Interpreta rusă Jasmin, soția fugarului Ilan Șor, printre persoanele sancționate de Canada pentru promovarea războiului Rusiei contra Ucrainei

Șase entități și nouă persoane, între care interpreta rusă Sara Șor, cunoscută cu numele de scenă Jasmin, au ajuns pe lista sancțiunilor impuse de Canada pentru faptul că „ promovează direct războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, scrie adevarul.ro.

Potrivit responsabililor Ministerului de Externe din Ottawa, cele nouă persoane și șase entități sunt parte a unei rețele „a cărei intenție este să răspândească narațiuni și propagandă, acestea fiind false, dar prezentate drept opinii ale unor experți”.

În lista menționată figurează Sara Lvovna Șor, interpreta rusă care folosește numele de scenă Jasmin, aceasta fiind căsătorită din septembrie 2011 cu Ilan Șor, un oligarh fugar care conduce un partid scos în afara legii în Republica Moldova și coordonează altele, acesta fiind aliatul Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova.

După ce în 2019 a fugit din Republica Moldova în Israel, acesta a fost condamnat în primăvara acestui an la 15 ani de închisoare pentru fraudă și spălare de bani, sentința fiind dictată în lipsa sa. Ilan Șor, la fel, este inclus în listele de sancțiuni internaționale.

Alte persoane vizate de Canada în noul pachet de sancțiuni includ un număr de oameni din domeniul științei politice și istorici ruși. Printre acestea se numără președintele Societății Ruse de Istorici și Arhiviști, Aleksandr Chubaryan, și președintele Consiliului pentru Afaceri Internaționale din Rusia, Igor Ivanov, un fost ministru de externe.

Apelul șefului diplomației canadiene

Iar printre entitățile vizate de sancțiuni sunt ziarele Izvestia, Parliamentskaya Gazeta, instituția de presă în limba engleză Russia Beyond și canalul REN TV.

Aceste persoane și entități încearcă să legitimeze invazia rusă a Ucrainei, a spus Ministerul de Externe al Canadei.

„Continuăm să condamnăm în cei mai fermi termeni posibil folosirea de către Rusia a propagandiștilor de război pentru a-și justifica invadarea pe scară largă a Ucrainei”, a declarat ministrul canadian de externe Melanie Joly, transmițând apelul „facem apel la Putin și colaboratorii săi să pună imediat capăt acestei invazii nejustificate a Ucrainei”.

Canada a sancționat și moldoveni

În luna iunie, șapte moldoveni, între care oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și oligarhul prorus Ilan Șor, s-au ales cu sancțiuni impuse de autoritățile din Canada pentru legăturile lor cu Kremlin, acțiuni menite să contracareze eforturile Rusiei de a destabiliza Republica Moldova.

Era pentru prima dată când autoritățile din Canada impuneau sancțiuni pentru ,,colaboratorii ruși din Republica Moldova”, acțiunile reprezentând angajamente anunțate de premierul Justin Trudeau în timpul întrevederii sale cu președinta Maia Sandu, în luna mai. 

,,Aceste sancțiuni specifice vor servi la subminarea capacității Rusiei să-și continue invazia nejustificată a Ucrainei prin Moldova, să contracareze eforturile rusești de destabilizare în regiune și să sprijine Guvernul Republicii Moldova ales democratic”, au anunțat oficialii canadieni prin intermediul unui comunicat de presă.

Resurse educaționale și produse de igienă menstruală pentru 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență

Cele 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență din Republica Moldova au fost echipate cu seturi de resurse educaționale și produse de igienă menstruală în cadrul unui eveniment public de donare organizat de UNFPA Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Fiecare instituție a intrat în posesia unei boxe EduLife cu materiale educaționale interactive pentru lecțiile de dezvoltare a deprinderilor de viață și dispensere cu absorbante care vor fi instalate în blocurile sanitare din școli, cu acces gratuit pentru fete.

Investiția totală se ridică la cca 1,5 mln lei și este parte a programului „Conectăm tinerii cu piața muncii prin dezvoltarea deprinderilor de viață”, realizat de UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.

„Pregătind tinerii pentru viață le dezvoltăm abilități esențiale și îi susținem să devină cetățeni activi. Sunt convinsă că profesorii vor valorifica la maxim resursele incluse în boxele EduLIFE și vor contribui semnificativ la promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor”, a subliniat Galina Rusu, Secretară de stat, Ministerul Educației și Cercetării.

UE propune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

În cadrul celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni aplicate împotriva Rusiei, Uniunea Europeană își propune să impună sancțiuni împotriva a 45 de petroliere rusești, 50 de persoane fizice și 30 de companii, transmite Agenția Bloomberg, citând documente în posesia cărora agenția a intrat. Potrivit documentelor, în cadrul celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni Comisia Europeană propune adăugarea pe listă a peste 50 de persoane fizice și aproape a 30 de persoane juridice, înghețându-le averile și introducând o interdicție de călătorie, scrie moldova1.md.

