Istoric: După Marea Unire din 1918 Basarabia a cunoscut un puternic progres

După Marea Unire din 1918 Basarabia a înregistrat un puternic progres economic, cultural și social-politic. Opinia aparține doctorului habilitat în istorie, Nicolae Enciu, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Drama civilizațională a basarabenilor din anii 1940-1941”, organizată de Agenția de Presă IPN. Potrivit istoricului, după Marea Unire, oamenilor din Basarabia le-a fost oferită posibilitatea de a participa la alegerea organelor reprezentative, de asemenea, fiind asigurat principiul pluripartidismului politic. Situația s-a schimbat brusc după ce în 1940, în urma înțelegerilor secrete dintre Stalin și Hitler, Basarabia a fost preluată în sfera de influență sovietică.

La mulți ani, România! Marea Unire, un eveniment unic istoric – VP-News.com

Potrivit istoricului Nicolae Enciu, cei 22 de ani de existență a Basarabiei în cadrul statului român au reprezentat o perioadă de glorie și progres economic, cultural, social și politic, fiind demarate mai multe reforme, printre care cea agrară și electorală. Potrivit istoricului, timp de 22 de ani Basarabia a fost ferită de teroarea roșie, de deportările și foametea care au urmat după preluarea teritoriului de către Uniunea Sovietică.

„Sfatul Țării a fost constituit într-o anumită conjunctură, în contextul destrămării Imperiului Țarist și în contextul necesității afirmării unei autorități naționale. Sfatul Țării a fost ales cu reprezentarea tuturor categoriilor sociale, profesionale, reprezentanții tuturor partidelor din acea perioadă, etniilor. Prin urmare, Sfatul Țării a fost singura entitate capabilă să decidă în numele întregii populații. Având în vedere că în ianuarie 1918 Basarabia a fost la un pas de a cădea în mâinile unor grupări anarhiste, bolșevice, care voiau să instaureze o dictatură bolșevică aici, Sfatul Țării, în acea conjunctură foarte complicată, a găsit soluția de a aduce populația la un liman mult așteptat. Reformele realizate chiar în primii ani de la Marea Unire au stabilizat situația social-economică și politică din Basarabia. Au fost realizate reforme importante care vor oferi Basarabiei un progres economic. Nu a existat foamete sau deportări, a existat libertatea de a alege, populația participa la alegerea organelor locale, naționale, existau opțiuni politice”, a spus doctorul habilitat în istorie, Nicolae Enciu.

Potrivit istoricului, anul 1940 a fost marcat de ultimatumul sovietic care a dus la cedarea Basarabiei de către România. Odiosul pact Ribbentrop-Molotov conținea un protocol adițional secret, care prevedea împărțirea sferelor de influență între URSS și Germania nazistă, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Articolul 3 menționa interesul părții sovietice pentru Basarabia şi dezinteresul politic al Germaniei față de sud-estul Europei.

„În 1940, ca urmare a înțelegerilor dintre Uniunea Sovietică a lui Stalin și Germania nazistă a lui Hitler, Basarabia a fost atribuită sferei de influență a Uniunii Sovietice. Nu a fost o alegere a populației de pe acest teritoriu. A fost o împărțire dintre două state dictatoriale. În 1940 s-a produs o agresiune militară a URSS împotriva României. Este demonstrat faptul că URSS avea pregătite la hotarul cu România forțe suficiente pentru a asigura materializarea celor prevăzute în anexa secretă a pactului Ribbentrop-Molotov. Ideologia bolșevismului a fost și rămâne inumană, deoarece nu recunoaște tuturor locuitorilor din spațiul respectiv dreptul la existență fizică. Cei care nu încăpeau în această societate imaginată de Marx, Engels, Lenin, Stalin, pur și simplu, erau exterminați sau deportați, așa cum s-a întâmplat în primul an de ocupație sovietică, în iunie 1941”, a explicat istoricul.

Preluarea Basarabiei și nordului Bucovinei de către sovietici a însemnat începerea terorii în rândul populației băștinașe. Numai în primul val al deportărilor, început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, zeci de mii de familii au fost ridicate cu forţa de NKVD-ul sovietic, urcate în trenuri şi deportate în Siberia şi Kazahstan.

