Israelul și Egipt negociază exporturile de gaze către Europa

Israelul și Uniunea Europeană au fost în negocieri în ultima lună pentru a exporta gaze către Europa prin Egipt, a declarat duminică directorul general al Ministerului Energiei, Lior Schillat.

Grupurile de lucru ale UE și israeliene au lansat discuții la câteva zile după ce ministrul Energiei, Karin Elharrar, a declarat pentru The Jerusalem Post că Israelul „va profita din plin” de oportunitatea pe piața energetică oferită de sancțiunile europene asupra Rusiei în urma invaziei Ucrainei.

Egiptul și Israelul au semnat un acord în noiembrie pentru a crea un cadru pentru transferul gazelor israeliene în Egipt. Odată ce războiul Rusia-Ucraina a început în februarie, Elharrar și omologul său egiptean, Tarek El Molla, au discutat despre cum ar putea lucra împreună pentru a umple unele dintre golurile lăsate pe piața energetică europeană de sancțiunile aplicate gazului rusesc.

„Egiptul are două instalații de lichefiere a gazelor și poate exporta gaze în Europa, unde au facilitățile necesare pentru a-l transforma înapoi în gaz”, a explicat Schillat.

Elharrar a discutat în continuare chestiunea cu comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, la conferința Agenției Internaționale pentru Energie de la Paris, în martie, iar ulterior sa întâlnit cu vicepreședintele Comisiei Europene, care „a cerut oficial ajutorul Israelului pentru a depăși criza energetică”, a spus Schillat.

Discuțiile dintre UE și Israel pentru un acord-cadru pentru transferul de gaze au început oficial la sfârșitul lunii aprilie.

Acordul nu va acoperi doar criza actuală din Ucraina, dar va permite Israelului să furnizeze Europei gaze pe termen lung.

„Europenii și americanii se așteaptă ca criza energetică să influențeze continentul nu numai în următorii doi ani, ci și în următorul deceniu, în timp ce încearcă să reducă dependența de gazul rusesc”, a spus Schillat.

„Israelul, ca parte a acestui efort, va trebui să construiască infrastructură pentru a trimite mai mult gaz în Egipt și apoi în Europa. Este un efort pe termen lung.”

Israelul se pregătește să-și dubleze capacitatea de export în următorii ani, mai ales după ce zăcămintele de gaze naturale Karish-Tanin din Marea Mediterană sunt conectate. Compania de explorare și producție de gaze Energean, care deține drepturile asupra celor două blocuri, a declarat că va aduce Karish online încă din iulie.

„Astăzi, piața locală folosește 12 miliarde de metri cubi (bcm) și exportăm încă patru în Egipt și trei în Iordania”, a spus Schillat. „Vom începe cu un număr scăzut [de exporturi suplimentare] și vom crește pe măsură ce capacitatea Israelului crește.”

În ceea ce privește anunțul Ministerului Energiei din decembrie 2021 că intenționează să oprească căutarea mai multor gaze naturale în 2022 pentru a se concentra pe energia regenerabilă, Schillat a spus: „Criza din Europa a schimbat jocul”.

Ministerul Energiei „nu se ține de dogme și ne reevaluăm constant munca, inclusiv strategia noastră de căutare a mai multor gaze”, a declarat Schillat. „În acest moment, sunt căutări de gaz. Energean a spus că tocmai a găsit un câmp de opt bcm lângă Haifa și că sunt planificate mai multe căutări pentru anul acesta.”

Situația actuală înseamnă că căutarea mai multor gaze naturale ar putea fi mai bună pentru mediu decât oprirea căutării.

„Când vorbim cu europenii”, a spus directorul general al Ministerului Energiei, „ei spun că, în lumina a ceea ce se întâmplă în Rusia, se gândesc să înlocuiască [gazul rusesc] cu cărbune. Capacitatea de a înlocui gazul rusesc cu alt gaz, în loc de cărbune, are o influență pozitivă asupra mediului.”

EastMed Pipeline, o propunere de construire a celei mai lungi conducte de gaz din lume, din Israel până în Europa, prin Grecia și Cipru, nu este încă relevantă pentru a ajuta Europa să rezolve criza gazelor, a explicat Schillat, deoarece este prea departe de a deveni realitate.

„Compania privată menită să-l construiască încă efectuează un examen tehnologic și economic. Ei cred că vor termina la sfârșitul acestui an. Până atunci, chiar nu este nimic de făcut… Nu am ajuns într-o situație în care să putem lua decizii”, a spus el.

Luna trecută, Elharrar a spus: „Piața europeană de energie se confruntă cu o penurie substanțială în urma crizei din Rusia. Israelul vede o oportunitate și va profita din plin de ea.”

Rusia oferă Europei aproximativ 40% din consumul său de gaze naturale pe an – mai mult de 150 de miliarde de metri cubi. Israelul nu poate lua locul Rusiei cu totul, dar statele din estul Mediteranei pot furniza aproximativ 20 de miliarde de metri cubi anual, dintre care majoritatea ar proveni din Israel.

SUA au promis Europei 15-20 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în urma sancțiunilor Rusiei, iar Qatarul este de așteptat să exporte 20-30 de miliarde de metri cubi în Europa.

sursa

Moment emoționant în Parlamentul britanic: Un băiețel a rostit ”Tatăl Nostru” în limba română

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României, scrie ziua.md.

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ediția din acest an, intitulată „Precum în cer, așa și pe pământ”, a avut ca obiectiv evidențierea și celebrarea contribuției românilor la dezvoltarea și diversitatea vieții naționale din Regatul Unit al Marii Britanii.

