Investigaţie scandaloasă în lumea şahului: Un jucător renumit ar fi trişat în peste 100 de partide

Hans Niemann, aflat în centrul unui enorm scandal de înșelăciune care zguduie lumea șahului, ar fi trișat în peste 100 de jocuri online, potrivit unei investigaţii chess.com.

Şahistul Hans Niemann a fost acuzat de campionul mondial Magnus Carlsen că a trişat, deși nu au fost prezentate dovezi.

Acum, o investigație efectuată de Chess.com confirmă că există o probabilitate uriaşă ca Niemann să fi trişat „de mult mai multe ori” decât ar fi recunoscut iniţial, relatează BBC. Nu au fost însă găsite dovezi că ar fi „jucat murdar” în meciul împotriva lui Carlsen sau în orice joc „over-the-board”.

Americanul de 19 ani a recunoscut că a trișat în jocuri neoficiale când era mai mic, la vârsta de 12 și 16 ani, dar neagă că a făcut acest lucru în jocurile competitive. El a susţinut într-un comentariu pentru BBC că totul este doar o făcătură şi că Magnus Carlsen încearcă doar să-i ruineze cariera fără o bază solidă în spatele acuzaţiilor.

De la ce a pornit scandalul între Niemann şi Carlsen

Scandalul a început la începutul acestei luni după ce şahistul norvegian, considerat de mulți ca fiind cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, a fost învins de Niemann la Cupa Sinquefield, punând astfel capăt unui record de 53 de partide fără înfrângere la șahul clasic.

Norvegianul a făcut acuzații voalate la adresa lui Niemann la momentul respectiv, înainte de a-l acuza deschis săptămâna trecută. Acum, Chess.com a publicat un document de 72 de pagini care conţine un întreg research asupra jocurilor purtate de Niemann pe site, meciuri în care concurează jucători de top din lume, inclusiv pentru premii în bani.

Site-ul, care i-a interzis accesul lui Niemann în urma presupusei acuzaţii de înşelăciune, susţine că este foarte probabil ca şahistul să fi trişat chiar şi în 2020, nu doar în anii adolescenţei, ba mai mult, chiar şi în competiţiile cu bani şi împotriva unor jucători cunoscuţi, foarte bine cotaţi în lumea şahului.

Analiza a comparat mutările lui Niemann cu cele sugerate de computerele de şah, acestea fiind mult mai puternice chiar şi decât cei mai buni jucători, precum şi probabilitatea reală a rezultatelor sale, printre alţi factori.

„În general, am descoperit că Hans a înșelat probabil în peste 100 de jocuri de șah online, inclusiv în mai multe competiţii cu premii în bani”, se arată în raport. „Avea deja 17 ani când probabil a trișat în unele dintre aceste partide. De asemenea, era în streaming online în 25 dintre aceste jocuri”.

Acuzaţii de înşelăciune la adresa lui Neimann, într-un document de 72 de pagini publicat de chess.com

Raportul contrazice declarațiile făcute anterior de Niemann conform cărora a trișat în jocuri neoficiale de pe site doar când avea 12 și 16 ani, dar niciodată în jocuri competitive sau când făcea streaming pe platforme de jocuri precum Twitch. Cu toate acestea, deși rezultatele sale sunt „extraordinare din punct de vedere statistic”, Chess.com a spus că nu există „dovezi directe” care să ateste că americanul a trişat în partida câştigată cu Carlsen sau în alte meciuri pe tablă, în trecut.

În declarația sa de săptămâna trecută, Carlsen a sugerat că Niemann a trișat în partida cu el de la Sinquefield Cup, din Missouri, spunând că „nu era încordat și nici măcar concentrat pe deplin”, în timp ce făcea mutări „într-un fel în care cred că doar o mână de jucători o pot face”. El a mai spus că a devenit suspicios față de Niemann pentru că a făcut progrese „neobișnuite” în ultimii ani. Alții au susținut că progresul tânărului, deși rapid, este comparabil cu al altor jucători de juniori de top.

Chess.com susţine că au existat „anumite aspecte” ale jocului care erau „suspecte”, inclusiv explicațiile aduse de Niemann ulterior partidei. Site-ul a notat, de asemenea, „anomalii” în rata de îmbunătățire a parcursului competiţional a lui Niemann, urcând în clasamentul de șah clasic de la aproximativ 800 în lume până în primele 50 de poziţii, în mai puțin de doi ani.

Potrivit acestora, această creștere a fost cea mai rapidă din „istoria modernă înregistrată” și a avut loc „mult mai târziu în viață decât semenii săi”.

Carlsen, gest în semn de protest faţă de Niemann, în timpul unei partide

Site-ul a negat, de asemenea, că a fost presat de Carlsen, şahistul care a dominat tabla de mai bine de un deceniu, pentru a-l elimina pe Niemann. Carlsen a insistat că nu va mai juca cu americanul de 19 ani, iar la începutul acestei luni a cedat partida în semn de protest după o singură mișcare, când s-au re-echivalat într-un turneu online.

Într-o declarație postată pe Twitter, Carlsen a explicat: „Sunt frustrat. Vreau să continui să joc șah la cel mai înalt nivel în cele mai bune evenimente. Cred că trișatul în șah este o mare problemă și o amenințare existențială pentru joc. Cred că Niemann a înșelat mai mult și mai recent decât a recunoscut public”.

Când controversa a izbucnit la începutul acestei luni, Niemann a negat ferm, spunând că este dispus să joace gol pentru a demonstra că nu ascunde dispozitive electronice care i-ar putea permite să trișeze. „Nu-mi pasă, pentru că știu că sunt nevinovat. Vrei să joc într-o cutie închisă cu transmisie electronică zero, nu-mi pasă. Sunt aici pentru a câștiga și acesta este scopul meu, indiferent de orice„, a declarat el.

O analiză statistică a jocurilor over-the-board ale lui Niemann de către profesorul Kenneth Regan, considerat pe scară largă ca fiind cel mai important expert mondial în înşelăciune din domeniul şahului, nu a găsit nicio dovadă că ar fi folosit mijloace nepermise pentru a câştiga meciurile.

sursa: www.observatornews.ro

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

Drama neștiută din familia lui Connect-R. Artistul a avut un frate care a murit
Articolul anterior
Satul din România unde oamenii trăiesc peste 100 de ani! Ce alimente consumă pentru o viață atât de îndelungată?
Articolul următor