Iubire periculoasă! Pentru că nu era în relații bune cu mama, a găsit alinare în brațele unui tânăr care a abuzat de ea: o droga și exploata sexual

Pentru că nu era în relații bune cu mama sa, o copilă a găsit alinare în brațele unui tânăr de 24 de ani. Minora a ajuns să fie drogată și abuzată sexual de partenerul ei, care ulterior vindea imaginile intime cu fata, informează unica.md cu referire la un comunicat al Centrului ”La Strada”.

Este unul din cele 39 de cazuri de abuz și exploatare sexuală a copiilor înregistrate de Centrul „La Strada” în acest an.

1 din 3 victime ale traficului de persoane la nivel global este un copil. Potrivit datelor internaționale copiii reprezintă o proporție semnificativă a victimelor traficului la nivel mondial, fetele fiind afectate în mod disproporționat. „Nu neglijați niciun copil în lupta împotriva traficului de ființe umane” este sloganul Campaniei internaționale din acest an, dedicată Zilei mondiale împotriva traficului de persoane.

Experții susțin că, traficul de persoane afectează copiii în mod diferit, în funcție de sexul și locația lor. Fetele sunt traficate în principal pentru exploatare sexuală, în timp ce băieții sunt traficați cel mai des pentru muncă forțată.

Creșterea utilizarea tehnologiilor informaționale la diferite etape ale traficului de ființe umane, ca modalitate de recrutare, ademenire, constrângere și mediu de exploatare este o nouă tendință, inclusiv în Republica Moldova. Traficanții folosesc platforme online, social media și dark web pentru a aborda, exploata și controla copiii. Utilizarea nesupravegheată a Internetului și a rețelelor sociale de către minori, adesea îi poate expune traficării.

Doar de la începutul acestui an, Echipa de asistență a copilului din cadrul Centrului Internațional „La Strada” a oferit asistență în 39 de cazuri de abuz și exploatare sexuală a copiilor, dintre care trei cazuri de trafic de copii în scop de exploatare sexuală și trei cazuri de exploatare sexuală online. Cinci dintre victime sunt fete și una – băiat. Vârsta acestora este între 13 și 17+ ani. Copiii sunt din diferite regiuni ale țării, atât din nord și centru, cât și sud.

Într-unul din cazuri, minora fiind în relații conflictuale cu mama (aceasta s-a recăsătorit și minora nu putea accepta noul statut familial), deseori pleca de acasă la prietenele sale unde își petrecea majoritatea timpului.

A făcut cunoștință cu un tânăr în vârstă de 24 de ani prin intermediul prietenilor comuni. La scurt timp aceasta i-a propus să fie într-o relație de iubire. Fiind la prima experiență, minora s-a îndrăgostit rapid de bărbat chiar dacă acesta era mai mare decât ea. Bărbatul făcea abuz de alcool și droguri și deseori îi propunea minorei să servească împreună cu el. Ulterior, acesta a determinat minora să întrețină cu el relații sexuale. Chiar dacă fata inițial avea frică să înceapă viața sexuală, fiind îndrăgostită și nedorind să-l supere pe partener a acceptat propunerea. La scurt timp, bărbatul i-a propus să facă video în timpul relațiilor sexuale, spunându-i că acestea vor fi doar pentru el și minora a acceptat.

Apoi influențând psihologic minora și punându-i la dispoziție droguri, consumându-le împreună cu ea, făptuitorul se folosea de starea de ebrietate narcotică a fetei, filma actul sexual în forme extrem de perverse și ulterior expedia/vindea secvențele video prin intermediul paginilor de socializare persoanelor necunoscute, fapt pentru care percepea taxe bănești sub formă de depuneri pe carduri bancare, emise pe numele mai multor persoane.

Astfel, victima a fost ademenita, recrutată, transportată, adăpostită și ulterior exploatată. Făptuitorul a folosit vulnerabilitățile fetei ca metodă de a o seduce (metoda lover boy) și în plus îi punea la dispoziție droguri cu scopul de a o exploata sexual.

În context, reiterăm că traficul de copii este o crimă și o încălcare gravă a drepturilor omului care presupune exploatarea minorilor în diferite moduri. Copiii vulnerabili pot fi expuși la diverse forme de exploatare, inclusiv, muncă forțată, exploatare sexuală, cerșetorie, furt, căsătorie, adopție ilegală și alte infracțiuni.

Această crimă are consecințe devastatoare pentru dezvoltarea fizică, cognitivă și socio-emoțională a copiilor. Victimele suferă adesea probleme de sănătate pe tot parcursul vieții, tulburări grave legate de traume, anxietate, depresie și dificultăți de integrare socială. Copiii au aproape de două ori mai multe șanse de a suferi violență extremă din partea traficanților în comparație cu victimele adulte, cu o rată și mai mare pentru fete.

De la începutul anului 2024, Linia Fierbinte pentru migrație sigură și antitrafic 0 800 77777 (pentru persoane adulte) a Centrului Internațional „La Strada” a înregistrat 6588 de apeluri, cele mai multe fiind în lunile ianuarie și februarie. Totodată, portalul migratiesigura.md a fost vizitat de 24600 persoane, 24000 dintre aceștia fiind vizitatori unici.

Anual, la 30 iulie este marcată Ziua mondială împotriva traficului de persoane fiind proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192 în 18 decembrie 2013. Departamentului de Stat al SUA în Raportul privind traficul de persoane 2024, în șirul recomandărilor oferite autorităților Republicii Moldova a menționat necesitatea amplificării eforturilor de identificare în mod pro-activ a victimelor, în special, în rândul grupurilor vulnerabile, cum ar fi copiii.

