Israelul a anunţat că va modifica versurile piesei pentru Eurovision

După ce iniţial a ameninţat că se va retrage de la Eurovision dacă piesa „October Rain” nu va fi acceptată aşa cum a fost compusă iniţial, Radioteleviziunea naţională din Israel (KAN) a anunţat că va modifica versurile acestei piese, care fac aluzie la atacul Hamas din 7 octombrie 2023.

Israelul a anunţat că va modifica versurile piesei pentru Eurovision

Concursul de muzică Eurovision 2024, găzduit de Suedia, nu a început încă şi participarea Israelului a creat deja emoţii de două ori, transmite adevarul.ro.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatoarea concursului, a trebuit mai întâi să soluţioneze petiţiile venite din partea mai multor personalităţi din domeniul artistic, prin care se cerea excluderea acestei ţări din cadrul concursului, ca urmare a invadării Fâşiei Gaza. Abia se luase decizia că Israelul poate participa la concurs, când a apărut o nouă problemă, legată de versurile melodiei înscrise de ea la Eurovision.

Este adevărat că piesa „October Rain”, interpretată de tânăra Eden Golan, nu menţionează în mod explicit sângerosul atac terorist comis de Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului. Dar, potrivit companiilor mass-media şi observatorilor, versurile sale nu lasă loc niciunei îndoieli.

„Dansând în furtună/ Nu avem nimic de ascuns/ Du-mă acasă/ Şi lasă lumea în urmă/ Şi îţi promit că asta nu se va mai întâmpla niciodată/ Sunt încă ud de la ploaia din octombrie/ Ploaie de octombrie” – spune o strofă a acestui cântec.

Pentru a nu exista vreo suspiciune de politizare a prestigiosului concurs de muzică, organizatorii au cerut să fie modificate versurile acestei melodii. După ce iniţial KAN a refuzat, acum a venit cu un comunicat în care a precizat că s-a raliat în cele din urmă opiniei formulate de preşedintele israelian Isaac Herzog, care a sugerat „să se facă ajustările necesare”.

„KAN i-a contactat pe textierii celor două cântece selecţionate, «October Rain», care a fost ales pe primul loc, şi «Dance Forever», care s-a clasat pe locul al doilea, şi le-a cerut să adapteze textele, păstrând în acelaşi timp libertatea lor artistică”, a comunicat Radioteleviziunea israeliană.

După ce va primi textele modificate, Radioteleviziunea publică israeliană „va alege cântecul care va fi trimis organizatorilor, pentru ca ei să aprobe participarea Israelului la concursul Eurovision”, au adăugat reprezentanţii KAN.

KAN va dezvălui pe 10 martie cântecul ce va fi ales. Cântăreaţa israeliană de origine rusă Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, va reprezenta Israelul la concursul Eurovision, care se va desfăşura în acest an în oraşul Malmo din Suedia.

Israelul a devenit în 1973 prima ţară non-europeană care a fost autorizată să participe la Eurovision, concurs pe care l-a câştigat de patru ori, inclusiv prin intermediul cântăreţei transgen Dana International, în 1998.

Controverse legate de Israel au existat la Eurovision şi în 2019, când acesta a găzduit acest concurs. Atunci grupul islandez Hatari l-a sfidat pe prim-ministrul isralian, Benjamin Netanyahu, propunându-i un meci de lupte populare nordice şi a fluturat un drapel palestinian în timpul numărătorii voturilor la Tel Aviv. Organizatorii au criticat-o şi pe cântăreaţa Madonna, invitată în acel an, considerând că dansatorii vedetei americane au încălcat regulile de neutralitate politică purtând drapele israeliene şi palestiniene imprimate pe costumele lor.

În spitalele din Turcia meniul bolnavilor este ca la restaurant. Internauții au rămas uimiți

Într-un spital de stat din Turcia, meniul bolnavilor este ca la restaurant. Pacienții primesc ciorbă, felul doi, gustare și desert. Toate împachetate individual. Această atenție acordată detaliilor și calității serviciilor oferite pacienților este un gest important care contribuie la confortul și recuperarea acestora în timpul șederii lor în spital.

