Invazia rusă din Ucraina riscă să lase lumea fără pâine. Expert ONU: În lume au mai rămas rezerve de grâu doar pentru 10 săptămâni

Experții ONU lansează previziuni sumbre, estimând că lumea se află în prag de criză alimentară din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Potrivit unor estimări pronunțate în fața Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, lumea are depozitate rezerve de grâu care vor ajunge doar pentru următoarele aproximativ 10 săptămâni.

REFORM, Seminţe de Grâu de toamnă, RAGT Semences, cumpar, pret, Chisinau,  Moldova

Directorul executiv al firmei de analiză agricolă Gro Intelligence, Sara Menker, a declarat că războiul dintre Rusia și Ucraina nu a fost cauza unei crize de securitate alimentară, ci „pur și simplu a adăugat combustibil pe un foc care ardea de mult timp”, scrie Korrespondent.ua, citată de www.deschide.md.

Menker a afirmat că secetele din întreaga lume contribuie la scăderea resurselor de grâu. Aprovizionarea cu alimente la nivel mondial este, de asemenea, afectată de schimbările climatice și de lipsa de îngrășăminte.

”În prezent, avem doar 10 săptămâni de consum global care se află în stocuri în întreaga lume. Condițiile actuale sunt mai rele decât cele înregistrate în 2007 și 2008. Este important de remarcat că cele mai scăzute niveluri de stocuri de cereale pe care le-a văzut vreodată lumea se înregistrează acum în timp ce accesul la îngrășăminte este foarte limitat. Iar seceta din regiunile de cultivare a grâului din întreaga lume este cea mai extremă din ultimii 20 de ani. Preocupări similare legate de stocuri se aplică și în cazul porumbului și al altor cereale” a spus ea.

Ucraina este considerată ”coșul de pâine” al lumii și reprezintă alături de Rusia aproape o treime din exporturile mondiale de grâu.

Informația vine în contextul în care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat Rusia că folosește alimentele ca pe o armă. Potrivit lui, Rusia ține alimentele ”ostatice” nu doar pentru ucraineni, ci și pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Confiscări de 3 milioane de euro în Franţa, în urma destructurării unei vaste reţele de proxenetism. Între prostituate, inclusiv moldovence

Doi antreprenori de origine indiană, în vârstă de aproximativ 30 de ani, sunt suspectaţi de proxenetism. ”Nu vezi aşa ceva în fiecare zi. Asta e o premieră”, declară un comandant de divizie, Philippe Déjean, cu o vechime de 40 de ani, transmite News.ro.

S-au redeschis bordelurile din Olanda. Prostituate românce: "Suntem foarte  fericite că ne putem relua munca" | Stiri Diaspora

Grupul Interministerial de Căutare (GIR) pe care-l conduce, în cadrul Direcţiei Teritoriale a Poliţiei Judiciare din Orléans se află la originea acestei destructurări, săptămâna trecută, a acestei reţele de proxenetism complexe în mai multe oraşe mari din Franţa.

Totul a început în februarie, după ce anchetatori au constatat o intensificare anormală a anunţurilor de prostituţie pe un site specializat.

O anchetă a fost deschisă rapid, iar investigaţii au fost realizate de GIR din Orléans, cu sprijinul instituţiilor de acelai tip din Rouen şi Poliţiei de frontieră din Havre.

În cadrul acestei anchete s-au realizat Interceptări telefonice şi un filaj ale celor doi tineri asociaţi de origine indiană, proprietari ai aproximativ zece hoteluri la Orléans, Rouen, Dieppe şi Mâcon.

Cei doi bărbaţi, absolvenţi ai unor şcoli de comerţ, sunt suspectaţi de faptul că sunt ”instigatorii” unui sistem de rezervare ascuns care le permitea prosttuatelor să închirieze camere în aceste hoteluri şi să-şi ofere serviciile.

Moldovence, românce,, dar şi franţuzoaice şi sud-africance, aceste femei, toate majore, închiriau aceste camere la preţuri mai mari decât ceilalţi clienţi.

”Era mai confortabil pentru ele şi, fără îndoială, un pic mai sigur”, declară Déjean. ”Erau, totuşi, foarte independente, vorbau franceza destu de bine şi circulau de la un hotel la altul cu maşina personală”, adaugă el.

Cei doi antreprenori i-au însărcinat pe recepţioneri – toţi fără acte în regulă – să ia banii şi să-i depună într-un seif, pe care-l goleau o dată pe lună.

Este vorba despre o afacere ”bine unsă” şi rentabilă, care le-ar fi adus câteva milioane de euro.

În cadrul unor percheziţii în cadrul anchetei GIR, s-au confiscate 373.000 de euro în numerar şi 2,4 milioane de euro din conturi bancare.

Au fost confiscate, de asemenea, 12 vehcule în leasing – mărcile Mercedes GLE, Audi Q7 şi Q8 – pe care cei doi le-au pus la dispoziţia apropiaţilor lor.

Cinci hoteluri, un restaurant şi o casă, a căror valoare este estimată la aproape şapte milioane de euro, urmează să fie confiscate în curând, potrivit cotidianului.

În afară de proxenetism agravant, cei doi bărbaţi sunt inculpaţi de ”escrochere în bandă organizată”.

