Israelul a început o invazie terestră în sudul Libanului. Au loc lupte intense

Armata israeliană a anunțat că întreprinde măsuri „limitate” și raiduri „țintite” împotriva Hezbollah și că în sudul Libanului au loc lupte intense. În Beirut, explozii puternice au fost raportate luni seara, când atacurile israeliene au vizat bastionul grupării militante din suburbiile sudice, scrie Europa Liberă.

„În conformitate cu decizia eșalonului politic, în urmă cu câteva ore, IDF (Forțele de Apărare Israeliene) a început raiduri terestre limitate, localizate și țintite, bazate pe informații precise împotriva țintelor teroriste și infrastructurii Hezbollah din sudul Libanului”, a anunțat IDF într-un comunicat.

„Aceste ținte sunt situate în sate din apropierea graniței și reprezintă o amenințare imediată pentru comunitățile din nordul Israelului”, a mai transmis armata.

Localnicii din orașul libanez de frontieră Aita al-Shaab au raportat bombardamente puternice și sunetul elicopterelor și dronelor deasupra capului. Rachete au fost lansate în mod repetat deasupra orașului libanez Rmeish.

Luni, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus că următoarea fază a războiului de-a lungul graniței de sud a Libanului va începe în curând și va urmări obiectivul de a-i aduce acasă pe israelienii care au fugit de rachetele Hezbollah în timpul a aproape un an de război de frontieră.

„Vom folosi toate mijloacele necesare – forțele voastre, alte forțe, din aer, de pe mare și pe uscat”, le-a spus Gallant trupelor sale. „Eliminarea [liderului Hezbollah Hassan] Nasrallah este un pas important, dar nu este cel final”.

Hezbollah este desemnat ca organizație teroristă de către Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a pus pe lista neagră doar aripa armată, nu și partea politică. Partidul politic Hezbollah are locuri în parlamentul libanez.

Un atac israelian în Liban l-a vizat și pe Mounir Maqdah, comandantul filialei libaneze a aripii militare a mișcării palestiniene Fatah, Brigada Martirilor Al-Aqsa, potrivit a doi oficiali palestinieni din domeniul securității. Deocamdată, soarta lui era necunoscută.

Atacul a lovit o clădire din tabăra de refugiați palestinieni Ain al-Hilweh, lângă orașul sudic Sidon, au spus sursele. Acesta a marcat primul atac israelian asupra taberei de la izbucnirea ostilităților transfrontaliere dintre Hezbollah și Israel în urmă cu aproape un an.

În Siria, trei civili au fost uciși și alți nouă răniți într-un atac aerian israelian asupra capitalei Damasc, a declarat marți presa de stat siriană, citând o sursă militară. Armata israeliană a refuzat să comenteze relatările.

Invazia terestră a Israelului în Liban urmează detonării mortale a pagerelor Hezbollah, după două săptămâni de atacuri aeriene și după uciderea, vineri, a șefului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Atacurile aeriene intensive au eliminat mai mulți comandanți Hezbollah, dar au ucis aproximativ 1.000 de civili și au forțat un milion de civili să-și părăsească casele, potrivit guvernului libanez.

Peste noapte, atacurile au lovit suburbiile sudice ale Beirutului, a declarat o sursă de securitate. Un reporter Reuters a fost martor la o lumină și la o serie de explozii puternice la aproximativ o oră după ce armata israeliană a avertizat locuitorii să evacueze zonele din apropierea clădirilor despre care a spus că conțin infrastructura Hezbollah la sud de capitala libaneză.

În ultimele 24 de ore, cel puțin 95 de persoane au fost ucise și 172 rănite în atacurile israeliene asupra regiunilor sudice ale Libanului, estul Văii Bekaa și Beirut, a declarat marți dimineață Ministerul Sănătății din Liban.

Liderul adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, într-un prim discurs public luni de la moartea lui Nasrallah, a declarat că „forțele de rezistență sunt pregătite pentru un angajament terestru”.

El a spus că Hezbollah a continuat să lanseze rachete de până la 150 km adâncime pe teritoriul israelian.

„Știm că bătălia poate fi lungă. Vom câștiga așa cum am câștigat în eliberarea din 2006”, a spus el, referindu-se la ultimul mare conflict dintre Israel și Hezbollah.

ATENȚIE! Poliția solicită sprijinul cetățenilor pentru a găsi o femeie de 33 de ani dispărută fără urmă

Poliția solicită sprijinul cetățenilor pentru a găsi o femeie dispărută, informează unica.md.

Femeia de 33 de ani, din Bălți, a dispărut în noaptea de 28 septembrie. Aceasta a plecat de acasă într-o direcție necunoscută, iar până la moment locul aflării sale nu se cunoaște.

Semnalmentele:
Înălțime: 1,62 m
Păr brunet
În momentul dispariției purta blugi, o vestă neagră și era încălțată în adidași albi cu imprimeuri violet.

Cetățenii care dețin informații cu privire la femeia din imagine sunt rugați să contacteze de urgență Poliția la numărul de telefon 112 sau 069944600.

