Israelul a decis să sporească ajutorul militar pentru Ucraina. Se întâmplă după declarațiile scandaloase ale lui Lavrov despre evrei

Israelul va extinde ajutorul său pentru Ucraina, inclusiv asistență militară pentru țara aflată în război, cu excepția armelor ofensive. Potrivit documentului, oficialii israelieni au spus că țara poate trimite ”o mulțime de articole” la Kiev, care sunt defensive.

”Nu va include cantități substanțiale de provizii” din cauza ajutorului deja oferit de Statele Unite și de țările europene, au mai spus autoritățile din statul evreu. 

Ierusalimul a încercat să găsească un echilibru între Rusia și Ucraina. Cu toate acestea, surse ale publicației Haaretz au afirmat că SUA și diverse țări europene se așteaptă ca Israelul să ia o poziție mai clară cu privire la partea de care se află ”și să-și susțină decizia cu fapte, nu doar cu declarații.”

O întâlnire a oficialilor apărării este planificată pentru zilele următoare, pentru a discuta ce platforme sau provizii pot fi furnizate Ucrainei. Ministerul Apărării nu a comentat raportul, dar acesta vine la o săptămână după ce generalul de brigadă Dror Shalom, șeful diviziei de securitate politică a Ministerului Apărării, a participat la un summit condus de SUA, unde s-a discutat despre ajutorul internațional pentru Ucraina, scrie Jerusalem Post.

Israelul s-a numărat printre cele 43 de țări – 29 membre NATO și 14 non-membre NATO – care au participat la summit-ul din Germania, iar participarea lui Shalom la summit poate fi privită ca o posibilă schimbare de poziție a Israelului, care a încercat să-și păstreze legături strânse cu Rusia.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Apărării Benny Gantz a anunțat că Israelul va trimite veste și căști de protecție serviciilor de salvare și de urgență. Transportul – o aparentă creștere a ajutorului în urma criticilor că Israelul nu a oferit suficient ajutor Ucrainei – nu era pentru armata ucraineană.

Ca parte a ajutorului Israelului pentru Ucraina, Ierusalimul a înființat și un spital de campanie în orașul Lviv și a donat mai multe ambulanțe blindate și 4×4 de către serviciile de salvare Magen David Adom.

Rusia deține o poziție importantă în Siria, unde armata israeliană efectuează atacuri aeriene împotriva țintelor iraniene și Hezbollah. Moscova a intervenit în conflictul sirian în septembrie 2015 de partea președintelui Bashar Assad, iar Kremlinul este văzut ca fiind principala putere cu care se poate vorbi atunci când Israelul dorește să efectueze astfel de operațiuni.

Deși Israelul își continuă mecanismul de securitate cu Rusia atunci când desfășoară operațiuni în Siria, Moscova a criticat recent atacurile efectuate de Forțele Aeriene Israeliene.

Legăturile au fost, de asemenea, tensionate după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut că Hitler este evreu, dar și că evreii sunt antisemiți.

Oficialii israelieni și-au exprimat indignarea cu privire comentarii, ministrul de externe Yair Lapid le-a numit ”de neiertat și scandaloase”, iar ambasadorul rus a fost chemat la raport.

Lavrov a fost întrebat cum poate Rusia să susțină că trebuie să „denazifice” Ucraina când președintele țării, Vladimir Zelenski, este evreu.

„Când se spune „Ce fel de nazism este acesta dacă suntem evrei”, ei bine, cred că și Hitler a avut origini evreiești, așa că nu înseamnă nimic. De multă vreme auzim poporul evreu înțelept spunând că cei mai mari antisemiți sunt evreii înșiși”, a spus Lavrov.

Declarația scandaloasă a stârnit un val de critici. Ministrul israelian de Externe Yair Lapid a declarat că ambasadorul Rusiei va fi convocat pentru „o discuție dură” în legătură cu comentariile, pe care Lavrov le-a făcut duminică.

Accident devastator. Șapte polițiști la spital și 5 autospeciale făcute praf după ce au încercat să oprească un BMW, în UK

Un accident rutier grav a avut loc, miercuri, pe o autostradă din Marea Britanie. Șapte ofițeri de poliție au fost transportați la spital după o urmărire în trafic, scrie protv.ro

Polițiștii încercau să oprească un BMW M Sport în zona Whickham din Gateshead, în jurul orei 2 dimineața, miercuri, după ce au observat că șoferul conducea haotic. Mașina a accelerat și a fost ulterior observată în zona Swalwell. Ofițerii au fost trimiși în zona respectivă și s-au apropiat de autoturism, scrie The Independent

Coliziunea a avut loc pe banda de nord a A1, aproape de Denton, Newcastle.BMW-ul și cinci vehicule de poliție au fost implicate în accident. Șapte ofițeri au fost transportați la spital, iar patru dintre ei au fost externați. Doi polițiști rămân sub observație, iar unul primește tratament pentru o leziune la picior.

