Mama lui Ionel Istrati reușește să arate grozav, în ciuda anilor care trec. Ea este atentă la felul cum arată și își dorește să se bucure cât mai mult timp de frumusețe și un fizic care surprinde.
Timpul pare că nu-și lasă deloc amprenta pe chipul Valentinei Istrati, care astăzi, 8 martie, a împlinit vârsta de 61 de ani.
Femeia a mulțumit tuturor pentru felicitări și urări frumoase. ,,Fie ca urările de bine să vi se întoarcă și să vă umple paharul de bunătate, bucurie și prosperitate”, a scris mama lui Ionel Istrati.
Și artistul i-a adresat o urare sinceră și cadă mamei sale:
,,61
Singura persoană care va avea întotdeauna încredere în mine, care va fi întotdeauna lângă mine, care mă va iubi întotdeauna … întotdeauna mama mea! La mulţi ani!”, a notat Ionel Istrati.
Procuratura Anticorupție alarmată despre cazul unui om de afaceri scutit de pedeapsă penală în urma ultimelor modificări ale Parlamentului
La 6 februarie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat o sentință care reflectă direct efectele modificărilor legislative din septembrie 2024, care au redus pedeapsa pentru unele fapte de corupție și, respectiv, au scurtat termenul de prescripție,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Astfel, un om de afaceri a fost liberat de pedeapsă penală din cauza expirării termenului de prescripție, chiar dacă a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de corupere activă. Deși fapta a fost comisă în decembrie 2022, înainte de modificările legislative din 2024, acestea au avut un impact direct asupra clasificării infracțiunii și asupra termenului de prescripție aplicabil.
Conform probelor prezentate în instanță de procurorii anticorupție, în perioada noiembrie – decembrie 2022, inculpatul, urmărind scopul soluționării favorabile a situației în care se aflau patru învinuiți în cauze penale de spălare de bani, escrocherie, abuz de serviciu și fals, la acel moment fiind examinate de instanțele de judecată măsurile preventive ale acestora, i-a promis directorului adjunct al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) că-i va acorda privilegii și avantaje, ce nu i se cuvin, pentru mama acestuia, sub forma alocării unui apartament la preț preferențial într-un bloc destinat actorilor. În schimbul acestui avantaj, directorul adjunct al AAIJ urma să-i ofere informații din cadrul Programului de Gestionare Integrată a Dosarelor (PIGD) pentru a urmări distribuirea cauzelor și, de asemenea, să elibereze un răspuns favorabil avocatului ce acționa în interesul unuia dintre învinuiți, în ceea ce privește încălcarea procedurii de examinare a aplicării și prelungirii măsurii preventive.
Urmărirea penală a durat 6 luni, iar examinarea în instanță a durat 1 an și 7 luni. Instanța de judecată a stabilit vinovăția inculpatului. Cu toate acestea, deși pentru infracțiunea comisă, legea în vigoare în momentul comiterii faptei prevedea o pedeapsă sub formă de închisoare până la 6 ani și o amendă până la 200.000 lei, inculpatul a fost liberat de pedeapsă penală, întrucât a fost aplicată legea mai blândă în vigoare din 7 septembrie 2024, ca rezultat expirând termenul de prescripție pentru tragerea sa la răspundere penală.
La data comiterii faptei, infracțiunea prevăzută de art. 325 alin. (1) din Codul penal era considerată una gravă (pedepsită cu până la 6 ani închisoare, termen de prescripție de 15 ani), iar la data pronunțării sentinței, ca urmare a modificărilor legislative operate prin Legea nr. 136 din 6 iunie 2024, în vigoare din 7 septembrie 2024, aceasta a fost recalificată ca o infracțiune ușoară (fiind pedepsită fără închisoare și doar cu amendă până la 75.000 lei), ceea ce a dus la expirarea termenului de prescripție (2 ani în acest caz).
Aceste modificări legislative vor continua să aducă rezultate similare și în alte cauze în care probe concrete demonstrează vinovăția pentru acte grave de corupție, dar legea permite persoanelor să scape de pedeapsă penală.
