Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, intenționează să candideze la funcţia de preşedinte al Rusiei 

Văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a declarat pentru BBC că intenţionează să candideze pentru a deveni preşedintele Rusiei, scrie news.ro.

Navalnaia ştie că riscă să fie arestată dacă se întoarce acasă în timp ce preşedintele Vladimir Putin este încă la putere. Administraţia sa a acuzat-o de participare la extremism.

Aceasta nu este o ameninţare deşartă. În Rusia, poate duce la moarte, notează BBC.

Soţul Iuliei, cel mai vocal critic al preşedintelui Putin, a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru extremism, acuzaţii care au fost considerate motivate politic. A murit în februarie într-o colonie penală de la Cercul Arctic. Preşedintele american Joe Biden a declarat că nu există „nicio îndoială” că Putin este de vină. Rusia neagă uciderea lui Navalnîi.

Iulia Navalnaia, care a acordat interviul pentru BBC la Londra, este evident succesoarea lui Navalnîi, avocatul devenit politician care visa la o altă Rusie.

Înainte de lansarea „Patriot”, cartea de memorii pe care soţul ei o scria înainte să moară, Iulia Navalnaia şi-a reafirmat planurile de a continua lupta sa pentru democraţie.

Când va fi momentul potrivit, „voi participa la alegeri… în calitate de candidat”, a declarat ea pentru BBC.

„Adversarul meu politic este Vladimir Putin. Şi voi face totul pentru ca regimul său să cadă cât mai curând posibil”.

Pentru moment, acest lucru trebuie să se întâmple din afara Rusiei.

Ea a spus că, atât timp cât Putin este la conducere, nu se poate întoarce în Rusia. Dar Iulia aşteaptă cu nerăbdare ziua care, crede ea, va veni inevitabil, când epoca Putin se va încheia şi Rusia se va deschide din nou.

La fel ca soţul ei, ea crede că va exista şansa de a se organiza alegeri libere şi corecte. Când acest lucru se va întâmpla, ea spune că va fi acolo.

Navalnaia spune că, de la moartea lui Alexei, se gândeşte şi mai mult la impactul pe care convingerile şi deciziile politice comune ale cuplului l-au avut asupra copiilor lor, Dasha, 23 de ani, şi Zakhar, 16 ani.

Dar ea a precizat că nu i-a cerut niciodată lui Navalnîi să „schimbe direcţia”.

Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Novichok în 2020. El a fost transportat cu avionul în Germania pentru tratament, iar cancelarul german a cerut răspunsuri din partea regimului lui Putin. Navalnîi a colaborat cu anchetatorii Bellingcat şi a stabilit că otrăvirea a fost comisă de serviciul de securitate al Rusiei, FSB.

A început să îşi scrie memoriile pe măsură ce îşi revenea.

El şi Iulia s-au întors în Rusia în ianuarie 2021, unde el a fost arestat după aterizare.

Mulţi se întreabă de ce s-au întors. „Nu putea fi nicio discuţie. Trebuie doar să îl susţii. Ştiam că vrea să se întoarcă în Rusia. Ştiam că vrea să fie alături de susţinătorii săi, a vrut să fie un exemplu pentru toţi aceşti oameni cu curajul şi curajul său pentru a arăta oamenilor că nu trebuie să se teamă de acest dictator. Nu mi-am lăsat niciodată creierul să se gândească că ar putea fi ucis… am trăit această viaţă timp de decenii şi este vorba despre faptul că împărtăşeşti aceste dificultăţi, împărtăşeşti aceste opinii. Îl susţii”.

După încarcerare, Navalnîi şi-a continuat cartea prin însemnări în carneţel, postări pe reţelele de socializare şi jurnale de închisoare, publicate pentru prima dată. O parte din scrierile sale au fost confiscate de autorităţile penitenciare, a spus el.

„Patriot” este revelatoare – şi devastatoare. Cunoaştem cu toţii capitolul final al lui Navalnîi, ceea ce face ca descrierile tratamentului său – şi curajul său în faţa acestuia – să fie şi mai emoţionante.

Navalnîi a petrecut 295 de zile în izolare, fiind pedepsit, conform cărţii, pentru încălcări care includeau descheierea nasturelui de sus al costumului său. A fost privat de apeluri telefonice şi vizite.

Într-un jurnal de închisoare din august 2022, Navalnîi scria de la izolare: „Este atât de cald în celula mea încât abia poţi să respiri. Te simţi ca un peşte aruncat pe ţărm, tânjind după aer proaspăt. Cel mai adesea, însă, este ca o pivniţă rece şi umedă….. Este invariabil izolată, cu muzică tare în permanenţă. În teorie, acest lucru este menit să împiedice prizonierii din celule diferite să poată striga unii la alţii; în practică, este menit să înăbuşe ţipetele celor torturaţi”.

