Joe Biden cere o pauză în războiul dintre Israel şi Hamas

Preşedintele american Joe Biden, abordat miercuri în timpul unei reuniuni cu caracter politic cu privire la conflictul între Israel şi Hamas, s-a declarat favorabil unei „pauze” în război pentru a permite „prizonierilor” să părăsească enclava, a relatat France Presse, citată de observatornews.ro.

Biden, candidat la al doilea mandat, s-a exprimat în cursul unui eveniment destinat colectării de fonduri la Minnesota, când cineva din public i-a strigat: „În calitate de rabin, vă cer să lansaţi un apel la încetarea imediată a focului!”. Cea care s-a prezentat drept femeie-rabin a fost îndepărtată apoi de la eveniment de gărzile de securitate, în timp ce striga: „Încetaţi focul acum!”, notează EFE.

Prin „prizonieri”, Joe Biden se referea la „ostaticii” luaţi de Hamas

„Cred că avem nevoie de o pauză. O pauză înseamnă să dăm timp pentru a-i scoate pe prizonieri” de acolo, a declarat democratul de 80 de ani. Solicitată să facă unele clarificări cu privire la această afirmaţie, Casa Albă a precizat ulterior că prin „prizonieri” Joe Biden s-a referit la ostaticii pe care gruparea islamistă Hamas îi deţine în Fâşia Gaza.

„Eu sunt cel care l-a convins pe Bibi (premierul israelian Benjamin Netanyahu) să facă apel la o încetare a focului pentru a scoate prizonierii de acolo. Eu am vorbit cu (preşedintele egiptean Abdel Fattah) al-Sisi pentru a-l convinge ‘să deschidă poarta'”, adică punctul de trecere de la Rafah în sudul Fâşiei Gaza”, a afirmat preşedintele american.

Executivul american a indicat apoi că Biden se referea la recenta eliberare a două ostatice americane de către gruparea islamistă palestiniană. În cursul acestui miting de campanie, Biden a spus că, în prezent, este o situaţie foarte dificilă atât pentru israelieni, cât şi „pentru lumea musulmană”. Preşedintele democrat a subliniat că a susţinut întotdeauna o soluţie cu două state în conflictul israeliano-palestinian. Casa Albă a refuzat până acum să ceară o încetare a focului, apreciind că aceasta ar face exclusiv jocul Hamas, dar a făcut deja apeluri la „pauze umanitare” pentru a permite furnizarea de ajutoare sau realizarea evacuărilor.

La 24 octombrie, Washingtonul a făcut pentru prima dată apel la „pauze umanitare” în Gaza pentru a aduce ajutor civililor din Fâşie, în timpul unui discurs al secretarului de stat Antony Blinken în faţa Consiliului de Securitate al ONU, deşi nu s-a alăturat apelului la încetarea focului lansat cu puţin timp înainte de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Războiul între Israel şi Hamas a intrat joi în cea de-a 27-a zi. Ca represalii la atacul sângeros al grupării islamiste palestiniene din 7 octombrie, armata israeliană a bombardat de atunci fără încetare Fâşia Gaza, controlată de Hamas, şi desfăşoară în prezent operaţiuni terestre din ce în ce mai adânc în enclavă.

Transportatorii au intrat în grevă națională, timp de 3 zile

Cursele raionale și interraionale sunt puse pe stop, de astăzi până pe 29 februarie. Anunțul a fost făcut, anterior, de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto, care a precizat că acțiunea este un „semn de protest față de adoptarea unor reglementări antieuropene în domeniul transporturilor”, scrie unimedia.info.

Președintele APOTA, Oleg Alexa, a transmis printr-un comunicat de presă că, „în ultimele zile operatorii de transport au fost supuși unor presiuni fără precedent din partea autorităților”.

Anunțul vine în contextul în care, pe 25 februarie, Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a venit cu un apel către operatorii de transport rutier în care cere să fie asigurată respectarea necesității de mobilitate a cetățenilor, prin prestarea neîntreruptă a serviciilor de transport rutier, astfel încât „să fie evitată încălcarea drepturilor oamenilor și crearea dificultăților de acces la serviciile publice de calitate”.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, a declarat că ANTA va interveni dur ca să aplice legea pentru toți cei care nu vor ieși pe rute.

„Nici până acum nu am înțeles care este nemulțumirea lor. (…) Eu din ce am auzit este faptul că această asociație vrea ca situația în transport să rămână așa cum a fost până acum – să nu facă rutele, pentru că avem zeci de situații în care au autorizații dar nu fac rutele, (…) să nu dea bilete, (…) nu vor să îmbunătățească parcul de microbuze. (…) Vor să mențină monopolul, licența se dădea pe 7 ani, ei vor să o mențină la nesfârșit”, a declarat Spînu.

În Capitală va fi inițiată campania de salubrizare de primăvară

Primăria Municipiului Chișinău informează că peste două săptămâni, în capitală va fi inițiată campania de salubrizare de primăvară.

Astfel, în următoarea perioadă, serviciile municipale se vor pregăti activ pentru a intra în campania amplă de curățenie pe străzi, pe trotuare, în spații publice și curțile de blocuri.

Primarul General, Ion Ceban, a solicitat tuturor responsabililor să elaboreze planurile de intervenție.

„Rog colegii viceprimari să facă un demers la poliție să intervină acolo unde este necesar, pentru că pe aliniamentele stradale, pe trotuare sunt mașini parcate de mult timp. Proprietarii acestor vehicule trebuie să fie preîntâmpinați ca să-și ia mașinile, în caz contrar poliția va interveni ca acestea să fie ridicate ca să putem interveni. De asemenea, să fie făcute și demersurile necesare în cazul deteriorării elementelor de infrastructură pe străzi, acolo unde este cazul cu probele video. Iar obiectele deteriorate, cum s-a întâmplat pe strada 31 august 1989, să fie refăcute la loc. În termeni restrânși să fie înlocuiți pilonii și readusă situația la normalitate. Solicit ca pretorii și șefii direcțiilor de profil să fie responsabili de intervențiile pe străzi ca acestea fie spălate după iarnă, iar acolo unde este necesar să fie instalați bolarzi sau alte elemente pentru a nu permite parcarea pe gazon”, a declarat Ion Ceban.

Medalii de bronz pentru gimnastele din R. Moldova la un turneu internațional

Gimnastele din Republica Moldova și-au adjudecat două medalii de bronz la un turneu internațional de la Ploiești. Gloria Motricala și Polina Bulat au urcat pe podium, unde pe celelalte poziții s-au clasat sportivele din România, scrie tvrmoldova.md.

Gloria Motricala a reușit să impresioneze în probele cu mingea și panglica, la senioare. Ea a ocupat a treia poziție în clasamentul final, fiind depășită doar de două reprezentante ale României, Cristina Drăgan și Sabina Enache.

Şi Polina Bulat s-a făcut remarcată în concursul cu panglica, doar că la categoria de junioare. Sportiva din Republica Moldova a împărțit podiumul de premiere cu româncele Amalia Lică și Lisa Garac, vicecampioane mondiale. La cea de-a 23 ediţie a Cupei Irinei Deleanu, o competiția internațională de gimnastică ritmică, au concurat șase sportive din Republica Moldova. Ele au participat în patru probe, care au inclus cercul, mingea, măciucile și panglica. La turneul de la Ploiești au participat gimnaste din 11 țări.

Caz șocant la Strășeni! O tânără, rănită cu cuțitul de către propriul tată, după ce au băut împreună
Articolul anterior
Candidații de la ”Șansă”, excluși din cursă în opt localități
Articolul următor