Interpreții vor cânta din inimă pentru a salva inima unui copilaș

523702_10151106919833853_705294370_nDeși concertele de caritate nu sunt o raritate și, practic, în fiecare zi interpreții autohtoni cântă pentru a susține pe cineva mai trist, povestea lui Daniel Badan nu a putut lăsa indiferent pe nimeni.  Are doar 2 ani, dar Daniel ştie deja ce înseamnă durerea și cum arată medicii. Înţelege cum trebuie să-ţi revii după operaţie și ştie că nu are voie să se forţeze prea mult. A suportat deja două intervenţii chirurgicale la inimă. Prima a fost la Kiev, la câteva zile de la naştere, iar a doua în Israel. Cu toate acestea mai are nevoie de o a treia intervenţie chirurgicală, tot în Israel, care va costa în jur de 20 mii de euro. Pentru că părinții nu mai au ce vinde ca să strângă acestă sumă, Victoria Lungu și Dorina Arsene, au decis să le vină în ajutor. Și-au contactat prietenii și au pus la cale un concert, pentru a aduna bani și da speranță părinților.

separator
coperta

Impresiile și îndemnurile interpreților nu au ezitat să apară. Iată ce a scris pe pagina sa de facebook, interpretul Adrian Ursu.

184541_585521281488770_129994937_n”Faceți cunoștință: El e Danuț, un băiețel de numai 2ani, energic, activ, super fotbalist, vesel și comunicabil pentru vârsta lui. I-am aflat povestea chiar de la părinții lui. O poveste mult prea complexă și complicată pentru ai săi 2 anișori.
La doar 4zile i s-a făcut de urgență, la Kiev prima operație la inimioară. Peste un an, pentru a 2-a operație în Israel, părinții au vândut casa. Rezultatele intervențiilor „le-am văzut” și eu. Un băiat hiper-activ, plin de viață, care are nevoie de încă o operație! Eu nu sunt Pro TV, Jurnal, Prime, M1, Publika sau…  Nu am așa posibilități de promovare a acestor cazuri. Nu sunt om de afaceri ca să pot achita cei 20.000 de euro necesari pentru operație. Sunt un interpret care poate să cânte, să organizeze și uneori să scrie despre ceea ce l-a impresionat. Cel din urma caz face parte din cele ce merită a fi promovate și susținute. El are nevoie de această operație pentru a trăi, pentru a se bucura de viață, pentru a fi alături de noi și a ne uimi peste ani prin talentul său. I-am văzut talentul în ochișori. Pe 30 iunie, la 18.00, la Filarmonică, organizăm un concert în susținerea lui Danuț! Vă asteptăm la concert. Hai să ne limităm un pic în suc, bere, șampanie sau dulciuri, și să donam pentru Dănuț!”.

Adriana Ochișanu, Corina Țepeș și Mariana Mihăilă au ținut să transmit și ele un îndemn prin intermediul unica.md.

Adriana-Ochisanu”Trebuie să fim solidari și să punem umăr la umăr, suflet la suflet și să susținem acest omuleț, care are toată viața înainte. Numai împreună putem să dăm șansa la o viață nouă, la o copilărie fericită! Veniți să oferim speranță părinților și un viitor lui Daniel!”, a îndemnat abia reținânduși lacrimile Adriana Ochișanu.

537068_425673547510932_1019920227_n”Cea mai mare tragedie pentru o mamă este să nu poată să își ajute puiul bolnav. Noi, cele care suntem mame, vom fi solidare mereu cu mămicile care luptă din răsputeri să-și ajute copilașul. Vom cânta din inimă și cu inima pentru ca Daniel să poată avea o copilărie fericită și plină de zâmbete. Inimioara acestui copilaș de doar 2 anișori trebuie să bată și fiecare dintre noi poate contribui ca această minune să aibă loc!”, a declarat Corina Țepeș.

481386_496306737094611_260656189_n”Îndemn toată lumea de bună credință să cumpere un bilet la concert, un bilet care nu costă o avere, dar mână de la mână, puțin câte puțin, vom aduna o sumă de bani care îi va fi de folos acestui băiețel pentru operație. Binele cu bine este răsplătit! Haideți să ajutăm această mamă care are sufletul și ochii înlăcrimați zi și noapte pentru că viața fiului ei este în pericol”, a spus Mariana Mihăilă.

429846_648797491813944_634510455_nAstfel, la 30 iunie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” va avea loc un concert de caritate pentru susținerea lui Daniel cu genericul ”Inima mea doar pentru tine bate”. La eveniment vor participa: Ana Barbu, Valentin Boghean, Victoria Lungu, Adrian Ursu, Adriana Ochișanu, Ion Razza, Corina Țepeș, Costi Burlacu, Mihai Budurin Maria Stoianov, Igor Rusu, Mariana Mihăilă, Natan, Diana Grigor, Ionel Istrati, Cătălina Rusu, Gicu Cimbir, Irina Chitoroagă, Cristina Croitoru, Karizma.

