Jurnalista din Rusia care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață, a fost arestată

Antonia Favorskaia, jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalinîi în viață, a fost arestată sub acuzația de legături cu organizația opozantului, declarată „extremistă” de autoritățile ruse, relatează The Guardian, citat de hotnews.ro.

Jurnalista a documentat timp de mulți ani procesele lui Alexei Navalnîi și este cea care a filmat ultimul video în care apare opozantul rus. Potrivit organizației „Reporteri fără Frontiere”, ea este una din cei șase jurnaliști care au fost arestați în Rusia în această lună.

Organizația pentru drepturile omului OVD-Info a precizat că autoritățile ruse invocă drept argument acuzația de apartenență la o „organizație extremistă” că jurnalista a postat pe rețelele de socializare ale Fundației Anticorupție, organizația înființată de Alexei Navalnîi. Acest lucru este negat de către purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi care subliniază că Favorskaia nu a publicat nimic pe platformele fundației și este vizată de autorități pentru că și-a făcut meseria de jurnalist.

Favorskaia a fost inițial reținută de către autorități pe 17 martie, după ce a pus flori pe mormântul lui Alexei Navalnîi, potrivit OVD-Info.

Ea a petrecut 10 zile în pușcărie fiind condamnată pentru nesupunere față de poliție, iar când această sentință s-a încheiat, autoritățile au reținut-o din nou. Vineri, ea urmează să apară în fața unui tribunal din Moscova.

OVD-Info subliniază că arestarea jurnalistei face parte dintr-o campanie de represiune derulată de autoritățile ruse în cadrul căreia au căzut victime mai mulți jurnaliști.

Alte două jurnaliste, Alexandra Astakhova și Anastasia Musatova, au fost reținute pentru scurt timp după ce au venit să o vadă pe Favorskaia în centrul de detenție unde a fost încarcerată, potrivit „Reporteri fără Frontiere”.

Ekaterina Anikievich, jurnalist la siteul de știri SOTAvision, și Konstantin Yarov de la RusNews au fost, de asemenea, reținuți de poliție în timp ce relatau despre perchezițiile de la domiciliul lui Favorskaia.

Yarov a declarat pentru RusNews că a fost bătut în timpul reținerii. „M-au lovit cu picioarele, mi-au pus piciorul pe cap, mi-au dat degetele peste cap și m-au ironizat în timp ce încercam să mă ridic cerându-mi să arăt ce am în ghiozdan pentru că ar putea conține explozibili”, a povestit jurnalistul.

De asemenea, în Ufa, oraș la 1.300 de kilometri de Moscova, a fost arestată miercuri Olga Komleva care lucrează tot pentru RusNews. Și ea este acuzată de extremism și implicare în organizația lui Navalnîi.

Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi a fost declarată extremistă de către autoritățile ruse, prin urmare cei care sunt asociați cu organizația pot suferi condamnări la închisoare.

IMPACT FORUM Cahul promovează inovația și sustenabilitatea în antreprenoriatul din Moldova

IMPACT FORUM, evenimentul anual dedicat antreprenoriatului sustenabil, a fost organizat pentru prima dată la Cahul. Pe 20 iunie, forumul a adus împreună peste 50 de participanți, printre care antreprenori și antreprenoare din Moldova interesați de domeniul afacerilor sustenabile, reprezentanți ai societății civile, ai autorităților publice locale, ai partenerilor de dezvoltare și organizațiilor de suport pentru afaceri, dar și persoane care doresc să inițieze o afacere socială, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă al Moldovan Association of ICT Companies

IMPACT FORUM își propune să promoveze și să sprijine dezvoltarea antreprenoriatului sustenabil în diverse regiuni ale țării, contribuind la impulsionarea creării de afaceri responsabile față de mediu și societate, stimularea inovației și a soluțiilor durabile, precum și atragerea de investiții și resurse în acest domeniu. Evenimentul a oferit o platformă excelentă pentru stabilirea comunicării și conexiunile între persoanele interesate de antreprenoriatul sustenabil.