Ei au înfiinţat false întreprinderi de lucrări publie (BTP) în vederea unor renovări la preţuri mici – adică folosinf muncitori fără documente – a unor hoteluri în stare proastă pe care le revindeau după aceea cu aproximativ un milion de euro.

Ei închideau imediat după aceea firmele-paravan.

O altă infracţiune în clădirile în care lucrau prostituatele constă în faptul că aceştia găzduiau minori neînsoţiţi (MNA).

”Erau plătiţi la cemeră pe minor de către Consiliul Departamental, în pofida faptului că înghesuiau cel puţin doi-trei” într-o cameră, acuză Déjean.

În total, 14 persoane au fost arestate săptămâna trecută, în cadrul unei operaţiuni vaste.

Opt persoane au fost prezentate în faţa unui judecător, iar cinci au fost inculpate cu privire la ”proxenetism agravant”, ”muncă ascunsă”, ”spălare de bani agravantă”, ”escrocherie în bandă organizată”, ”abuz de bunuri sociale” şi ”ajutarea intrării şi sejurului unor străni în Franţa”.

Alte trei persoane au fost plasate sub control judiciar.

Peste 200.000 cazuri de Covid, confirmate în Franța în doar o zi

Numărul îmbolnăvirilor de covid-19 ”depăşeşte uşor 200.000” în ultimele 24 de ore, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii François Braun într-o audiere în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez.

Coronavirus: Germany says its outbreak is 'under control' - BBC News

Cel de-al şaptela val al epidemiei covid-19 ”creşte în ultimele zile”, şi ”înregistrăm în medie 120.000 de cazuri (pe zi) în această ultimă săptămână. Numărul cazurilor urmează să depăşească 200.000 în această (marţi) seara”, anunţă ministrul în deschiderea dezbaterii unui proiect de lege ”de supraveghere şi securitate sanitare”, transmite News.ro

François Braun este audiatîn Comisia Legilor Adunării cu privire la acest proiect de lege ”în prezent în mod provizoriu un dispozitiv de supraveghere şi securitate sanitare în domeniul luptei împotriva covid-19”.

Rusia: Burgeri mucegăiți în restaurantele care înlocuiesc McDonald’s

Restaurantele care înlocuiesc celebrul McDonald’s din Rusia, surprinse servind burgeri mucegăiți clienților, după ce gigantul a părăsit țara din cauza invaziei Ucrainei.

Rusia: Mâncare mucegăită și expirată în restaurantele care înlocuiesc McDonald's-ul

McDonald’s Corporation a ieșit complet din Rusia la începutul acestui an, vânzând toate restaurantele pe care le deținea unui licențiat local, în luna mai. Sub noul nume, Vkusno & Tochka, sau „Gustos și atât”, 50 de restaurante din Moscova și din jur s-au redeschis în iunie, transmite Știrileprotv.ro
 

Cei care obișnuiau să mănânce des acest tip de mâncare, s-au plâns că au găsit mucegai pe chiflele burgerilor lor, în mai multe magazine, potrivit Ksenia Sobchak, o vedetă a unei televiziuni și cea mai proeminentă femeie politiciană a opoziției ruse.

În burgerii rusești s-au găsit și „picioare de insectă”

„Vkusno & Tochka vinde burgeri cu mucegai”, a postat Sobchak pe canalul său Telegram, adăugând: „Se pare că nu prea respectă standardele McDonald’s, cel puțin în ceea ce privește controlul calității produselor. Astăzi au fost înregistrate cel puțin trei cazuri de burgeri cu chifle mucegăite vândute clienților.

Când a preluat magazinele McDonald’s, Vkusno & Tochka au promis că va fi „la fel, dar mai bine”.

Un alt client a adăugat: „Nu cred că este în regulă când găsești mucegai”.

Imaginile arată mucegaiul sinistru, iar Sobchak a spus conducerii: „Înțelegeți, băieți, nu trebuie să otrăviți oamenii”.

Alte plângeri care vizează noul lanț rusesc sunt lipsa cărnii în cheeseburgerii și sosurile de brânză cu termene de valabilitate expirate. Unii consumatori au postat imagini cu „picioare de insecte” în mâncarea lor.

Consumatorii au protestat, de asemenea, și că faimoșii cartofi prăjiți sunt „triști” în comparație cu cei de la McDonald’s.
CEO-ul Vkusno & Tochka, Oleg Paroev, a declarat că toate cele 850 de foste restaurante McDonald’s vor fi deschise până în septembrie sub noul nume.

Primul McDonald’s din Rusia s-a deschis în centrul Moscovei în urmă cu mai bine de trei decenii, la scurt timp după căderea Zidului Berlinului. A fost un simbol puternic al diminuării tensiunilor din Războiul Rece dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică.

McDonald’s a fost primul restaurant fast-food american deschis în Uniunea Sovietică, care s-a prăbușit în 1991. Decizia gigantului McDonald’s de a pleca a venit la scurt timp după ce alte companii americane din industria alimentară și a băuturilor, inclusiv Coca-Cola, Pepsi și Starbucks, au întrerupt sau au închis operațiunile în Rusia, din cauza războiului din Ucraina.

sursa

Ministerul rus de Externe susține că va monitoriza cu atenție ca drepturile lui Igor Dodon în dosar să fie „respectate în conformitate cu standardele internaționale”
Articolul anterior
Operatorii de transport din țara noastră vor putea beneficia de regim liberalizat în Uniunea Europeană
Articolul următor