O româncă a filmat meniul într-un astfel de spital, și a postat videoclipul pe TikTok, scrie realitatea.net. Reacțiile comentatorilor au fost variate.

„La noi in Romania mananca trei pacienti din ce este acolo”, „La cât costă o zi de spitalizare mi se pare normal”, „Eu is spitalul din U.K imi faceam singura meniul pe o tabletă (spital de stat). Nu se compară cu Romania nici 1%, trist!”, ,,In Elvetia este la fel. În spital ai 3-4 meniuri la alegere. Dar,si platesc o asigurare medicala de 500 franci pe luna“. Video, mai jos!

Tinerii de la Ansamblul ,,Hecenii”, invitați speciali la sediul Ansamblului „Joc”. Coregraful Dionisie Cobilaș, premiat pentru promovarea dansului popular

Dansatorii din satul Heciul Nou, raionul Sângerei, care au ridicat sala în picioare la concursul „Românii au talent”, au fost invitații de onoare ai Ansamblului „JOC” din Chișinău. Tinerii au fost felicitați pentru succesul de la „Românii au talent”, unde au scris istorie fiind promovați prin Golden Buzz direct în semifinala concursului.

De asemenea, coregraful de la „Hecenii”, Dionisie Cobilaș, a fost premiat pentru faptul că promovează dansul popular.

,,Hecenii la Baletul Național JOC! Tinerii extraordinari, laureați cu „Golden Buzz” din partea Andra la Romanii au talent „, au fost astăzi invitați speciali la sediul instituției noastre. Aici, ei au fost felicitați pentru performanțele lor remarcabile și au primit întregul nostru suport pentru semifinala concursului. Această vizită le-a oferit ocazia să exploreze și să experimenteze esența JOC: au vizitat muzeul unde istoria trupei este prezentată în amănunt, au admirat diversitatea costumelor din costumeria noastră și au asistat la repetiția generală pentru spectacolul din 17 aprilie, ce va avea loc în Iași.

Artiștii noștri i-au întâmpinat pe tineri cu căldură, și împreună am creat momente memorabile, pe care le puteți vedea în videoclipul de mai jos. Le urăm succes lui Dionisie Cobilas și tuturor tinerilor pasionați și iubitori de dans în semifinala „Românii au Talent” noi le ținem pumnii strânși pentru câștigarea marelui premiu! Hai HECENII!”, se arată în postarea publicată pe pagina de facebook a Ansamblului Joc.

Vezi video mai jos!

„Chipul uman de pe Marte”. NASA a publicat o fotografie spectaculoasă de pe Planeta Roșie

NASA a publicat o imagine inedită de pe Marte, suprinsă de roverul Mars Perseverance. În fotografie se poate observa o rocă, care seamănă cu un chip uman, transmite Digi24.ro

În imaginea publicată de NASA este surprins un peisaj marțian, însă un detaliu i-ar putea fascina pe oameni, o rocă care seamănă cu un chip uman.

„Un alt exemplu de pareidolie. Perseverance ne-a trimis această imagine capturată în Neretva Vallis”, au spus cei de la NASA.

Potrivit oamenilor de știință, este vorba despre pareidolie, un fenomen psihologic definit ca o iluzie sau o interpretare greșită și constă în perceperea unor stimuli externi (imagini sau sunete) ca fiind semnificativi și interpretați precum obiecte familiare, cunoscute.

Cu alte cuvinte oamenii au tendința de a observa fețe când văd anumite peisaje sau chiar obiecte. De-a lungul timpului, NASA a mai făcut publice astfel de imagini, care s-au viralizat pe internet și au stârnit controverse în rândul pasionaților de astronomie.

Premieră cu sala arhiplină la Teatrul Anton Cehov: Printre spectatori s-a numărat președinta Maia Sandu
Articolul anterior
Detalii despre microbuzul care a luat foc pe un traseu: Șoferul, beat criță, s-a dat drept pasager
Articolul următor