Kate Middleton și Prințul William împlinesc 13 ani de căsnicie

Kate Middleton și Prințul William s-au căsătorit în urmă cu 13 ani, pe 29 aprilie 2011, în cadrul unei ceremonii spectaculoase, la Westminster Abbey din Londra. O sărbătoare legală a fost declarată în această zi în Regatul Unit. Deși au trecut 13 ani de la fastuosul eveniment, nimeni nu poate uita rochia Alexander McQueen a Prințesei, diadema Cartier Halo împrumutată de la Regina Elisabeta sau sărutul cuplului de pe balconul Palatului Buckingham, scrie unica.ro.

Kate și William s-au cunoscut pe vremea când erau colagi la Colegiul St. Andrews în 2003 și, deși și-au păstrat dragostea în mare parte ascunsă în timpul anilor de facultate, în cele din umră au fost nevoiți să o prezinte întregii lumi. Nunta lui William și Kate a fost o manifestare prin excelență a fastului regal, însă nu este de mirare ținând cont că cei doi vor ajunge Regele și Regina Marii Britanii.

Așa cum este obișnuit în cazul nunților regale, au existat numeroase speculații cu privire la rochia de mireasă, iar aceasta cu siguranță nu a dezamăgit. Rochia de mireasă a lui Kate Middleton a fost o creație uluitoare concepută de Sarah Burton pentru Alexander McQueen și a devenit imediat una dintre cele mai iconice rochii de mireasă din toate timpurile. Creația personalizată din fildeș și dantelă s-a inspirat clar din rochia de mireasă a lui Grace Kelly, așa cum se vede din mânecile lungi din dantelă, decolteul în V, fusta plină și trena lungă.

Burton și Kate au inclus detalii sentimentale în aspect, cum ar fi trandafiri din dantelă tăiate manual, narcise, ciulini și trifoi țesute în mâneci pentru a simboliza Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Burton a cusut și o panglică albastră în interiorul rochiei pentru a reprezenta „ceva albastru”. Kate Middleton și-a accesorizat rochia de mireasă cu tiara Cartier Halo, care i-a fost împrumutată de regina Elisabeta a II-a.

Kate Middleton s-a machiat singură în ziua nunții

Într-o mișcare neconvențională, Kate Middleton și-a făcut propriul machiaj de nuntă, în loc să aducă un profesionist pentru ziua cea mare. Cu toate acestea, ea a fost pregătită corespunzător. În săptămânile premergătoare nunții, Kate a luat lecții de machiaj de la echipa lui Bobbi Brown, primind „asistență în materie de machiaj” de la artistul de make-up al mărcii, Hannah Martin.

Aspectul final a fost unul perfect, întrucât mireasa a optat pentru obaji roșii însoțiți de un smokey eye gri ce i-a completat coafura.

„Catherine arăta absolut uluitoar. Nu aș fi schimbat nimic la machiajul ei. Arăta frumoasă, proaspătă și, cel mai important, fericită”, a spus la vremea respectivă Brown.

Lista de invitați i-a dat bătăi de cap lui William

Într-un interviu din 2012, Prințul William a dezvăluit că el și viitoarea sa mireasă s-au luptat cu lista de invitați pentru nuntă.

„Mi s-a dat o listă la prima întâlnire cu 777 de nume și nu știam niciunul dintre ele. A fost un pic descurajantă și a fost ca și cum asta pare să fie lista de invitați aranjată – nu există loc pentru prieteni sau familie”, a spus atunci Prințul William.

Însă, Prințul de Wales a apelat la bunica lui, regretata regină Elisabeta a II-a pentru „sprijin moral” și „un pic de sprijin”, pe care ea le-a oferit cu bucurie.

„Ea a spus: „Nu fi atât de ridicol, scapă de listă și începe de la prietenii tăi””, i-a răspuns aceasta.

Pe lângă prietenii apropiați și familia, membri ai familiiilor regale din străinătate, diplomații și politicienii, câteva vedete de top au ajuns și pe lista invitaților. Unii dintre invitații celebri ai nunții ai lui William și Kate au fost David și Victoria Beckham, Sir Elton John și partenerul său, David Furnish, actorul Rowan Atkinson și regizorul Guy Ritchie.Official Portraits of the wedding of Prince William and Catherine Middleton, London, Britain - 29 Apr 2011

Istoria verighetei Prințesei Catherine

În timpul ceremoniei de nuntă, mirele i-a pus o verighetă simplă pe deget lui Kate Middleton, care mai târziu avea să ajungă după inelul de logodnă cu safir ce i-a aparținut Prințesei Siana. Verigheta Prințesei Catherine a fost făcută dintr-o pepită de aur galez ce se află în familia regală de secole. Acea pepită a fost folosită pentru a face verighete pentru Regina Elisabeta, Prințesa Diana și Meghan Markle, printre altele.

William nu a primit o verighetă în timpul ceremoniei pentru că așa și-a dorit el. Un consilier de la Palat a vorbit despre lipsa verighetei mirelui, înainte de nuntă, spunând: „Totul depinde de preferințele personale. Nu este genul care să poarte bijuterii. Nu a purtat niciodată niciuna. A decis că nu vrea să poarte una nici acum”.

Alegerea de a renunța la verighetă nu este una neobișnuită în familia regală, deoarece bunicul său, Prințul Philip, nu a purtat niciodată o verighetă.

Secretul din buchetul de mireasă al lui Kate Middleton

Deși existau sute de zeci de aranjamente florale care împodobeau atât Westminster Abbey, cât și Palatul Buckingham, niciun buchet de flori nu era la fel de important ca buchetul pe care Kate îl ținea în mâini. Acesta a fost realizat din crin de vale, zambile și o crenguță de mirt, așa cum este tradiția regală. Însă, Kate a vrut să adauge o floare specială, cu trimitere la viitorul ei soț: o floare europeană numită „Sweet William”.