Prețul unui bilet este de la 100 la 250 de lei.

 

Natalia Bodiu

Caz şocant la Internatul Psihoneurologic din Bălți! Un beneficiar, scos afară şi abandonat la autogară, ar fi încercat să-și pună capăt zilelor. Reacția instituției

Caz șocant la Internatul Psihoneurologic din Bălți. Un bărbat în vârstă de 48 de ani, beneficiar al instituției, a fost scos afară forțat de angajați și lăsat de izbeliște, pe un scaun, la autogară. Potrivit avocatei bărbatului, nu este pentru prima dată când „personalul Internatului manifestă un comportament agresiv față de acesta, ultimul fiind terorizat de nenumărate ori, încercând chiar să se sinucidă”. Solicitată de UNIMEDIA, administrația instituției respinge acuzațiile și declară că pacientul a fost externat, în baza legii.

UNIMEDIA a discutat cu avocata lui Roman, care a comunicat că deși bărbatul are un grad de dizabilitate, știe să scrie și să citească, motiv din care ar fi incomod pentru administrația instituției.

„Ei îl terorizau mereu. O dată a făcut și o tentativă de suicid, însă am remediat situația. Roman nu este comod pentru administrație, este un bărbat care știe să scrie și să citească. Anterior a scris la avocatul poporului și alte instanțe, fapt care a nemulțumit conducerea internatului. Este un medic care nu o dată l-a închis într-o altă secție, fără acordul lui, i-a luat toate lucrurile personale, fără explicații. 

Ieri l-au dat afară, nu m-a sunat nimeni să-mi comunice acest lucru, deși cunosc că sunt avocatul lui. I-au spus: „Îți iei lucrurile și te ducem”. L-au dus la autogară și l-au lăsat pe scaun”, a comunicat Ina Cepoi.

Avocata a precizat că la moment i-a găsit un loc de muncă la o stână, unde Roman va locui și va primi și un salariu.

„El nu are unde trăi, i-au luat cheile de la cameră, unde deja au pus o altă persoană. Pe el l-au dat afară și s-au dat indicații, dacă vine, să fie chemată poliția, iar dacă cineva din personal îi va permite să intre, va fi pedepsit. L-au alungat fără să-i ofere o alternativă. De când a venit acest medic nou, Roman mereu a fost terorizat, până a veni, bărbatul lucra ca sanitar, primea salariu, poate unul mic, dar care îl făcea foarte fericit, care îl stimula. Roman este foarte muncitor”, a menționat avocata.

Solicitată de UNIMEDIA, directoarea Centrului, Liliana Tipa, a declarat că beneficiarul a fost dezinstuționalizat în baza unei decizii a Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova având în vedere dorința acestuia de a reveni în localitatea de baștină și refuzul exprimat pentru a fi admis în serviciul „Locuință protejată”, precum și abilitățile dezvoltate pentru un trai independent.

Prin urmare, administrația Centrului urmează să închidă cazul, conform procedurii stabilite, iar structura teritorială de asistență socială Ungheni să acorde suport și să monitorizeze situația.

La rândul său, avocata Ina Cepoi a menționat că decizia este una ilegală, pe care o va contesta.

Din descrierea asistentei sociale a insituției pentru Roman, reiese că bărbatul îi amenință mereu „cu drepturile omului și linia fierbinte”, ar fi agresiv, alcoolic, dar menține curățenia în cameră și se autodeservește.

În 2022, Moldova a pierdut un caz la CtEDO. Curtea a cordat pentru trei femei cu dizabilități intelectuale, paciente ale unui spital din Bălți, violate repetat de medic și impuse să facă avort, 80,000 Euro cu titlu de prejudiciu și 5,000 Euro cu titlu de costuri și cheltuili. 

Astfel, Curtea a constatat că „autoritățile au eșuat să realizeze o investigație eficientă a plângerilor reclamantelor privind rele-tratamente, în pofida faptului re-deschiderii procedurilor de 4 ori, urmare a plângerilor acestora”.

”Cartonaș galben”! Ce se întâmplă dacă recenzorul nu vă găsește acasă, pentru a participa la Recensământ 2024

„Cartonaș galben” de informare. Dacă recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, va lăsa în căsuța poștală sau la ușă un bilețel de culoare galbenă, care va conține datele recenzorului pentru a putea fi contactat. Potrivit directoarei generale BNS, Aurelia Spătaru, în total, acesta poate efectua 5 vizite la domiciliu. Refuzul de a participa la recensământ poate fi sancționat, dar în cazul în care în perioada recensământului, membrii gospodăriei se află peste hotarele țării și nimeni nu locuiește în locuință, atunci amenda nu va fi aplicată. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Recensământul populației a trezit mai multe întrebări din partea oamenilor. Una dintre ține de lipsa personalelor de acasă în momentul în care este vizitat de recenzor. 