Navalnaia spune că a fost împiedicată să îşi viziteze sau să vorbească cu soţul ei timp de doi ani înainte ca acesta să moară. Ea spune că Alexei a fost torturat, înfometat şi ţinut în „condiţii îngrozitoare”.

După moartea sa, SUA, UE şi Regatul Unit au anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei. Printre acestea se numără îngheţarea activelor a şase şefi de închisori care conduceau colonia penală de la Cercul Arctic şi alte sancţiuni împotriva judecătorilor implicaţi în procedurile penale împotriva lui Navalnîi.

Iulia califică reacţia comunităţii internaţionale la moartea soţului său drept „o glumă” şi îi îndeamnă să se teamă „un pic mai puţin” de Putin. Ea vrea să îl vadă pe preşedinte închis.

„Nu vreau să fie în închisoare, undeva în străinătate, într-o închisoare frumoasă, cu un computer, mâncare bună… Vreau să fie într-o închisoare rusească. Şi nu e vorba doar de asta – vreau să fie în aceleaşi condiţii în care a fost Alexei. Dar este foarte important pentru mine”.

Ruşii susţin că Navalnîi a murit din cauze naturale. Iulia crede că preşedintele Putin a ordonat uciderea. „Vladimir Putin răspunde pentru moartea şi pentru asasinarea soţului meu”.

Cartea este atât o lucrare politică, cât şi o carte de memorii, un strigăt de mobilizare pentru toţi cei care cred într-o Rusie liberă. Cartea va fi publicată şi în limba rusă, ca ebook şi audiobook. Dar editorii nu vor trimite copii tipărite în Rusia sau Belarus, deoarece spun că nu pot garanta că volumul va trece de vamă.

Cât de mulţi ruşi vor îndrăzni să o cumpere, chiar şi în format electronic, este neclar – iar impactul pe care l-ar putea avea rămâne discutabil.

Târg caritabil la un liceu din Capitală în susținerea a 3 copii, care riscă să fie despărțiți de părinți

Toamna se numără nu doar bobocii. Toamna lui 2024 adună în inima ei toată bunătatea lumii. În acest context, Liceul de Limbi Moderne și Management organizează un eveniment caritabil cu genericul „Comunitatea educațională a LLMM, ambasadori ai  bunătății”. Vino și gustă din bucătăriile internaționale ale lumii, contribuind la o cauză nobilă.

Activitatea este organizată la inițiativa directorului, Svetlana Alună, iar banii colectați vor fi donați pentru a preveni riscul de separare într-o familie cu 3 copii, care locuiesc într-o casă avariată dintr-un sat din nordul țării, din programele CCF Moldova.

Emilia și Petru sunt o tânără familie din nordul țării, care cresc împreună 3 copii: Elena, de 7 ani, Irina, de 5 ani și Ion, de 3 ani.

Copiii frecventează școala și, respectiv, grădinița. Familia o duce greu, sunt la limita sărăciei și le este complicat să facă față cheltuielilor pentru produse de strictă necesitate, dincolo de lucrările care necesită sume impunătoare. Au ajuns în programul CCF Moldova atunci când nu mai făceau față problemelor și copiii erau în pericol de separare, riscând să ajungă în orfelinat.

Mama este absolventă a școlii internat, lucrează cu ziua, iar concubinul muncește în domeniul construcțiilor. Locuiesc într-o casă cumpărată cu 10 000 de lei, care necesită reparație capitală. Un perete al casei se dărâmă și trebuie întărit, geamurile și ușa de la intrarea în casă sunt șubrede.

Pentru materiale de construcție, 3 ferestre, linoleum, tapete, mobilă și electrocasnice ar fi nevoie de cel puțin 40 000 de lei, o sumă uriașă pentru această familie.

Împreună, prin acest act caritabil comunitatea educațională LLMM intenționează să contribuie direct și necondiționat la un trai decent pentru cei 3 copii și părinții lor. 

Atmosfera de sărbătoare a evenimentului caritabil este asigurată de către formațiile artistice ale liceului, în componența cărora intră elevi, profesori și părinți. 

Ne vedem vineri, 25 octombrie, începând cu ora 11:00 la LLMM, str. Petru Rareș, 39, Chișinău.

Discursul Maiei Sandu după scrutinul de ieri: ”Le sunt recunoscătoare tuturor cetățenilor!”

”Poporul Republicii Moldova și-a exprimat voința, iar majoritatea poporului a susținut calea europeană. Vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit la vot. Drag moldovean, dragă moldoveancă, fie că ați votat la Soroca, Chișinău, Ștefan Vodă, Milano sau Dublin, fie că ați votat la prima oră a dimineții, fie seara târziu, voi ați decis că Moldova trebuie să meargă spre pace, spre bunăstare!”, a declarat Maia Sandu.