În plus, noul pachet include o interdicție asupra accesului a peste 45 de petroliere rusești în porturile europene și la serviciile europene. Sancțiunile vor afecta, de asemenea, companiile rusești implicate în transportul petrolului, precum și numeroși militari și directori de companii.

Printre altele, UE propune și introducerea de restricții comerciale împotriva a aproximativ unor organizații care ar ajuta Moscova să obțină tehnologiile necesare pentru a fabrica arme.

Potrivit documentelor, această listă include firme din Rusia, Serbia, Iran, India, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, precum și din China și Hong Kong.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, UE a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei.

Aceste sancțiuni se adaugă măsurilor impuse deja Rusiei încă din 2014 ca urmare a anexării Crimeei și a nepunerii în aplicare a acordurilor de la Minsk.

Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice, măsuri diplomatice și măsuri privind vizele.

Sancțiunile economice sunt menite să aibă consecințe grave asupra Rusiei în urma acțiunilor sale și să contracareze în mod eficace capacitatea acesteia de a-și continua agresiunea.

Sancțiunile individuale vizează diferite persoane care fie sunt responsabile de sprijinirea, finanțarea sau punerea în aplicare a unor acțiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, fie beneficiază de pe urma acestor acțiuni.

De asemenea, UE a adoptat sancțiuni împotriva Belarusului, Iranului și Coreei de Nord ca răspuns la sprijinul acordat de aceste state Rusiei în contextul agresiunii militare împotriva Ucrainei.

În plus, UE a impus sancțiuni împotriva unor persoane și entități având în vedere deteriorarea continuă a situației drepturilor omului în Rusia și, în special, în legătură cu moartea lui Alexei Navalnîi.

Potrivit Comisiei Europene, începând din februarie 2022, UE a interzis un total de peste 43,9 miliarde euro, reprezentând valoarea unor mărfuri care ar fi fost exportate în Rusia și un total de peste 91,2 miliarde euro, reprezentând valoarea unor mărfuri care ar fi fost importate din Rusia. Aceasta înseamnă că, în comparație cu volumul exporturilor și importurilor din 2021, în prezent sunt supuse embargoului 54 % din exporturi și 58 % din importuri.

Mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale va fi perfecționat

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, prin care va fi îmbunătățit mecanismul de confiscare a bunurilor provenite din infracțiuni. Această inițiativă legislativă va consolida cadrul legal în domeniul urmăririi, identificării, confiscării și gestionării bunurilor infracționale, precum și responsabilitățile instituțiilor competente, așa cum stabilește Directiva (UE) 2024/1260 privind recuperarea și confiscarea activelor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în premieră, va fi permisă confiscarea unor bunuri echivalente sau a valorii acestora în cazul în care bunurile vizate nu pot fi confiscate, inclusiv a beneficiilor obținute, chiar dacă persoana implicată nu mai poate fi trasă la răspundere penală. Totodată, în cazul infracțiunilor economice, de mediu, de terorism și abuz sexual asupra copiilor, vor fi analizate bunurile dobândite cu cinci ani înainte sau după săvârșirea faptei, deduse judecării pentru a fi supuse confiscării. Prevederea se va aplica inclusiv în situațiile în care persoana nu poate fi trasă la răspundere penală din cauza decesului, liberării de răspundere sau de pedeapsă penală. Un aspect important este și faptul că va fi permisă confiscarea bunurilor transferate către terți, dacă terțul cunoștea că scopul transferului era de a evita măsurile de confiscare, inclusiv atunci când persoana urmărită penal păstrează controlul asupra acestora.

În faza de urmărire penală, în situația în care bunurile imobile sechestrate pot fi abandonate intenționat de către persoana care le posedă, instanța, la solicitarea procurorului, le va transmite Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) pentru administrare. Totuși, când urmărirea penală se încetează, dar sunt bunuri ce urmează a fi confiscate, procurorul va solicita instanței acest lucru. 

În etapa de judecare a cauzei, printre elementele noi este și faptul că procurorul poate solicita ARBI investigații suplimentare pentru identificarea bunurilor infracționale, atât înainte de transmiterea cauzei în instanța, cât și pe parcursul procesului în instanță. Judecătorul este cel care va dispune confiscarea bunurilor nu doar în caz de condamnare, dar și pentru  încetare a procesului penal, dacă se aplică confiscare specială, extinsă sau de la terți.

În etapa executorie, procurorul va fi cel care va coordona procesul de executare, iar Serviciul Fiscal de Stat va executa hotărârile penale, asistat de ARBI și executorii judecătorești. ARBI va fi instituția care va ține evidența bunurilor sechestrate și confiscate, dar și va gestiona repatrierea bunurilor din afara țării, precum și aplicarea hotărârilor străine de confiscare.

Această măsură legislativă reprezintă un pas important în cadrul Planului de măsuri pentru deoligarhizare și în implementarea Programului Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale 2023–2027, asigurând o mai mare eficiență în combaterea criminalității și în protejarea intereselor statului.

Festivalul reducerilor la UNIC
Articolul anterior
Alto pentru viitor, ediția a treia: povestea scrisă cu arbori și inspirație
Articolul următor