Inundații severe în Franța. Mii de oameni au rămas fără apă potabilă, iar toate școlile din nordul țării au fost închise

Având în vedere acest lucru, 74 de școli vor rămâne închise joi, 9 noiembrie, și vineri, 10 noiembrie, în nordul Franței. Serviciile de urgență sunt în alertă. Codul portocaliu de avertizare de vreme severă rămâne valabil și pentru joi. Cu toate acestea, nivelul de alertă roșie nu poate fi exclus în următoarele ore, a relatat ziarul regional La Voix du Nord citat de stiridiaspora.ro. Nivelurile apei vor crește la peste cinci metri  pe râul Liane în noaptea de joi spre vineri. 

Din 6 noiembrie, de când Franța se confruntă cu inundații, departamentul de pompieri a  desfășurat 860 de misiuni.

De asemenea, 5.200 de oameni au rămas fără acces la rezervele de apă potabilă, iar salvatorii au distribuit apă îmbuteliată. Ca măsură de precauție, curentul electric din 60 de localități inundate a fost oprit. În plus, au fost raportate trei răniți  în nordul Franței.

Străzi întregi s-au transformat literalmente în râuri furioase, iar fermele agricole de animale sunt sub ape. Ploaia persistentă a făcut ca și râurile mici din nordul Franței să iasă din albii, a raportat serviciul meteorologic Météo France.

În ultimele 20 de zile a plouat de trei ori mai mult decât de obicei. Ultima dată când o asemenea cantitate de ploaie a fost măsurată în departament a fost acum 30 de ani. În unele locuri, în șase zile a căzut la fel de multă ploaie ca în toată luna noiembrie.

Recent și Italia s-a confruntat cu inundații masive. Numărul deceselor cauzate de vremea rea ​​a crescut la opt morți în Toscana. Sute de italieni au fost strămutați, iar zeci de case și străzi sunt acoperite de noroi. În timp ce pagubele continuă să fie numărate în întreaga regiune, există încă multe persoane strămutate și cei care au pierdut totul în urma inundațiilor. Străzile sunt acoperite de noroi, în timp ce voluntarii, salvatorii și cetățenii continuă să le curețe.

În Capitală va fi inițiată campania de salubrizare de primăvară

Primăria Municipiului Chișinău informează că peste două săptămâni, în capitală va fi inițiată campania de salubrizare de primăvară.

Astfel, în următoarea perioadă, serviciile municipale se vor pregăti activ pentru a intra în campania amplă de curățenie pe străzi, pe trotuare, în spații publice și curțile de blocuri.

Primarul General, Ion Ceban, a solicitat tuturor responsabililor să elaboreze planurile de intervenție.

„Rog colegii viceprimari să facă un demers la poliție să intervină acolo unde este necesar, pentru că pe aliniamentele stradale, pe trotuare sunt mașini parcate de mult timp. Proprietarii acestor vehicule trebuie să fie preîntâmpinați ca să-și ia mașinile, în caz contrar poliția va interveni ca acestea să fie ridicate ca să putem interveni. De asemenea, să fie făcute și demersurile necesare în cazul deteriorării elementelor de infrastructură pe străzi, acolo unde este cazul cu probele video. Iar obiectele deteriorate, cum s-a întâmplat pe strada 31 august 1989, să fie refăcute la loc. În termeni restrânși să fie înlocuiți pilonii și readusă situația la normalitate. Solicit ca pretorii și șefii direcțiilor de profil să fie responsabili de intervențiile pe străzi ca acestea fie spălate după iarnă, iar acolo unde este necesar să fie instalați bolarzi sau alte elemente pentru a nu permite parcarea pe gazon”, a declarat Ion Ceban.

Medalii de bronz pentru gimnastele din R. Moldova la un turneu internațional

Gimnastele din Republica Moldova și-au adjudecat două medalii de bronz la un turneu internațional de la Ploiești. Gloria Motricala și Polina Bulat au urcat pe podium, unde pe celelalte poziții s-au clasat sportivele din România, scrie tvrmoldova.md.

Gloria Motricala a reușit să impresioneze în probele cu mingea și panglica, la senioare. Ea a ocupat a treia poziție în clasamentul final, fiind depășită doar de două reprezentante ale României, Cristina Drăgan și Sabina Enache.

Şi Polina Bulat s-a făcut remarcată în concursul cu panglica, doar că la categoria de junioare. Sportiva din Republica Moldova a împărțit podiumul de premiere cu româncele Amalia Lică și Lisa Garac, vicecampioane mondiale. La cea de-a 23 ediţie a Cupei Irinei Deleanu, o competiția internațională de gimnastică ritmică, au concurat șase sportive din Republica Moldova. Ele au participat în patru probe, care au inclus cercul, mingea, măciucile și panglica. La turneul de la Ploiești au participat gimnaste din 11 țări.

Festivalul Internaţional „Mărţişor” revine pe 1 martie cu peste 60 de concerte care vor fi organizate în toată țara

Festivalul Internaţional „Mărţişor” revine, din 1 martie cu peste şaizeci de concerte, organizate în toată Republica Moldova. Timp de 10 zile, publicul poate merge la spectacole cu muzică diversă, de la clasică la jazz. Autorităţile au alocat un buget de aproape cinci milioane de lei, scrie tvrmoldova.md.

Cea de 58-a ediţie a festivalului cu genericul „Mărțișor în toată țara” va debuta cu un spectacol la Palatul Naţional Nicolae Sulac din Chişinău. Organizatorii şi-au propus să îmbine și tradiţionalul cu inovaţia cu un spectacol, in premieră, de muzică electronica, la Arena Chișinău.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii al Republicii Moldova: „De-a lungul întregii luni martie, în fiecare zi, cu sprijinul Guvernului și al Ministerului Culturii, se vor ține 43 de concerte în 43 de sate și orașe, inclusiv la Bălți, Cahul și Șoldănești. Astfel, „Mărțișor 2024” va acoperi toată Republica Moldova”.

În program sunt concerte de muzică clasică, modernă, cor, operă, balet sau dans popular. In premieră, Festivalul „Mărțișor” va trece graniţele şi va ajunge și în Diaspora. Proiectul „Mărțișor în toată lumea” este organizat in parteneriat cu Teatrului Național „Mihai Eminescu” și va prezenta spectacolele în Portugalia, Germania, Spania, Italia, Marea Britanie și Belgia.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Mărţişor în toată lumea este o idee care va face ca noţiunea de mărţişor şi Festivalul Mărţişor să devină renumit în toată lumea, nu doar în sânul diasporei noastre”.

Festivalul Internaţioal „Mărţişor” va avea loc între 1 şi 10 martie și vor fi peste 60 de spectacole de diferite genuri muzicale. Programul Festivalului poate fi consultat pe pagina Ministerului Culturii, dar și pe paginile web ale instituțiilor partenere.

La Aeroportul Internațional Chișinău va fi implementat sistemul E-gates
Articolul anterior
S-a decis! Permisele de conducere și buletinele, disponibile în format digital
Articolul următor