Ion Chicu a participat la Sesiunea specială a Adunării Generale ONU dedicată Covid-19

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la sesiunea specială a Adunării Generale ONU dedicată Covid-19, care s-a desfășurat în format online. În cadrul discursului său, șeful Executivului a vorbit despre provocările pandemiei la nivel global, dar și despre necesitatea unei solidarități și a unui parteneriat global pentru a depăși împreună această criză.

„Criza pandemică a dezvăluit cât de vulnerabili și expuși suntem cu toții. În fața incertitudinilor și a impredictibilității. În fața fricilor și a limitărilor. Cât de mult ne afectează libertatea și alegerile noastre. Cum ne afectează în mod dramatic comportamentul și ne schimbă profund viața. Dar, mai mult decât oricând, a arătat clar că provocările globale necesită eforturi coordonate, solidaritate și răspunsuri globale, bazate pe principiile directorii ale unei responsabilități comune. Este nevoie, de asemenea, de un angajament politic puternic, parteneriate durabile, dedicație și acțiuni determinate la toate nivelurile și de către toate părțile interesate – guverne, comunități, cetățeni. Toți avem roluri semnificative în acest proces – la nivel național, regional și global”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a făcut o evaluare a situației epidemiologice din țara noastră, subliniind faptul că Guvernul Republicii Moldova, ghidat de Planul național de răspuns la COVID-19 și susținut puternic de partenerii externi, s-a mobilizat imediat pentru a implementa măsurile necesare în timp util și depune toate eforturile în continuare pentru a combate pandemia, pentru a redresa domeniile cele mai grav afectate, dar și pentru a oferi suport fiecărui antreprenor și cetățean.

În această ordine de idei, prim-ministrul Chicu și-a exprimat gratitudinea față de sprijinul oferit de partenerii de dezvoltare, inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății în susținerea eforturilor de combatere a virusului și a consecințelor acestuia: „Asistența și sprijinul extrem de valoros, medicamentele, echipamentele de protecție individuală, consumabilele, în mod special expertiza oferite de prin sistemul ONU țării noastre, inclusiv prin intermediul Biroului regional al OMS pentru Europa, dar și a oficiului OMS din Republica Moldova, ne ajută substanțial să facem față provocărilor și să reducem vulnerabilitatea țării noastre la pandemie. Fapt pentru care vă mulțumim și vă suntem profund recunoscători.”

Ion Chicu a vorbit despre necesitatea unei solidarități globale, declarând că omenirea are nevoie acum, mai mult ca oricând, de un efort masiv în sănătate publică. Și pentru că sănătatea este un drept fundamental  al omului, este absolut imperativ ca fiecare cetățean să aibă acces echitabil la un vaccin Covid-19, la diagnosticare și tratamente la prețuri accesibile, sigure, eficiente și disponibile pentru toți, oriunde în lume.

„Într-o lume puternic interconectată, unitatea și solidaritatea nu este doar un imperativ moral – este o necesitate practică. Destinele noastre umane sunt întrețesute. Este responsabilitatea și angajamentul nostru moral să rămânem uniți. Depășirea, prin solidaritate și unitate, a acestei provocări și construirea unei lumi mai bune post-COVID-19 nu se negociază. Recuperându-ne valoarea libertăților și alegerilor noastre, angajându-ne mai activ în crearea de șanse egale pentru toți, avansând în promovarea Agendei 2030, respectând demnitatea și drepturile tuturor într-o lume prosperă, sigură, incluzivă, durabilă și rezistentă – e singura noastră cale de a ne clădi un viitor prosper la nivel mondial”, a conchis prim-ministrul Republicii Moldova.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Două surori, ținute captive într-un apartament din Chișinău timp de 30 de ani
Articolul anterior
Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, și-a dat demisia
Articolul următor