”Determinant a fost fiecare vot – și din țară, și din toate colțurile lumii – toate voturile au fost la fel de importante. Ieri și azi s-a demonstrat că sintagma „fiecare vot contează” nu reprezintă vorbe goale.

Le sunt recunoscătoare tuturor cetățenilor care au mers la vot și au spus liber ce-și doresc pentru Moldova. Peste 1 milion 560 de mii de oameni au mers la secțiile de votare. 

Diaspora a arătat că rămâne conectată la țară, indiferent la câte mii de kilometri distanță și-a făcut noua casă. Peste 240 de mii de concetățeni au votat în afara țării și NU au lăsat soarta tuturor pe mâna celor care o vând. Datorită vouă, Moldova, din nou, și-a salvat democrația și cursul spre progres. Suntem un tot întreg, suntem o familie.

Datorită vouă, dragi moldoveni, am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea, de care atârnă soarta țării. Noi am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă.

Pe de altă parte, ce s-a întâmplat ieri, dar și în ultimii 2 ani, este un ATENTAT asupra democrației și libertății poporului nostru. Un atentat asupra aspirației poporului nostru de fi parte a familiei europene a păcii. 

Dușmanii poporului nostru își doresc o Moldovă divizată, speriată, își doresc ca moldovenii să se îndoiască de puterea și unitatea lor. Bandiții, care vor cu orice preț să vină la putere, au vrut să folosească democrația ca pe o slăbiciune. Dar moldovenii s-au unit și au rămas drepți. 

Ținta lor de a cumpăra 300 de mii de voturi, documentarea de către instituțiile statului a 150 de mii de oameni plătiți pentru vot arată că trebuie să privim cu atenție unde s-a greșit și să învățăm din acest atac mizerabil asupra suveranității noastre. 

Din păcate, sistemul de justiție nu a reușit să facă suficient pentru a combate furtul și coruperea voturilor. Și aici va trebui să tragem linia, să corectăm unde am greșit și să învățăm lecția. Am înțeles mesajul dvs. Știm că trebuie să facem mai mult pentru a combate corupția. 

ACUM însă unicul mod în care ne putem apăra democrația este VOTUL.

Acesta este APELUL meu către toți cetățenii!

Doar prin vot putem preveni un dezastru. Vă sunt recunoscătoare tuturor pentru că ieri v-ați spus cuvântul și ne-ați arătat calea pe care o vreți pentru Moldova. 

Pentru ca toate aceste eforturi să nu fie zadarnice, pentru a nu pierde ce avem, avem datoria să asigurăm o mobilizare generală la vot. MAI AVEM O BĂTĂLIE DE DAT.

Mă adresez tuturor celor care au votat DA la referendum – ca acest vot să conteze, trebuie să învingem în fața acestui atac masiv la adresa cursului nostru european.

Mă adresez cetățenilor care au votat pentru Octavian Țîcu, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi, Ion Chicu – respect votul dumneavoastră și vă mulțumesc că l-ați exprimat. Aceasta înseamnă democrația. Și avem împreună același obiectiv, cu toții trăim în Moldova și avem responsabilitatea să păstrăm ce avem.

Viziunea noastră europeană trebuie să devină un scut împotriva agresiunii. Diferențele dintre politicieni să le lăsăm pentru după alegeri. Să ne rezolvăm nemulțumirile și reproșurile când știm că democrația și cursul european nu mai sunt în pericol.

Mă adresez celor care l-ați votat pe Renato Usatîi. Știu că avem diferențe de opinii. Dar, totodată, știu că și voi, ca și mine, nu vreți revenirea bandiților la putere – bandiți care vin pentru a pune mâna pe tot, a-și face propriul regat în țara noastră și a se răzbuna pe oricine le stă în cale. Puterea este în adevăr, în mod evident. Și adevărul este că și eu, și voi vrem să fim liberi în țara noastră, să vorbim, să circulăm, să fim respectați și să nu ne calce nimeni în picioare. 

Iar ce au încercat ei să facă ieri este anume să calce în picioare dorința noastră de a trăi bine aici, acasă. 

Am un mesaj și către cetățenii care încă nu sunt convinși de viitorul nostru proeuropean. Vom discuta preocupările voastre. Dar eu sunt convinsă că apropierea de UE aduce beneficii pentru absolut toți cetățenii Republicii Moldova, și acestea deja se simt. 

Indiferent de opțiunea de vot, toți cetățenii își doresc să trăiască în pace, bună înțelegere, într-o societate prosperă, și eu vă promit că voi continua să muncesc pentru aceasta. 

În Moldova e democrație și voi ați putut să vă spuneți părerea – haideți să protejăm acest lucru și să nu ajungem un stat în care pentru păreri poți fi arestat. 