Un denunț de corupere activă la Aeroportul Chișinău

Angajații Poliției de Frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău au ridicat acte cu semne de falsificare de la doi pasageri sosiți din Franța, dar și au denunțat un caz de corupere activă din partea unui pasager al rutei spre Polonia, care a încercat să transporte ilegal țigări, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Vizați în cazurile de fraudă documentară sunt un conațional de 37 de ani și un cetățean al Franței de 22 de ani. Persoanele s-au prezentat astăzi, 1 octombrie 2024, pe direcția intrare în R. Moldova. Conform analizei de risc, pasagerii au fost supuși unui control suplimentar. Ca urmare, străinul avea cu sine un permis de conducere spaniol, iar conaționalul – un permis de conducere moldovenesc. La verificarea documentelor, cu jutorul tehnicii speciale și în comun cu ofițerul FRONTEX, a fost stabilit că acestea conțin indici de falsificare. În privința străinului a fost luată decizia de neautorizare a trecerii frontierei de stat.

Un bărbat de 44 de ani, deținător al dublei cetățenii (MDA/ROU), a încercat să ofere mită unui polițist de frontieră ca ultimul să nu documenteze un caz de trafic ilegal de țigări. În bagajul de cală al pasagerului de la ruta „Chișinău-Varșovia” erau camuflate țigări și până la efectuarea controlului, pasagerul s-a apropiat de angajatul Poliției de Frontieră propunându-i o sumă de bani, în valută. Au fost inițiate cercetări pe numele bărbatului sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere activă.

Povestea lor continuă: Solidaritate între generații de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Conform datelor statistice, 20% dintre locuitorii Republicii Moldova au depășit vârsta de 60 de ani. Aproximativ 30% dintre vârstnici trăiesc la limita sărăciei, ceea ce înseamnă peste 150 de mii de persoane, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe 1 octombrie, marcăm Ziua Internațională a Persoanelor în Etate, o zi dedicată recunoașterii contribuției celor care au muncit pentru a construi prezentul.

În contextul acestui eveniment, Diaconia lansează acțiunea de sensibilizare „Povestea lor continuă”, prin intermediul căreia își propune să consolideze spiritul de solidaritate între generații și să fim mai aproape de cei care ieri au avut grijă de noi.

Pe parcursul primei săptămâni din  octombrie, oricine poate deveni un ambasador al faptelor bune, sprijinind serviciile dezvoltate de Diaconia pentru persoanele în etate. Astfel, o oră de voluntariat sau donația de prânzuri calde poate avea un aport valoros și cu impact, poate fi un gest de recunoștință și de responsabilitate deopotrivă.

Igor Belei, director executiv Diaconia:

„Realitatea dură pe care o întâlnim în proiectele Diaconiei arată că oamenii care ieri au avut grijă de noi și au fost activi social, astăzi își trăiesc bătrânețea în deznădejde și sărăcie. Ceea ce ne stă în puteri să construim pentru ei, sunt serviciile sociale prin care tânăra generație le poate fi aproape, crearea unor spații de socializare și integrare socială sau oferirea unor produse de bază pentru nevoile lor. Prin aceste inițiative, ne dorim să le păstrăm acestor oameni demnitatea. Ziua Internațională a persoanelor în etate este un prilej prin care vom reactiva invitația la implicare în sprijinul bătrânilor rămași singuri pe lume. Timpul dedicat pentru voluntariat în cantinele sociale sau donarea de prânzuri calde sunt gesturile de bunătate pe care le încurajăm astăzi și care, avem toată certitudinea, vor oferi experiențe emoționante pentru beneficiarii noștri și pentru cei care se alătură demersului Diaconiei”.

”Împreună, ne dorim să scriem noi povești de bine. Fii parte din poveste:

Voluntariat la Cantina Socială Mobilă „Aproape de Aproapele”: o experiență trăitoare cu echipa ta sau cu prietenii

De 11 ani, Cantina Socială Mobilă „Aproape de Aproapele” oferă zilnic o masă caldă pentru 150 de bătrâni și oameni nevoiași din Chișinău. Preponderent, beneficiarii cantinei sunt bătrânii care din cauza sărăciei nu își pot asigura una dintre necesitățile de bază –  alimentația.

Dacă vrei să te implici și tu, contactează-ne la numărul +373 67 50 47 87

Printr-un click distanță, generozitatea față de beneficiarii cantinelor sociale, se poate transforma într-un prânz cald: https://diaconia.md/doneaza/  

În prezent, la Cantina Socială de la Roșu, Cahul distribuim 40 prânzuri, iar în Chișinău, la Cantina Socială Mobilă – cca 150. 

Fiecare donație de alimente și fonduri ne ajută să răspundem aici și acum la o nevoie atât de firească, dar pe care cu greu și-o pot permite bătrânii singuri – o masă caldă.

  • Cu 100 de lei asiguri un bătrân cu un prânz cald timp de o săptămână.
  • Cu 2400 lei asiguri o zi de asistență a celor cca 150 de beneficiari de la  Cantina Socială Mobilă (Chișinău).
  • Ne poți sprijini pe Patreon și PayPal.

O societate puternică începe de la respectul față de cei mai în vârstă. Povestea vârstnicilor pe care îi sprijinim continuă prin fiecare gest de bunătate, grijă și implicare, iar TU, poți fi parte din Povestea lor. Diaconia te invită să scrii alături de ei capitole despre prezentul în care există solidaritate și respect, în care bătrânii sunt ai noștri, ai tuturor.” se arată în mesajul organizației.

ATENȚIE! Poliția solicită sprijinul cetățenilor pentru a găsi o femeie de 33 de ani dispărută fără urmă
Articolul anterior