„Când vă vine rândul și vă vizitează recenzorul la prima sa vizită și nu vă găsește va lăsa o înștiințare de culoare gălbuie în cutia poștală sau în ușă chiar în care este scris aproximativ un astfel de text: „Prin prezenta vă informez că a fost în locuința  dumneavoastră a fost recenzorul și nu v-a găsit acasă, vă rugăm să sunați la numărul ăsta ca să stabilim momentul de timp când aș putea să mă aproprii pentru a vă recenza”. Noi avem în procedurile noastre fixată acel minim de 5 vizite pentru a reuși de a intra în contact cu persoana”, a declarat  directoarea generală adjunctă BNS, Aurelia Spătaru.

Potrivit, Aureliei Spătaru, repetarea vizitelor se va face în cazul în care se va stabili fie prin discuții cu vecinii fie prin anumite semne (de exemplu perdeaua trasă) că acolo cineva locuiește. Vizitele se pot repeta și în cazul refuzului de a participa la recensământ. Or, BNS va face toate demersurile necesare pentru a convinge persoanele că participarea este importantă și în beneficiul fiecărei persoane în parte.

Respectiv dacă după efectuarea a 5 vizite a recenzorului la domiciliu și nicio modalitate de a convinge persoana de a participa nu a fost cu succes, gospodăria poate fi sancționată cu până la 2500 de lei.

„În ce privește amenda, ea este prevazută conform cadrului legal în legea 231 cu privire la Recensământul Populației și Locuințelor și ea este prevăzută inclusiv confirmată prin Codul Contravențional art 330. Dar în Codul Contravențional ea era demult acolo (…) prevede diferite sancțiuni privind desfășurarea cui succes și reîmpiedicării activității a activității diferitor autorități publice”, a argumentat directoarea generală adjunctă BNS. 

Cetățenii Republicii Moldova care se află pe durata recensământului în afara hotarelor țării urmează să fie recenzați în locuința de unde au plecat, membrul gospodăriei rămas în țară urmează să ofere informații recenzorului.

Dacă în perioada de colectare a datelor în teren 8 aprilie-7 iulie 2024 membrii gospodăriei se află peste hotarele țării și nimeni nu locuiește în locuința dată, atunci această gospodărie nu va fi recenzată și nu va fi amendată.

Recensământul populației: De ce se cer IDNP-ul și numărul de telefon al cetățenilor

În timpul recensământului, cetățenilor li se cere numărul lor de identificare (IDNP) și numărul de telefon. Șeful direcției Recensăminte de la Biroul Național de Statistică, Dorin Lozovanu, a vorbit într-un interviu pentru NewsMaker de ce este nevoie de acest lucru și cum ne sunt protejate datele. 

„Biroul de Statistică este probabil una din cele mai protejate instituții. Legea obligă să nu transmitem datele nimănui, chiar și la o anumită solicitare. Toate datele sunt folosite doar pentru statistici. Acest lucru nu este valabil doar în Moldova. Fiecare țară are astfel de legi”, a menționat Lozovanu.

El a subliniat că recenzorii nu vor verifica documentele cetățenilor, dar le va cere numărul lor de identificare (IDNP).

„Persoana pur și simplu trebuie să spună aceste 13 cifre. Pentru ce? Pentru a verifica că o astfel de persoană există, deoarece pot exista date inventate. IDNP este de asemenea necesar pentru a evita duplicarea datelor. Chiar și aici, pentru oamenii deosebit de precauți, există o opțiune de compromis. Ei pot numi doar ultimele 4 cifre”, a menționat Lozovanu.

El a explicat și de ce cetățenii sunt rugați să comunice numărul lor de telefon.

„Numărul de telefon nu este obligatoriu de a fi comunicat. Care este ideea? După recensământ, va avea loc un control al calității. O parte din aceasta se va face prin telefon. Acest lucru va fi selectiv. Dacă undeva datele vor părea dubioase sau dacă vom vedea că recenzorul nu a fost cel mai conștiincios”, a conchis Lozovanu.

Pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.

Cetățenii care vor refuza să participe la recensământ riscă amenzi de până la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”. Detalii AICI.

Recensământul este finanțat din bugetul de stat, dar și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special Uniunea Europeană și UNFPA care oferă BNS suport tehnic și financiar. Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane 75 de mii de EUR, dintre care 2 milioane sunt oferite de UE, iar 75 mii euro din partea UNFPA. Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova.

Premierul Dorin Recean a declarat la ședința Guvernului că asupra întrebărilor de la recensământ „s-a lucrat foarte mult” și a chemat cetățenii să aibă o atitudine responsabilă. 

Violeta Andronachi şi-a călcat pe orgoliu pentru o schimbare totală!
Articolul anterior
O tânără din Moldova a decedat din cauza medicilor!
Articolul următor