Jens Stoltenberg: Ucraina nu are nicio vină pentru incidentul din Polonia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri, după reuniunea de urgență a Alianței care a fost convocată după prăbușirea în Polonia a rachetei care a ucis doi oameni, că investigația este în curs, dar că nu e niciun semn că a fost un act deliberat.

Don't let Russia win, NATO chief warns US – POLITICO

Stoltenberg a subliniat că incidentul nu este din vina Ucrainei, ci este o consecință a războiului de care e responsabil Putin, transmite digi24.ro.

„Am căzut de acord că trebuie să rămânem vigilienți, vom continua să ne consultăm și să monitorizăm situația îndeaproape. NATO e unită, vom face mereu ce e necesar pentru a proteja toți aliații. Aliații NATO și-au exprimat susținerea puternică față de Polonia și au exprimat condoleanțe pentru victime. 

Incidentul de aseară demonstrează că războiul din Ucraina, care e responsabilitatea lui Putin, continuă să creeze situații periculoase. Să ne amintim că se întâmpla în timp ce Rusia lansa un atac cu rachete asupra orașelor ucrainene, atacând infrastructura critică și lovind ținte civile. 

Vedem că pot exista consecințe și pe teritorii ale membrilor NATO, consecințe ale războiului pe care Rusia îl poartă contra Ucrainei. De la începutul războiului ilegal al Rusiei în Ucraina NATO și-a sporit vigilența pe flancul nostru estic și monitorizăm continuu situația. 

Investigația asupra acestui incident este în curs, trebuie să așteptăm rezultatul său dar nu avem niciun semn că acesta a fost un atac deliberat. Nu avem niciun semn că Rusia pregătește un atac deliberat împotriva NATO. 

Informațiile preliminare pe care le avem sugerează că racheta a fost trasă de un sistem de apărare aeriană a Ucrainei. Vreau să fiu clar: aceasta nu este vina Ucrainei, Rusia poartă toată responsabilitatea în timp ce duce acest război împotriva Ucrainei”, a spus Stoltenberg. 

NATO și-a „crescut în mod semnificativ” prezența în partea de est a Europei, cu mai multe trupe și cu o putere aeriană și navală „substanțială semnificativă”, a declarat Stoltenberg. 

El a adăugat că salută faptul că tot mai mulți aliați furnizează Ucrainei sisteme de apărare aeriană.

Trei proteste simultane în fața Parlamentului

Proteste în fața Parlamentului, pe 19 decembrie. La manifestații au ieșit mai mulți agricultori, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, printre care angajaţi din învăţământ şi ştiinţă. Ultimilor li s-au alăturat angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Menționăm că pe 19 decembrie, deputații s-au întrunit în ședință plenară începând cu ora 10:00. Corespondentul NewsMaker Ecaterina Dubasova se află în fața Parlamentului și transmite live manifestațiile, scrie newsmaker.md

foto: www.nm.md

Ce solicită Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova:

– stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6 mii lei începând cu 1 ianuarie 2025;

– alocarea a 50 de milioane de lei pentru asigurarea la tratament balneosanatorial;

– majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază pentru cadrele non-didactice și didactice.

Ministrul Educației Dan Perciun a declarat, pe 18 decembrie, că Guvernul a decis adoptarea unor măsuri salariale adiționale pentru stimularea cadrelor didactice și a performanței în educație. Astfel vor fi acordate sporuri majorate pentru profesorii care au obținut grade didactice și managerii instituțiilor de învățământ care dețin grade manageriale.

Ce solicită Serviciul Hidrometeorologic de Stat:

– salarii mai mari;

– bonusuri.

Ce solicită agricultorii: 

– aprobarea urgentă a proiectului de lege cu privire la secetă;

– prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până la 31 decembrie 2025;

– achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023;

– restituirea accizelor fermierilor pentru 2024;

– elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru anul agricol 2025.

Pe 18 decembrie, Ministerul Agriculturii a declarat că procesul de prelungire a licențierii importului de cereale și oleaginoase este deja în desfășurare și că măsura se află în atenția autorităților. Ministerul a mai explicat că subvențiile sunt acordate după finalizarea investițiilor, iar procesul de plată poate dura, fiind dependent de fondurile disponibile. În cazul în care resursele alocate sunt epuizate, restanțele vor fi incluse în bugetul anului 2025. Instituția a recunoscut importanța restituirii accizelor pentru fermieri și a asigurat continuarea discuțiilor cu Ministerul Finanțelor pentru implementarea acestei măsuri.

Noi mașini de contrabandă din Belgia, Marea Britanie, Italia și Franța, de 7 mil de lei, ridicate. 44 de percheziții și două persoane reținute

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției investigare criminalitate transfrontalieră de comun cu angajații Direcției urmărire penală, cu suportul ofițerilor Direcției acțiuni speciale la frontieră a IGPF, sub conducerea procurorilor PCCOCS, anunță cercetarea a doi bănuiți, după ridicarea a nouă mașini estimate la 7.000.000 lei, într-un dosar de contrabandă, anunțat în iulie 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Acestea ar fi fost aduse ilegal în Moldova din 2021 până în prezent din Belgia, Marea Britanie, Italia și Franța – cu folosirea frauduloasă a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamală – care de fapt certificau tehnic și juridic alte mașini defecte din Moldova. Totuși, în cursul acestei săptămâni, urmare a mandatului judecătoresc solicitat de procurorii PCCOCS, polițiștii de frontieră au desfășurat 44 de percheziții în Chișinău, Dubăsari, Criuleni, Cantemir, Leova, Telenești – inclusiv la bănuiți – de unde au fost ridicate mașinile de contrabandă de model Land Rover, Range Rover și Mercedes. 