Platformă digitală pentru vârstnici, lansată în Moldova

Platforma pentru îmbătrânire activă și incluziune digitală a persoanelor în vârstă a fost lansată în Republica Moldova, pentru a reduce decalajul digital din societate și pentru a promova un stil de viață activ și sănătos printre vârstnici, transmite IPN.

Potrivit inițiatorilor platformei, durata medie de viață crește în Moldova, iar până în 2040 fiecare al treilea cetățean va avea peste 60 de ani, de aceea e necesară valorificarea potențialului persoanelor vârstnice și promovarea unei vieți active și sănătoase la orice vârstă, contribuind astfel la dezvoltarea și reziliența social-economică și demografică a țării.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale ține pasul digitalizării, a declarat ministrul Alexei Buzu la evenimentul de lansare a platformei. Demnitarul a accentuat că scopul acesteia este de a-i implica și instrui pe cât mai mulți vârstnici în procesele de digitalizare.

,,Ne dorim ca tranziția în lumea digitală să fie incluzivă, care să aducă beneficii pentru toți cetățenii, indiferent de vârstă. Am identificat trei mari bariere: lipsa competențelor digitale, accesul limitat la trafic de date și echipamente, nu avem acces deplin la ele. Trebuie să le depășim prin inițiative concrete și eficiente”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Proiectul este realizat în parteneriat cu UNFPA Moldova. „Digitalizarea țării este o realitate, iar noi trebuie să ne asigurăm că toți vârstnicii pot beneficia de oportunitățile oferite de lumea digitală, de la servicii bancare online până la acces la informații vitale despre sănătate”, a menționat la rândul său Reprezentanta UNFPA Moldova, Karina Nersesyan.

Ponderea persoanelor de peste 60 de ani crește continuu în Moldova, indică datele Biroului Național de Statistică. Potrivit BNS, la începutul acestui an erau înregistrate aproape 610 mii de persoane cu vârsta de peste 60 ani, ceea ce constituie 25,2% din totalul populației cu reședință obișnuită.

Caz șocant la Bălți: O femeie încerca să se arunce în fața mașinilor. A fost dusă la Spitalul de Psihiatrie

O femeie din Bălți, care avea un comportament agresiv, încerca să se arunce în fața automobilelor din trafic. Carabinierii au intervenit pentru a preveni un eventual accident sau traumatism, realitatea.md.

Totodată, a fost solicitată și o ambulanță.

„La scurt timp, femeia a fost preluată și transportată la Spitalul de Psihiatrie Bălți, pentru a primi îngrijiri medicale, iar ulterior s-a stabilit că aceasta era la evidența psihiatrului”, mai transmite carabineirii.

Noii miniștri au fost învestiți

Vladimir Bolea, Daniela Misail-Nichitin și Ludmila Catlabuga au depus jurământul, în cadrul unei ceremonii organizate la Președinție. Astfel, noul ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, noua ministră a agriculturii și industriei alimentare și noua ministră a afacerilor interne sunt de astăzi oficial în funcții, transmite IPN.

Președinta Maia Sandu a declarat că în domeniul afacerilor interne prioritățile sunt clare. Prima ține de accelerarea procesului de negociere cu Uniunea Europeană, iar a doua ține de creșterea capacității instituțiilor din subordine și îmbunătățirea cooperării acestor instituții, astfel încât cetățenii să fie și să se simtă în siguranță.

Șefa statului i-a urat bun venit în echipa guvernamentală noii ministre a agriculturii. Potrivit Maia Sandu, Ludmila Catlabuga a reușit să demonstreze profesionism și curaj într-un domeniu complicat, iar acum va trebui să conducă un domeniu cu multe probleme.

Lui Vladimir Bolea, președinta Maia Sandu i-a mulțumit pentru transformările pe care le-a făcut în agricultură, precizând că acum el preia un domeniu amplu, cu multe responsabilități și cu impact major asupra majorității cetățenilor. „Programele și proiectele de care este responsabil ministerul pe care îl veți conduce, contribuie în modul cel mai direct la creșterea nivelului de viață al omului. De aceea și viteza cu care ne mișcăm, și calitatea acțiunilor sunt foarte importante”, a precizat Maia Sandu la ceremonia de depunere a jurământului.

La rândul său, premierul Dorin Recean i-a spus Daniellei Misail-Nichitin că „poliția Republicii Moldova a demonstrat deja performanță în lupta împotriva corupției electorale, precum și o capacitate în creștere de a asigura ordinea publică. Vrem ca aceeași performanță vizibilă și în folosul oamenilor să fie în celelalte subdiviziuni ale MAI”. Dorin Recean i-a urat bun venit în cabinetul de miniștri și Ludmilei Catlabuga: „Am încredere că, așa cum ați construit agricultură cu valoare adăugată înaltă pentru familia dumneavoastră, veți reuși să multiplicăm această experiență la nivel de țară”. Premierul i-a mulțumit lui Vladimir Bolea pentru că a transformat un sector și l-a îndemnat să se apuce de altul. „Sectorul construcției trebuie revitalizat pentru că este un contribuitor și un motor al creșterii economice”, a menționat Dorin Recean.

Vicepremierul Vladimir Bolea, care până acum a exercitat funcția de ministru al agriculturii și industriei alimentare, a preluat portofoliul de ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, după demisia recentă a lui Andrei Spînu. Ludmila Catlabuga, care este femeie de afaceri, preia șefia Ministerului Agriculturii. Daniella Misail-Nichitin îl înlocuiește pe Adrian Efros, care și-a prezentat, luni seara, demisia din funcția de ministru de interne.

Pregatirea pentru școală poate fi extrem de distractivă! Vino la cel mai Grandios Târg Școlar de la UNIC să te convingi/P
Articolul anterior
Mihai Stamati, designer industrial: Europa pentru mine înseamnă un câmp larg pentru educație și manifestare
Articolul următor