratan pentru Spynews.ro.

„Era o plajă atât de mișto… Era înconjurată de munte, de stânci, aveai impresia că ești undeva în Thailanda. În ziua aceea am rămas cu gândul la acea întâmplare, ne-am tot gândit la asta. Am aflat ulterior că persoana respectivă a fost în regulă, a reușit să fie salvată. Am reușit cumva să trecem peste asta și am avut grijă de noi, în primul rând”, au mai declarat cei doi artiști.

Delegația UE în Moldova i-a felicitat pe elevi cu ocazia sfârșitului anului școlar
Articolul anterior
Ultimele zile din viață ale Anastasiei Zavarotniuk. Ce informații dezvăluie presa rusă
Articolul următor