Imaginile de la fața locului arată vehiculele de poliție grav avariate, o mașină răsturnată și resturi împrăștiate pe banda autostrăzii.

Șoferul BMW-ului și pasagera sa, ambii în vârstă de aproximativ 20 de ani, nu au fost răniți în urma accidentului. Cei doi au fost arestați.

.

Ungaria îl avertizează pe Vladimir Putin că ar putea să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei

Ungaria ar putea să se alăture sancțiunilor decise de Occident împotriva Rusiei dacă liderul de la Kremlin Vladimir Putin nu va da curs unei încheieri pașnice a războiului din Ucraina, a declarat ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, potrivit ziarului britanic The Thelegraph.

Într-o intervenție la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI), un centru de reflecție cu sediul la Londra, șeful diplomației ungare a dat de înțeles că premierul Viktor Orban își va ghida poziția față de războiul ruso-ucrainean în funcție de deciziile președintelui american Donald Trump.

Potrivit lui Szijjarto, Guvernul Orban ar putea decide să se alăture sancțiunilor împotriva regimului de la Moscova dacă liderul republican de la Casa Albă va decide în cele din urmă să-și pună în aplicare amenințarea de a lovi întregul sector petrolier rusesc.

Donald Trump a amenințat că va impune sancțiuni împotriva întregului sector petrolier rusesc dacă Vladimir Putin va obstrucționa negocierile de pace.

„Decizia noastră din viitor va fi determinată de circumstanțele din viitor”, a spus Peter Szijjarto.

Întrebat dacă Ungaria ar sprijini sancțiunile aplicate de UE împotriva Rusiei ca parte a unei strategii de negociere a lui Trump, Szijjarto a răspuns că speră la pace între Rusia și Ucraina și la dispariția necesității de a înăspri sancțiunile. „Dacă acest scenariu pozitiv nu se materializează, atunci va trebui să discutăm”, a declarat el, în condițiile în care în trecut a calificat sancțiunile UE ca fiind „ridicole”.Citeşte întreaga ştire: Ungaria îl avertizează pe Vladimir Putin că ar putea să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei

Emmanuel Macron spune că Franța ar putea recunoaște statul palestinian în iunie, la o conferință a ONU

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că la o conferință ONU din iunie, găzduită de Franța și Arabia Saudită, mai multe țări ar putea finaliza o mișcare comună către recunoașterea unui stat palestinian, potrivit Le Figaro.

Franța intenționează să recunoască un stat palestinian în câteva luni și ar putea face această mișcare la o o conferință ONU la New York, în iunie, privind soluționarea conflictului dintre Israel și palestinieni, a declarat președintele Macron miercuri, 9 aprilie, scrie digi24.ro

„Trebuie să ne îndreptăm către recunoaștere și o vom face în lunile următoare”, a afirmat Macron, care a vizitat în această săptămână Egiptul, pentru televiziunea France 5.

„Scopul nostru este să prezidem această conferință cu Arabia Saudită în iunie, unde am putea finaliza această mișcare de recunoaștere reciprocă (a unui stat palestinian) de către mai multe părți”, a adăugat el.

Ce țări recunosc Palestina

În februarie 2024, şeful statului francez declara că „recunoaşterea unui stat palestinian nu este tabu pentru Franţa” şi aprecia că „datorăm acest lucru palestinienilor, ale căror aspiraţii au bătut prea mult timp pasul pe loc”, potrivit News.ro.

„Datorăm acest lucru israelienilor, care au trăit cel mai mare masacru antisemit din secolul nostru. O datorăm unei regiuni care aspiră să scape de promotorii haosului şi celor care seamănă revanşa”, declara atunci preşedintrle francez.

În total, 143 dintre cele 193 de ţări membre ale ONU recunosc Palestina.

În mai 2024, Spania, Irlanda şi Norvegia au oficializat acest demers, crescând la zece numărul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) care recunosc Palestina.

Mai înainte, Bulgaria, Ciprul, Malta, Polonia, România, Suedia şi Ungaria au recunoscut Palestina.

Și alte ţări europene au recunoscut statul palestinian, majoritatea din Europa de Est – ca Ucraina şi Balarusul – sau din Balcani – ca Albania, Serbia şi Muntenegrul.

Ministrul francez de Externe de la acea vreme Stéphane Séjourné declara atunci că nu se îndeplineau condiţiile ca o recunoaştere a Palestinei „să aibă un impact real” asupra procesului unei soluţii cu doauă state, cu Israelul.

Declarații șocante de la fostul director al Mosfilm: ,,Reeducare, sterilizare, lagăre de concentrare pentru cei care se opun semnului „Z””
Articolul anterior
OMS anunță o „epidemie” de obezitate în Europa. 1 din 4 adulți este obez. Peste un milion de persoane mor anual din cauza excesului de kilograme
Articolul următor
Close menu