Forumul a subliniat importanța antreprenoriatului social, verde și de impact, promovând modele de afaceri care aduc beneficii atât mediului înconjurător, cât și comunităților locale. Printre inițiativele prezentate au fost Recycline, care promovează reciclarea și gestionarea sustenabilă a deșeurilor, Verdego, dedicat agriculturii ecologice și protejării mediului, Vibe Academy, un program educațional care sprijină dezvoltarea competențelor digitale și Clusterul VIA Cahul, ce urmărește dezvoltarea economică regională prin stimularea inovației și a colaborării între afaceri.

Sartupul Recycline ste un exemplu notabil de afacere care își propune să producă impact. Această inițiativă colectează și procesează plastic de tip 2 și 5, cunoscute pentru proprietățile lor chimice și temperaturile diferite de topire. Echipa Recycline utilizează echipamente și tehnologii speciale pentru a produce plăci din plasticul colectat, din care ulterior creează bijuterii, obiecte de decor și articole de mobilier. În cei doi ani de la lansare, Recycline a procesat aproximativ două tone de deșeuri din plastic.

„De la începutul activității noastre încercăm să implicăm și să colaborăm cu afacerile locale. În primul rând – cei care sunt în apropierea noastră și ulterior încercăm să ne extindem. Dar foarte mulți oameni vin primii cu inițiativa, spunând „Eu colectez plastic, fiindcă mă doare inima. Unde pot să îl duc?” Și atunci vin la noi” a împărtășit Oana-Marina Păun despre modul în care conlucrează cu alte afaceri și persoane din comunitate. „Am câștigat un grant de la ODA care ne-a permis să cumpărăm utilaje mai performate cu care putem crea obiecte de o calitate mai înaltă, dar și într-o cantitate mai mare” a precizat reprezentanta Recycline, referindu-se la importanța sprijinului financiar din partea donatorilor sau organizațiilor de suport pentru afaceri.

„Antreprenoriatul social se pare că a fost creat pentru mine. Anterior credeam lansarea unei afaceri presupune multă îndrăzneală, ceea ce nu e despre mine. Dar antreprenoriatul social este despre a face ceva cu impact și a obține și venit în același timp” a menționat Maria Păsat, fondatoare Vibe Academy, care și-a deschis prima filială din cele 7 chiar în Cahul. Centrul educațional Vibe Academy își îndreaptă eforturile spre dezvoltarea unei generații a viitorului, competentă pe piața muncii, oferind programe educaționale actuale, inclusiv în domeniul IT, robotică. 

În cadrul evenimentului, s-a discutat și despre importanța și impactul programelor de responsabilitate socială corporativă, subliniind rolul esențial al acestora în dezvoltarea sustenabilă a comunităților și în consolidarea reputației și a valorilor etice ale companiilor.

„În 24 de ani pe piață, compania Moldcell reinvestește constant profitul în îmbunătățirea rețelei și a serviciilor sale, în dezvoltarea programelor de responsabilitate social-corporativă, care sunt implementate prin Fundația Moldcell. Astfel, suntem siguri că tehnologiile pot servi omenirii, iar activitatea noastră ne definește ca o afacere cu chip uman. Pentru noi este foarte important să oferim înapoi comunității din care facem parte.” afirmă Tatiana Secrii, coordonatoare proiecte, Fundația Moldcell.

Participanții au aflat despre diverse oportunități de finanțare, inclusiv programe de susținere a inovației în agricultură (AIPA), granturi pentru afaceri sociale (Fundația Est-Europeană), credite preferențiale pentru afaceri ecologice (maib, ProCredit Bank) și investiții prin Fondul de Impact, care urmează să fie lansat în perioada următoare.

IMPACT FORUM Cahul a fost organizat de HUB-ul Antreprenorilor Sociali (AO EcoVisio) în parteneriat cu Fundația Inotek, în cadrul proiectului „Collaborate for Impact”, implementat de Impact Europe și cinci parteneri din țările Parteneriatului Estic. Proiectul este reprezentat de AO EcoVisio în Republica Moldova și este finanțat de Uniunea Europeană.

