Judecătoria Chișinău a făcut publică sentința fostului director SIS, acuzat de expulzarea celor șapte profesori turci

Pedeapsa fostului șef al SIS Vasile Botnari, vizat în dosarul privind expulzarea profesorilor turci, a constituit o amendă în mărime de 88 000 de lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 5 ani. Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani a publicat pe 16 septembrie extrasul din sentința anunțată pe 15 iulie.

separator

„Ținându-se cont de multiplele solicitări parvenite referitor la comunicarea informațiilor relevante pe marginea cauzei penale nr. 1-298/2020 de învinuire a lui B.V. în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 327 alin. (2) lit. b) Cod penal, precum și având în vedere imposibilitatea desecretizării, (…) a actului judecătoresc pronunțat în cauza dată, aducem la cunoștința publicului larg Extrasul din Sentința judecătorească din 15 iulie 2020”, se arată în mesajul Judecătoriei Chișinău, transmite newsmaker.md.

Potrivit documentului, procurorul Victor Plugaru a cerut pentru Botnari condamnarea la închisoare pentru o perioadă de 3 ani, cu ispășirea pedepsei într-un penitenciar de tip semi-închis și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 5 ani.

De cealaltă parte, avocatul Vasile Nicoară și inculpatul au solicitat aplicarea unei pedepse minime sub formă de amendă.

Conform legii, decizia judecătorului Andrei Niculcea putea fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile, lucru care, se pare că nu s-a întâmplat.

Amintim că, într-o emisiune televizată din 8 septembrie, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci.

Totodată, procurorul general a anunțat că Botnari a achitat 125 000 de euro despăgubiri familiilor profesorilor turci.

Precizăm că Vasile Botnari a fost singura persoană care figura în calitate de învinuit în acest dosar.

Amintim că 7 profesori turci din liceul „Orizont” au fost expulzați la data de 6 septembrie 2018 din Republica Moldova la solicitarea autorităților de la Ankara, fiind suspectați de legături cu organizația FETO, considerată de Ankara drept o grupare teroristă.

OMS face un pas înapoi în privința salutului: „Nu vă atingeți cotul, este periculos”
Articolul anterior
O tânără din Criuleni și-a înjunghiat amicul în inimă, după ce s-ar fi certat
Articolul următor
Alte articole interesante