Un lucru este important – cu toții, și cei optimiști, și cei dezamăgiți, și cei mai tineri, și cei vârstnici, și cei deciși deja, și cei indeciși – ne dorim să trăim în libertate și pace – despre aceasta este Uniunea Europeană.”, se arată în comunicatul emis presei.

Dragi cetățeni, cei care m-au susținut, cei care au susținut calea europeană, vă sunt recunoscătoare. Și vă rog să mă ajutați în următoarele 2 săptămâni să vorbim cu cei de alături, să explicăm, să mergem în sate și orașe, să sunăm rudelor, să spunem clar lucrurilor pe nume – ce putem pierde. Vă rog să investim câteva zile din viața noastră pentru a mobiliza la vot cât mai mulți cetățeni. Să prevenim împreună un dezastru. Și Moldova să iasă învingătoare.

Mă adresez și contracandidatului meu – respect votul celor care și-au oferit încrederea în dumneavoastră. În această săptămână trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Moldovei. Și încotro vrem să mergem. Să ne audă cetățenii și să decidă. Echipa mea va lua legătura cu echipa dvs. pentru a discuta modul în care vom organiza această dezbatere.

Dragi moldoveni, știu că ne-am dorit un rezultat și mai ferm la referendum. Și el ar fi fost mult mai mare dacă interferența murdară nu ar fi încercat să blocheze drumul nostru. Dar dumneavoastră ați reușit! Moldova a câștigat o luptă nedreaptă printr-un vot corect și majoritar doar pentru că voi ați știut s-o apărați. 

Mai avem o bătălie de dat. Și vom reuși, doar cu implicarea fiecăruia dintre voi. Ei vor să închidem ochii și să ne speriem de ei. Noi îi vom privi direct în față, vom vota cu mintea conștientă de pericol și vom conduce țara spre pace și bunăstare.

Ieșim cu toții la vot, fiecare dintre noi poate ajuta astăzi Moldova!

Reacțiile liderilor europeni la rezultatele referendumului din R. Moldova

Moldoveni care au rezistat în fața presiunilor incredibile ale Moscovei și au reușit să își ducă țara de partea bună a istoriei, susține premierul României Marcel Ciolacu, scrie radiomoldova.md.

„Rezultatul pe muchie de cuțit de la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană este o dovadă că trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a convinge și cetățenii din provincie și zonele rurale, unde Rusia are mai multă eficiență propagandistică, că viitorul Republicii Moldova este doar către Vest”, a scris Ciolacu pe Facebook.

La rândul său, premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că Maia Sandu și-a salvat din nou țara. „Înfurie Moscova, impresionează Europea și își salvează încă o dată țara – asta e ea, Maia Sandu. Un mare lider și o națiune curajoasă!”, a scris Tusk pe platforma X.

Referendumul din Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană și primul tur al alegerilor prezidențiale au avut loc în condițiile unei „ingerințe fără precedent” a Rusiei sau a intermediarilor ei, a declarat luni presei un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters și AFP.

„Votul a avut loc într-un context de ingerință și de intimidare fără precedent din partea Rusiei și a intermediarilor ei vizând destabilizarea procesului democratic în Republica Moldova”, a spus Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației UE, Josep Borrell, în cadrul briefingului de presă cotidian.

Nici reacția Moscovei nu s-a lăsat mult așteptată. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov a declarat că alegerile din Republica Moldova nu au fost libere și rezultatele arată o creștere „greu de explicat” a numărului de voturi în favoarea președintei Maia Sandu și a Uniunii Europene.

Peskov a descris campania electorală pentru alegerile din Republica Moldova drept „nelibere”, denunțând faptul că opoziția a fost lipsită de oportunitatea de a face campanie și a fost supusă represiunii autorităților.

„Au fost persecutați, au fost aruncați în închisori, au fost interogați, nu li s-a permis să intre în țară, media au fost închise, resursele de internet au fost blocate și așa mai departe”, a spus Peskov.

La primele ore ale zilei de luni, Maia Sandu s-a adresat cetățenilor Republicii Moldova, afirmând că există „dovezi clare” că grupuri criminale care au lucrat împreună cu „forțe ostile intereselor noastre naționale” au încercat să cumpere 300.000 de voturi.

„Dacă spune că nu a primit voturi din cauza anumitor grupuri criminale trebuie să prezinte dovezi”, a spus Peskov.

Menționăm că, potrivit datelor preliminare ale CEC, după procesarea a 99,55% din buletine, ponderea celor care au votat DA la referendum se ridică la 50,43%.

Târg caritabil la un liceu din Capitală în susținerea a 3 copii, care riscă să fie despărțiți de părinți
Articolul anterior