„Ceea ce fac acum afacerile cu impact social și verde trebuie să devină o normalitate în contextul integrării în Uniunea Europeană, atunci când aceste prevederi de grijă față de mediu și oameni vor deveni o cerință obligatorie” a menționat Vladimir Ternavschi, director executiv AO EcoVisio. „Orice schimbare necesită mai multă energie pentru a introduce un obicei sau comportament nou. Iar problemele sociale se rezolvă prin acțiune comună. Și afacerile sociale, afacerile cu impact sunt primele întreprinderi care ne inspiră spre această schimbare și arată că este posibil” a precizat reprezentantul AO EcoVisio. 

„Inotek este partenerul de încredere care aduce mai aproape de antreprenorii din regiune – inovațiile, oportunitățile de dezvoltare, noile tendințe de dezvoltare a afacerilor. Prin intermediul parteneriatului cu Ecovisio, Inotek își stabilește scopul de a sprijini acțiunile ecosustenabile, precum și antreprenoriatul social”  Rodica Negru, reprezentantă Inotek.

În cadrul forumului, s-au desfășurat diverse sesiuni de prezentări și discuții panel, unde participanții au avut ocazia să învețe din experiențele altora, să împărtășească propriile idei și să exploreze noi modalități de a colabora. De asemenea, evenimentul a facilitat networking-ul și formarea de noi parteneriate, contribuind astfel la crearea unui ecosistem favorabil pentru dezvoltarea antreprenoriatului sustenabil în Moldova.

Doi tineri din Capitală, unul minor, reținuți pentru escrocherie, sub pretextul investițiilor pe piața financiară pe o platformă online

Ofițerii Direcției de Poliție a mun. Chișinău în comun cu colegii Inspectoratului de poliție Centru au documentat, pe parcursul a două luni, acțiunile ilegale a doi indivizi din mun. Chișinău, suspectați de escrocherie, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Astfel, un tânăr de 22 de ani împreună cu un adolescent de 17 ani, având ca scop dobândirea ilicită a bunurilor altor persoane, prin înșelăciune și abuz de încredere, sub pretextul investițiilor pe piața financiară pe o platformă online au obținut de la un bărbat de 40 de ani din capitală bani în sumă de 2 660 000 de lei.

Victima le-a transmis bănuiților banii în mai multe tranșe.

În rezultatul măsurilor speciale de investigație și a acțiunilor de urmărire penală întreprinse cei doi suspecți au fost reținuți în momentul primirii banilor.

Unul dintre bănuiți a fost plasat în arest pentru 30 de zile, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 8 la 15 ani.

Astăzi este Ziua Universală a Iei

Anual, la data de 24 iunie, începând din anul 2013, este sărbătorită Ziua Universală a Iei. La Chișinău sărbătoarea este marcată prin mai multe acțiuni, dar și o expoziție cu cămăși tradiționale la Universitatea Tehnică din Moldova, informează unica.md.

”Cămașa cu altiță este un simbol al identității noastre culturale. Când o purtăm, ne aducem aminte de strămoșii noștri și de valorile pe care le-au transmis. Este o modalitate prin care onorăm trecutul și ne arătăm mândria pentru cultura și obiceiurile noastre.

Angajații MAE poartă cu mândrie și bucurie cămașa cu altiță, fie că sunt Acasă sau în misiunea diplomatică, fie că o aleg într-un eveniment special sau într-o zi obișnuită, aducem un omagiu meșterilor populari, astfel contribuim la păstrarea și promovarea tradițiilor naționale.

Decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității a fost adoptată pe 1 decembrie 2022, în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.”, scrie Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

Oleksii Danilov, noul ambasador al Ucrainei în Republica Moldova
Articolul anterior
Trupele Kremlinului câștigă tot mai mult teren pe frontul din Ucraina. Artileria rusească face ravagii
Articolul următor