Totodată, de la bănuiți au fost ridicate acte pentru mijloace de transport, telefoane mobile, sume de peste 85.000 euro, 4.500 lire sterline și 90.000 lei, date cu privire la transferuri bancare între membrii grupului criminal, cartele bancare, armă cu țeavă lungă cu amortizor și aproape 200 cartușe deținute ilegal.

Pentru investigarea acestui dosar penal, autoritățile de drept din Moldova cooperează cu agenția europeană Europol, cât și cu autoritățile din Franța și din Marea Britanie (unde au fost reținuți și sunt investigați doi cetățeni ai Moldovei din cadrul aceluiași grup infracțional). Cei patru cercetați pe dosar în Moldova și Marea Britanie au vârste cuprinse între 29 și 39 de ani. O parte din aceștia au fost în conflict cu legea în Belgia (într-un dosar de furt, rezultat în pedeapsa cu închisoarea de peste un an), precum și în Moldova – pentru huliganism, escrocherie, fals în declarații, contrabandă și migrație ilegală (ultima cauză fiind deferită justiției de procurorii PCCOCS și care a rezultat în sentință judecătorească).

În ceea ce-i privește pe alți membri ai acestui grup criminal organizat – pe lângă cei doi bănuiți cercetați acum – Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) le-a prezentat învinuirea la trei persoane. Urmărirea penală în privința persoanelor continuă, timp în care acestea beneficiază de garanțiile procedurale și prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Aprobat de Guvern: Plățile aferente pentru gradele didactice ale profesorilor vor fi majorate de anul viitor

De la 1 ianuarie 2025, vor fi majorate plățile aferente pentru gradele didactice ale profesorilor și educatorilor, gradele manageriale, dar și clasele de salarizare pentru metodiștii și conducătorii de cerc din grădinițe. Modificările aprobate astăzi în cadrul ședinței de Guvern au fost prezentate de ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun în cadrul unei conferințe de presă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

„În urma discuțiilor cu sindicatele, Guvernul a decis adoptarea unor măsuri salariale adiționale pentru stimularea cadrelor didactice și a performanței în educație. Astfel vor fi acordate sporuri majorate pentru profesorii care au obținut grade didactice și managerii instituțiilor de învățământ care dețin grade manageriale”, a menționat Dan Perciun.

După adoptarea de către Parlament a măsurilor suplimentare, salariul cadrelor didactice care dețin grade se va majora cu până la 15.2%, față de anul curent, în funcție de gradul deținut. De cele mai mari majorări – cu până la 2016 lei, vor beneficia deținătorii gradului didactic superior. 

Creșteri salariale pentru cadrele didactice

  • Cadre didactice fără grad:
    În 2024, salariul de bază a fost de 8.568 lei și putea ajunge la 10.222 lei cu sporul de performanță și sporul specific. În 2025, salariul va începe de la 9.200 lei și va putea ajunge până la 10.780 lei, marcând o creștere între 632 și 758 lei lunar (7,4%-7,6%).
  • Cadre didactice cu gradul II:
    Salariul de bază în 2024 a fost de 9.718 lei, iar cu cu sporul de performanță și sporul specific putea atinge 11.402 lei. În 2025, salariul va porni de la 11.025 lei și va ajunge până la 12.970 lei, cu o creștere între 1.307 și 1.568 lei lunar (13,4%-13,8%)
  • Cadre didactice cu gradul I:
    În 2024, salariul de bază a fost de 11.029 lei, iar cu sporul de performanță și sporul specific.putea ajunge la 12.975 lei. În 2025, salariul de bază va fi cuprins între 12.675 lei și 14.950 lei, ceea ce înseamnă o creștere între 1.646 și 1.975 lei lunar (14,9%-15,2%).
  • Cadre didactice cu grad superior:
    Salariul de bază în 2024 a fost de 12.570 lei, iar cu sporul de performanță și sporul specific putea atinge 14.824 lei. În 2025, acesta va varia între 14.250 lei și 16.840 lei, cu o creștere între 1.680 și 2.016 lei lunar (13,4%-13,6%).

Majorări pentru gradele manageriale

Valoarea sporurilor pentru gradele manageriale se va majora:

  • Gradul II: de la 300 lei la 1.000 lei;
  • Gradul I: de la 600 lei la 1.500 lei;
  • Grad superior: de la 1.000 lei la 2.000 lei.

În prezent, 1.374 de persoane dețin grade manageriale:

  • 1.083 – gradul II,
  • 221 – gradul I,
  • 70 – grad superior.

În prezent circa 77% dintre profesori și 53% dintre educatorii de grădinițe dețin grade didactice. În total vor beneficia de majorarea gradelor didactice aproximativ 30.000 de persoane. 

Totodată, clasa de salarizare a metodiștilor și a conducătorilor muzicali se va majora de la 52 la 56.

Creșterile salariale aprobate de Guvern urmează majorării de 15% a valorii de referință a salariilor cadrelor didactice, măsură aplicată în 2024. 

*Calculele sunt realizate luând în considerare o vechime în muncă de 2-5 ani pentru gradul II, 10-15 ani pentru gradul I și peste 20 de ani pentru gradul superior.

Segiu Gaibu și-a dat demisia de la șefia Ministerului Economiei. Funcția va fi ocupată de Dumitru Alaiba
Articolul anterior
Petiție: Locuitori ai Capitalei cer revenirea la programul pre-pandemic de circulație a troleibuzelor, până la ora 01:00
Articolul următor