Westminster Abbey a fost decorată cu șase arbori de arțar englezesc și doi arbori de carpen, toți având o înălțime de 6 metri pentru a oferi spațiului o ambianță destul de naturală și plăcută. Un covor roșu lung a străbătut culoarul de la ușile duble până la altar. Continuare pe www.unica.ro

Un preot din Anenii Noi a fost oprit de la oficierea slujbelor, după acuzații de abuz în familie

Preotul Ghenadie Valuță, cleric la biserica „Sf. Dimitrie” din orașul Anenii Noi, a fost oprit de la săvârșirea slujbelor religioase, începând cu 25 noiembrie. Suspendarea a fost anunțată printr-un decret al comisiei disciplinare a Mitropoliei, pe motiv că preotul a fost găsit vinovat de comportament neadecvat și agresiuni fizice asupra membrilor familiei sale, transmite IPN.

Mitropolia îi cere lui Valuță să se pocăiască și să se împace cu familia. Între timp, nu are dreptul să poarte cruce de preot, să oficieze slujbe religioase și să ofere binecuvântare.

„Ca urmare a ședinței comune cu clerul Protopopiatului bisericilor din raionul Anenii Noi și Comisia Disciplinară a Mitropoliei, care constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică asupra membrilor familiei, comportament manipulator, demagogie și atitudine neadecvată unui slujitor bisericesc, vă informăm că sunteți oprit de la săvârșirea celor sfinte, fără dreptul de a oferi binecuvântare și de a purta cruce preoțească, până la împăcarea cu toți membrii familiei și aducerea unei pocăințe depline, în scris, în fața ierarhului, începând cu data de 25 noiembrie”, se arată în mesajul emis de Mitropolie și adresat lui Ghenadie Valuță.

În replică, Ghenadie Valuță a declarat că a cerut anterior să fie mutat în altă localitate, dar s-a ales cu sistarea activității sale religioase. În plus, preotul consideră că deține și poate prezenta dovezi privind nevinovăția sa.

„Eu am înaintat anterior și chiar acum proaspăt niște cereri pentru a primi carte de eliberare spre a pleca în altă parte, dar în loc de eliberare am primit oprire, cu nădejde că așa se spunea că eliberarea este analizată, nu este respinsă. Eu nu pot să judec Mitropolitul, nu avem drept să îi judecăm, dar am avut suficiente argumente de lux, ca să demonstrez nevinovăția apărută din senin și orchestrată, nu au fost luate în seamă, cât am spus și probe de la poliție, și din judecată, și diferite dovezi privind nevinovăția”, a declarat Ghenadie Valuță.Ghenadie Valuță a fost înlocuit de protoiereul Eugen Margarint la biserica din Anenii Noi.

16 cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 16 de persoane străine, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 37 543 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 18 799 traversări persoane. 

Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 22 789, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 14 754.

Cea mai „activă” frontieră a fost cu România – 16 654 traversări, la granița moldo – ucraineană fiind semnalate 12 027 treceri și alte 8 862 traversări – frontiera aeriană. 

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 8 862 traversări persoane;
PTF Leușeni – 5 982 traversări persoane;
PTF Sculeni – 4 483 traversări persoane;
PTF Otaci – 3 505 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 2 984 traversări persoane.

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 10 893 treceri, dintre care 5 550 pe sensul de intrare în R. Moldova. Totodată, numărul de 1 287 au constituit trecerile minorilor ucraineni.

O mie de familii din Republica Moldova au beneficiat de programul „Prima Casă Plus”

1000 de familii au locuințe noi, prin Programul Guvernului „Prima Casă Plus”. Beneficiarii programului au, în medie, 35 de ani, iar locuințele procurate au avut prețuri cuprinse între 400 de mii și 2,5 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În doar trei luni de la lansare, valoarea totală a creditelor accesate prin intermediul programului a ajuns la 1,2 miliarde de lei, în timp ce statul, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a garantat împrumuturi în valoare de 720 de milioane de lei.

Programul a atras mai mult mediul urban, unde 90% dintre beneficiari și-au ales locuințe. 10% au optat pentru zone rurale, sprijinind astfel dezvoltarea acestora. De asemenea, 90% din locuințe sunt apartamente, iar 10% case.

„Locuința proprie oferă un sentiment de siguranță și apartenență, iar ratele accesibile permit familiilor să direcționeze resursele economisite către educație, sănătate sau alte nevoi esențiale, contribuind la o calitate mai bună a vieții. De asemenea, prin garanțiile de stat oferite de Guvernul Republicii Moldova, procesul de finanțare a devenit mai accesibil, iar cetățenii noștri pot construi un viitor stabil Acasă,” a declarat Vadim Codreanu, directorul ODA.

Lansat oficial în luna august 2024, „Prima Casă Plus” face parte dintr-o inițiativă guvernamentală extinsă care vizează facilitarea accesului la finanțare pentru locuințe. Programul reprezintă o piatră de temelie pentru dezvoltarea pieței imobiliare sustenabile și pentru consolidarea unei societăți bazate pe stabilitate și progres.

Pentru mai multe detalii despre „Prima Casă Plus” și condițiile de aplicare, vă rugăm să accesați pagina oficială: https://www.oda.md/ro/acces-la-finantare/prima-casa-plus

Maia Sandu îi felicită pe cetățenii moldoveni: ,,De 10 ani călătorim liber, fără vize, în Uniunea Europeană”
Articolul anterior
Un vlogger din România, impresionat după prima sa vizită în Chișinău. Tânărul dezvăluie câteva lucruri care i-au plăcut în țara noastră
Articolul următor