Jocurile educaționale Dialogica: abordare inovativă în procesul de educație non-formală în Republica Moldova

De Ziua Universală a Drepturilor Copilului a avut loc conferința online națională cu tematica ”Jocuri educaționale pentru toți”, care a rezumat rezultatele proiectului ”Dialogica”.

separator
”Dialogica” reprezintă un instrument, ce poate fi utilizat atât în mediul tradițional, cât și în online. Acesta permite copiilor și adolescenților să inițieze un dialog pe teme importante și actuale, contribuie la dezvoltarea gândirii logice și critice, a lucrului în echipă și a abilităților de negociere.În cadrul proiectului ”Dialogica” a fost elaborat ”Ghidul de organizare a jocurilor educaționale” și 70 de runde cu întrebări axate pe Obiectivele Dezvoltării Durabile. Peste 300 de profesori și reprezentanți ai organizațiilor de tineret au participat la cursul de instruire și au făcut cunoștință cu metodele și specificul organizării jocurilor educaționale. Peste 1500 de elevi ai claselor a VII-a – a XII-a din peste 160 instituții de învățământ din toată țara au participat la jocul educațional online, axat pe Obiectivele Dezvoltării Durabile”Sănătate și stare de bine” și ”Educație de calitate”Reprezentanți a peste 100 instituții de învățământ și organizații de tineret din toată Republica au participat la conferința online ”Jocuri educaționale pentru toți”, dedicată Zilei Internaționale a Copilului. Conferința a fost organizată în cadrul proiectului ”Dialogica”, realizat de către Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova cu susținerea UNICEF Moldova.

”Dialogica” presupune un instrument, ce poate fi utilizat atât în mediul tradițional, cât și online. Acesta permite copiilor și adolescenților să inițieze un dialog pe teme importante și actuale, contribuie la dezvoltarea gândirii logice și critice, a lucrului în echipă și a abilităților de negociere. ”Dialogica” conține instrucțiuni de organizare a jocurilor educaționale, atât în mediul tradițional, cât și în online; și 70 de runde cu întrebări axate pe Obiectivele Dezvoltării Durabile, precum ”Educația de calitate”, ”Fără sărăcie”, ”Zero foame”, ”Acțiunea asupra climei” etc.

”Inițiativa Asociației de jocuri intelectuale din RM a apărut la momentul protrivit. În primăvara anului trecut școlile au fost închise. La momentul actual 8 instituții de învățământ și 150 de clase se află în carantină. Însă dorința de a studia, de a acumula cunoștințe, nu poate intra în carantină. Jocurile educaționale sunt disponibile pentru aproape toată lumea, datorită simplității de organizare și datorită faptului că conțin un motivator important – dorința de a  învinge”, a remarcat Ilija Talev, reprezentant de țară interimar UNICEF Moldova.

Concomitent proiectului ”Dialogica” Asociația de jocuri intelectuale din RM în parteneriat cu Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”ARTICO”, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, organizează Campionatul Republican de jocuri intelectuale ”Sub cușma lui Guguță”. Jocurile campionatului au loc în regim online și deja au stârnit interesul a peste 150 echipe din toată Republica.

”Suntem convinși că acest tip de jocuri sunt importante pentru copii. Pandemia ne-a arătat că e nevoie de a găsi metode inovative de educație a elevilor, în special în mediul online. Ministerul este gata să investească în educația non-formală”, a afirmat Marcel Marin, Șef Direcția tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

”Datorită proiectului toți doritorii vor putea organiza și desfășura jocuri educaționale în echipe, atât online, cât și tradițional – în offline. Suntem de părere că jocurile educaționale reprezintă nu doar o distracție, ci și o unealtă efectivă de a transmite informația copiilor, de a-i ajuta să se adapteze la realitățile vieții, de a-i îndemna să ducă un mod de viață social responsabil”, a remarcat Evghenii Poleacov, președintele Asociației de jocuri intelectuale.

Peste 300 de profesori și reprezentanți ai organizațiilor de tineret au participat la cursul de instruire DIALOGICA. La finele cursului fiecare participant a organizat un joc educațional în comunitatea sa.

Dinu Putere, tânăr lider de opinie din satul Abaclia, raionul Basarabeasca: ”Am participat la cursul de instruire online de utilizare a Ghidului. În calitate de temă pentru acasă am organizat un joc educațional pentru tinerii din satul Abaclia. Participanții și profesorii prezenți au rămas plăcut surprinși de o astfel de activitate. Acum planific să desfășor astfel de jocuri pentru tot raionul! Cred că jocurile educaționale sunt un instrument bun pentru formarea și consolidarea a comunităților de tineri voluntari.”

Vă reamintim, că în cadrul proiectului în luna octombrie al anului curent a avut loc un joc educațional online, la care au participat peste 1500 de elevi ai claselor a VII-a – a XII-a din peste 160 instituții de învățământ din toată Republica. Jocul a fost axat pe două dintre Obiectivele Dezvoltării Durabile:”Sănătate și stare de bine” și ”Educație de calitate”.

În fiece an, pe data de 20 noiembrie, în întreaga lume e sărbătorită Ziua Internațională a Copilului. Acest fapt oferă oportunitatea de a promova, sensibiliza și strânge fonduri pentru a aborda cele mai actuale probleme cu care se confruntă copii din toată lumea.

Anume în această zi în anul 1989 a fost adoptată Convenția cu privire la drepturile copilului, în care sunt menționate drepturile copiilor (dreptul la educație, dreptul la sănătate, dreptul la protecție etc.), inclusiv faptul că pentru o dezvoltare deplină și armonioasă a personalității copilului, acesta trebuie să crească într-un mediu familial, într-o atmosferă de fericire, să posede posibilitatea de a se juca și de a se dezvolta.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Număr crescut de decese: 20 de persoane, răpuse de Covid-19 în ultimele ore
Articolul anterior
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită la Expoziția Națională a Meșterilor Olari și Ceramiști
Articolul următor