La eveniment a participat Arhiepiscopul grec Nichita de Thyateira și Marea Britanie, care le-a vorbit participanților despre viața în comunitatea eclezială și despre iubirea față de aproapele.

Un alt invitat a fost doctorul Petre Breazu, cercetător al Universității din Cambridge, care a vorbit despre ură și discriminare, în contrast cu învățătura creștină.

„Învățăturile lui Hristos ne cheamă să iubim, să respectăm și să protejăm fiecare persoană, indiferent de originea sau condiția sa”, a transmis cercetătorul.

Potrivit datelor statistice, în Marea Britanie locuiesc aproximativ 1.1 milioane de români. Comunitățile românești sunt răspândite în diverse regiuni ale Regatului Unit, un număr semnificativ având rezidența în Londra, dar și în alte orașe mari precum Manchester, Birmingham sau Edinburgh.

Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât la începutul anului înființarea Arhiepiscopiei Marii Britanii și a Irlandei de Nord.

Salariul mediu în R. Moldova a crescut!

Mărimea salariului mediu lunar în Moldova în iulie-septembrie a fost de peste 14,1 mii lei, ceea ce este cu 14,2% mai mult decât în trimestrul III 2023, scrie infotag.

Astfel de date au fost publicate de Biroul Naţional de Statistică, menţionând că în sectorul real al economiei câştigurile s-au apropiat de 15 mii lei (+13,9%), în timp ce în sectorul bugetar continuă să rămână în urmă – 11,7 mii (+15,1%).

Potrivit calculelor statisticienilor, numărul de persoane ocupate în Moldova a crescut cu 0,6% pe parcursul anului. Cele mai mari salarii în Moldova sunt câştigate de cei angajaţi în domeniul informaţiei şi comunicaţiilor – peste 34 mii lei, în domeniul bancar şi financiar – 25,9 mii lei, iar de producătorii şi furnizorii de gaze, energie electrică, apă caldă, aer condiţionat – 21,1 mii lei.

Cele mai mici salarii sunt primite de lucrătorii din sectorul de catering şi cazare – 9,5 mii lei, din agricultură, silvicultură şi pescuit – 9,6 mii lei, precum şi din artă şi divertisment – 9,9 mii lei.

Salariile din învăţământ sunt încă departe de media statistică – doar 11,2 mii lei. În sănătate situaţia s-a îmbunătăţit, salariul mediu este de peste 15 mii de lei.

Teatrul ”Alexie Mateevici” invită la deschiderea unei noi stagiuni!

Teatrul Alexie Mateevici vă invită la deschiderea stagiunii XXVI! Așteptarea a luat sfârșit! După un an în care am construit, reclădit, reparat și ne-am depășit limitele, Teatrul Alexie Mateevici își redeschide ușile! 

Pe 14 decembrie, vă invităm să fiți alături de noi pentru a sărbători începutul stagiunii XXXVI și lansarea unei premiere: spectacolul Scaunele de Eugène Ionesco, în regia talentatului Florin Liță. 

Regizor din București, apreciat pentru modul unic în care îmbină tradiția cu modernul, vine să ne surprindă cu o montare care transformă absurdul într-un joc fascinant de întrebări și răspunsuri. Scaunele este o poveste despre sensul vieții, despre cât de importante sunt cuvintele rostite la momentul potrivit și despre obsesii – acele umbre care se așază confortabil pe scaun și nu te mai părăsesc. 

Poate o dorință să nu devină obsesie? Și dacă obsesia apare, cum îi facem față? Veniți să descoperiți împreună răspunsurile. 

Sub îndrumarea lui Florin Liță, actorii noștri – Elena Frunze-Hatman, Grigore Bechet, Giasti Sirah și Victor Untilă – aduc la viață personajele lui Ionesco într-un spectacol care explorează timpul, spațiul și formele în stilul inconfundabil al teatrului absurd.

Nu ratați reprezentațiile:

SCAUNELE:

  • 14 decembrie, ora 18:00 
  • 21 decembrie, ora 18:00 
  • 22 decembrie, ora 18:00 

MICUL PRINȚ

Vă așteptăm la Micul Prinț, în regia lui Mihai Țărnă – o istorie care nu are vârstă, dar reușește mereu să rămână actuală. Spectacolul este o invitație la reflecție, o călătorie prin lumi pline de înțelesuri, unde iubirea și bunătatea sunt cele mai prețioase comori. O poveste despre esența umană, perfectă pentru toate generațiile și mai relevantă ca niciodată în vremurile noastre. 

  • 17 decembrie, ora 18:00 
  • 18 decembrie, ora 18:00 
  • 19 decembrie, ora 18:00
  • 24 decembrie, ora 11:00 

ARTĂ  

Spectacolul ARTĂ, în regia lui Slava Sambriș, este alegerea ideală pentru acest an tumultos. Cele trei personaje – Francoise, Paula și Catherine – vă vor provoca să vă gândiți la limitele prieteniei și la ce înseamnă, cu adevărat, să cunoști pe cineva. Este o comedie dramatică plină de farmec, care cucerește prin replici tăioase, un stil minimalist și o poveste realistă. 

  • 20 decembrie, ora 18:00 

Biletele le găsiți pe pagina noastră https://tam.md/bilete/  sau pot fi rezervate la nr de telefon 0 604 41 471.

Un lider african vrea să aducă pacea în Ucraina. Va vizita orașele Moscova și Kiev
Articolul anterior
Germania este interesată de gazele naturale din Senegal
Articolul următor