În Republica Moldova, Executivul de la Chișinău vrea să folosească Inteligența Artificială într-un amplu plan de dezvoltare a țării.
Republica Moldova se va baza pe sprijinul inteligenței artificiale în procesul de dezvoltare a țării. Astfel, Cartea Albă”, ce vizează guvernanța datelor și IA, urmează să fie aprobată de către cabinetul de miniștri.
Documentul respectiv a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova (MDED). Pentru acest plan au fost consultați oamenii de afaceri, instituțiile publice, specialiștii în tehnologii informaționale, mediul academic, dar și alți responsabili din diverse domenii.
Inteligența Artificială, sprijin pentru dezvoltare în Republica Moldova
„Concluziile exprimate în Cărțile Albe se bazează pe o evaluare anterioară a documentelor de politici publice, a rapoartelor și analizelor disponibile publicului larg, precum și a cadrului normativ și de politici la nivel național și internațional, referitor la guvernanța datelor și IA. În elaborarea Cărții Albe au fost luate în considerare recomandări concrete formulate de organizațiile internaționale, special pentru cazurile în care statele demarează procese de dezvoltare a documentelor de politici în acest domeniu. Se precizează în metodologia documentului.
Cei care au conceput actul respectiv au spus că dezvoltarea Inteligenței Artificiale din ultimii doi ani poate genera o nouă revoluție tehnologică, aduce impact educației, medicinei, culturii, agriculturii, eficienței guvernamentale și productivității în antreprenoriat.
„Cartea Albă reprezintă instrumentul preliminar prin care acțiunile instituțiilor guvernamentale se vor alinia, conecta și intensifica pentru a produce rezultate, conturate ulterior într-un document de politici național, plan de acțiuni și cadru de guvernanță asumat la nivel politic. (…)
Implementarea tehnologiilor de IA poate avea un impact profund asupra economiei Republicii Moldova. Măsura exactă a creșterii PIB-ului datorată tehnologiilor de IA depinde de mai mulți factori, inclusiv de nivelul de adoptare a IA, de investițiile în cercetare și dezvoltare, de infrastructura existentă și de capacitatea forței de muncă de a se adapta la noile tehnologii”, au afirmat fondatorii documentului.
Viitorul aparține AI
Se estimează că până în 2030 circa 70% din companii vor utiliza cel puțin o tehnologie de inteligență artificială. Tehnologia va genera cu aproximativ 1,2% creșterea anuală a PIB-ului global.
În aceste condiții, autoritățile consideră că, în contextul procesului de aderare la UE, Moldova trebuie să își adapteze reglementările în domeniu, pentru a fi pregătită de schimbările în domeniul tehnologiilor informaționale care se vor produce la nivel global.
sursa: realitatea.md