Vedeți mai jos o analiză a categoriilor de infracțiuni afectate în așa mod – recalificare de la infracțiuni deosebit de grave sau grave la infracțiuni mai puțin grave sau ușoare. Pentru infracțiuni ușoare, organul de urmărire penală are un termen limitat să descopere toate circumstanțele, există restricții la măsurile speciale de investigație care pot fi aplicate, iar persoanele condamnate riscă o amendă mică care nu acoperă nici aproape resursele statului cheltuite în documentarea infracțiunii. Atenționăm deputații în Parlament să rectifice această lacună legislativă cât mai repede, pentru a ameliora situația creată prin lege.
Sentința este cu drept de atac în ordinea recursului la Curtea de Apel Centru, în termen de 15 zile de la pronunțarea integrală a acesteia.
Era cea mai bună! Valentina Naforniță a povestit despre cum a fost dată afară de la Colegiul „Ștefan Neaga”
În prezent, ea urcă pe scena celor mai importante Teatre de Operă din lume, însă acum aproape 20 de ani, soprana Valentina Nafornița a fost dată afară de la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” de la Chișinău, din cauza banilor. Artista a povestit în premieră despre această filă a trecutului său, în cadrul videocastului „Fii cu Zina Bivol”, scrie cancan.md.
Soprana a dezvăluit că era nevoită să achite bani grei pentru a studia acolo. În paralel, ea s-a ambiționat să studieze la Universitatea Naţională de Muzică din București, unde a și fost admisă fără impedimente. Între timp, pentru că nu a achitat contractul, Naforniță a fost exmatriculată fără înștiințare.
„Am spus că nu am terminat Colegiul, dar nu că am fost exmatriculată, a fost haios, pentru că eu dădusem admiterea la București și acolo încep studiile în luna octombrie, respectiv eu am amânat un pic cu achitarea contractului, că eu eram la contract la „Ștefan Neaga” și după ce am văzut că sunt admisă, am venit să-mi iau actele, să merg la studii. Când am venit, mi s-a spus: bine că ați venit, că deja de fapt sunteți exmatriculată, că nu ați achitat contractul. I-auzi, nu mai pot eu, că nu mi-ați luat iar nuștiu câți bani. Săraca mama, săracul tata, tot se împrumutau de la bancă, că era un contract foarte mare pe vremea aia. Pentru niște oameni simpli de la țară să plătească o mie de euro. . .”
Lăsând modestia la o parte, soprana a povestit că excela încă la vremea ceea, dar asta nu o făcea favorită acolo unde-și făcea studiile.
„Când eram în Moldova eu nu eram favorita. Eu am fost cea mai bună, una dintre cele mai bune la școala muzicală și la dans. Mi se dădea să când solouri. După care la Colegiul Ștefan Neaga din anul meu eram cea mai bună, luam concursuri, dar nu am fost favorita. Niciodată nu mi-a trebuit și nici acum nu-mi trebuie validarea cuiva.”
Schemă de delapidare la un Centrul de Excelență din Capitală: 9 persoane bănuite, printre care și directorul instituției
Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță desfășurarea a 45 de percheziții într-un dosar ce vizează o schemă de delapidare a banilor publici de către factori de decizie și angajați ai Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”. Patru persoane, printre care directorul instituției, contabilul-șef, un specialist în resurse umane și o șefă de secție, au fost reținute pentru 72 de ore, în total 9 persoane având statut de bănuit în cauza menționată,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Potrivit probatoriului acumulat, factorii de decizie din cadrul Centrului de Excelență sunt cercetați pentru organizarea și aplicarea unei scheme de delapidare a mijloacelor bănești aflate la balanța instituției, prin angajarea fictivă în diverse funcții a unor persoane fizice, care de fapt nu se prezintă la locul de muncă și nu desfășoară activitate de serviciu. De asemenea urmare a măsurilor speciale de investigație efectuate pe caz, au fost relevate probe privind colectarea banilor de la studenți, trucarea achizițiilor publice și favorizarea unor agenți economici, dar și utilizarea resurselor instituției în interesele unor terți precum darea în locațiune a încăperilor și utilajului instituției pentru confecționarea dinților și protezelor dentare.
În această dimineață, ofițerii CNA, sub conducerea procesuală a PCCOCS, au efectuat 45 de percheziții în birourile de serviciu, domiciliile și automobilele persoanelor implicate, fiind ridicate carduri bancare, obiecte și documente importante pentru cauza penală și mijloace financiare, proveniența cărora urmează a fi stabilită. Cele 4 persoane reținute și 5 bănuite urmează a fi escortate la CNA pentru audieri.
Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.