„Categoriile de oameni care au fost deportați în primul val și care nu încăpeau în această nouă societate sovietică erau reprezentante de așa-ziși „membrii partidelor politice burgheze românești”. Cei care au făcut parte dintr-un partid în România interbelică au fost deportați sau exterminați fizic. De asemenea, erau deportați așa-zișii moșieri, care aveau proprietăți, polițiștii, jandarmii, ofițerii armatei țariste care locuiau aici, ofițeri ai armatei române, comercianții. Au fost deportați peste 400 dintre marii proprietari de case, cei care aveau case mai arătoase, pentru că erau considerați înstăriți, chiaburi. Au fost deportați primarii. E vorba de cei care au fost considerați dușmani ai noii orânduiri. Sovieticii au mai recurs la naționalizări, fapt care a nemulțumit populația, iar România s-a aflat atunci într-o conjunctură internațională extrem de complicată și prin câteva ședințe ale Consiliului de Coroană a decis să se retragă din aceste teritorii, din Basarabia, nordul Bucovinei, teritorii care erau pretinse de Uniunea Sovietică”, a mai spus istoricul Nicolae Enciu.

Accident tragic la Cahul, chiar în ziua de Paște

La 20 aprilie, în satul Lucești din raionul Cahul, un bărbat de 48 de ani a pierdut controlul mașinii și a derapat de pe un pod. În urma accidentului rutier acesta a decedat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În total, în ultimele trei zile, oamenii șegii au documentat 3.865 de contravenții din domeniul circulației rutiere:
– Depășirea regimului de viteză pe sectorul de drum 1711
– Conducători depistați în stare de ebrietate 100
– Accidente rutiere 23, soldate cu o persoană decedată și 26 traumatizate.

Sărbători cu năbădăi: 63 de cazuri de violență în familie și un caz de omor la Cupcini. Un tânăr de 21 de ani și-a ucis bunica

Sărbători cu năbădăi. În ultimele 3 zile, peste 2200 de polițiști au asigurat ordinea și securitatea publică la nivel național, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Chiar de Paște, Poliția a intervenit în 63 de cazuri de violență în familii, dar și într-un caz de omir la Cupcini, Edineț.

Astfeș, la 20 aprilie, în orașul Cupcini din Edineț, un tânăr de 21 de ani și-ar fi agresat bunica de 86 de ani, aplicându-i multiple lovituri în zona capului. În urma leziunilor, victima a decedat. Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore.

Ceapa moldovenească se strică în depozite

Sute de tone de ceapă zac nevândute în depozitele agricultorilor moldoveni, care spun că ar accepta chiar și un preț de trei lei pentru un kilogram, doar să găsească cumpărători. Fermierii pun această situație pe seama unei decizii din 2022, când a fost eliminată obligația magazinelor de a asigura 50% produse locale pe rafturi, scrie agrobook.md.

Nicolae Gherasim, agricultor din satul Negureni, raionul Telenești, povestește că după ani petrecuți peste hotare, în 2018 a decis să revină acasă și să investească în agricultură. A trecut prin multe dificultăți, dar spune că niciuna nu se compară cu cea din acest an: “Nu am reușit să vând decât jumătate din recoltă până la mijloc de primăvară“, a declarat el.

În timp ce pe rafturile magazinelor și în piețe ceapa se vinde cu prețuri între 7 și 10 lei, producătorii locali spun că ar accepta un preț de trei ori mai mic, pentru a găsi clienți.

După schimbarea legislației în vara anului 2022, “autoritățile au scutit magazinele de obligativitatea de a completa rafturile în proporție de 50 la sută cu produse fabricate în Republica Moldova“, fapt ce a accentuat dificultățile pentru micii producători.

Contactată de TV8, ministra Economiei a recunoscut problema și a spus că “autoritățile au greșit atunci când le-au dat voie comercianților să umple rețele cu produse de import“.

Jurnaliștii care au investigat situația au vizitat două dintre cele mai mari rețele de magazine din țară și au constatat că “ceapa pe care o au acum în vânzare este produsă în Republica Moldova“. Datele oficiale confirmă o supraproducție: în 2024, s-au recoltat peste 60.000 de tone de ceapă, cu cel puțin 5.000 de tone mai mult decât necesarul anual de consum intern.

În același timp, Ministerul Agriculturii susține că exporturile au ajuns la 7.000 de tone, iar importurile s-au limitat la 4.000 de tone. Potrivit unui răspuns transmis presei, “una dintre cauzele principale pentru care unii producători agricoli nu reușesc să valorifice eficient marfa este lipsa unei planificări prealabile a vânzării și a contractelor semnate din timp cu unitățile de comerț“.

VIDEO! Incendiu de vegetație extins pe un drum din nordul țării ! Vântul agravează situația
Articolul anterior
SUA au donat echipamente de 163 de mii de dolari pentru IGSU
Articolul următor
Close menu