Kazahstan exporta în Rusia gazele naturale din uriașele sale rezerve și apoi importă gaz lichefiat la prețuri mult mai mari

Experții internaționali explică faptul că scânteia revoluției din Kazahstan este legată și de afacerile dintre Rusia și Kazahstan în domeniul gazelor.

De ce s-a scumpit gazul petrolier lichefiat în Kazahstan

Mai precis, Kazahstan exporta în Rusia gazele naturale din uriașele sale rezerve, și apoi importa GPL de la rafinăriile ruse la prețuri mult mai mari, transmite g4media.ro.

Începutul acestui an a dus la scumpirea GPL pentru că Rusia a exportat în Kazahstan o cantitate mai mică și la prețuri mai mari.

Piața GPL este reglementată în Kazahstan, iar guvernul stabilește o limită de preț pentru GPL în fiecare trimestru.

Dar, pe lângă scăderea livrărilor din Rusia și creșterea prețului, a mai existat un factor: un deficit de GPL pe piața internă provocat de exporturile ilegale în țările vecine, unde prețul este mult mai mare.

„Rusia a forțat Kazahstanul să vândă gaz kazah către fabricile rusești unde a fost lichefiat [GPL] și vândut înapoi regiunilor gaziere din Kazahstan cu un preț aproape de monopol.

Acest lucru a stârnit proteste. Acum Rusia trimite trupe pentru a înăbuși protestele. Dacă aceasta nu este o politică arhi-imperialistă, ce este?”, a comentat pe pagina sa Twitter Sergej Sumlenny, expert specializat pe Europa de Est de la Berlin al Fundației „Heinrich Boell”.

Bazat foarte mult pe resursele sale importante de combustibili fosili, Kazahstanul este un exportator net de energie și produse energetice.

Cu toate acestea, unii rezidenți – din nordul și centrul Kazahstanului – încă nu au acces la gaze din rețea, deoarece rezervele de gaze naturale se află în partea de vest a țării, în timp ce concentrările de populație sunt în nord, est și sud, iar sistemul de gazoducte intern este subdezvoltat, se arată într-un raport de țară pentru Kazahstan al Agenției Internațională pentru Energie, AIE.

Prin urmare, Kazahstanul se bazează pe importurile de gaze din Rusia și Uzbekistan pentru a satisface cererea internă: un acord de schimb de gaze între Kazahstan și Rusia implică înlocuirea gazului Karachaganak, care a fost furnizat în trecut la Rusia (Orenburg) pentru procesare, cu importuri de gaz din Asia Centrală în sudul țării și gaz rusesc în regiunea Kostanay (nord).

În Kazahstan există 271 de zăcăminte de petrol și 61 de gaze. Peste 90% din rezervele de petrol sunt concentrate în 15 zăcăminte majore, iar aproximativ 70% din rezervele dovedite și probabile de petrol și gaze condensate ale țării se găsesc în cele mai mari cinci zăcăminte (Tengiz, Kashagan, Korolevskoye, Karachaganak și Zhanazhol).

Aproximativ 98% din rezervele de gaze naturale ale Kazahstanului sunt situate în vest, cu 85% concentrate în doar câteva câmpuri mari – Tengiz, Kashagan, Karachaganak, Zhanazhol și Imashevskoye.

Criză anunțată încă din vară

Agenția Reuters scris încă din iulie 2021 despre problema aprovizionării cu GPL în Kazahstan.

Exporturile de GPL ale Rusiei scăzuseră, deoarece gigantul rus petrochimic Sibur consumă mai mult combustibil, care este folosit ca materie primă pentru industria petrochimică.

La rândul său, Kazahstanul va avea nevoie de volume suplimentare de GPL când va pune în funcțiune fabrica de polipropilenă a Kazahstan Petrochemical Industries (KPI) la începutul anului 2022, scria Reuters vara trecută.

Cerere crescută de GPL, liberalizare a prețurilor și corupție

În ultimii ani, prețurile scăzute ale gazelor petroliere lichefiate (GPL) au crescut cererea pentru acest produs în Kazahstan, iar cetățenii au început să-și modifice mașinile pentru a funcționa cu GPL.

Deoarece prețurile maxime cu amănuntul și creșterea consumului pe piața internă au dus la pierderi și la deteriorarea condițiilor financiare și economice pentru producătorii de GPL, Ministerul Energiei a intenționat să elimine treptat reglementarea de către stat a prețurilor cu amănuntul.

Cu toate acestea, în 2019, reglementarea era încă în vigoare, iar ministrul Energiei a aprobat un preț maxim pentru GPL.

Protestele din Kazahstan au început în orașul Zhanaozen din sud-vestul țării, acolo unde în 2021 prețul mediu pentru un litru de GLP a fost de circa 50 de tenge (11 cenți per litru), iar în decembrie 2021 a ajuns la 80 de tenge (19 cenți), după care pe 1 ianuarie 2022, stațiile PECO au urcat prețul la 27-28 de cenți per litru.

Acest lucru a stârnit furia localnicilor, în condițiile în care 90% din mașinile din acest oraș de 160.000 de locuitori funcționează pe bază de GPL. Revoltele s-au extins rapid și în alte orașe mai ale provinciei Mangistau și apoi în orașele din provincia vecină Aktau.

În aceeași zi în care protestele au luat amploare, pe 2 ianuarie, ministrul kazah al Energiei, Berdibek Kartbaev, a încercat să explice că prețurile au fost fixate de către regimul liberalizat ale piețelor libere și că statul nu va mai putea subvenționa prețul GPL-ului.

„Prețul anterior de aproximativ 60 de tenge (13 cenți) nu va reveni, deoarece costul de producere a GPL este acum de aproximativ 70 până la 85 de tenge (18-20 de cenți) pe litru la care se adaugă costuri operaționale și de transport suplimentare”, a spus el.

De la începutul anului, Kazahstanul se confruntă cu proteste masive ce au cuprins toate orașele mari.

Demonstranții au luat cu asalt mai multe obiective strategice din Capitală, iar o parte din forțele de ordine fie s-a predat protestatarilor, fie a trecut de partea lor.

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, a trimit deja trupe pentru „restabilirea ordinii” în Kazahstan, la cererea președintelui kazah, Kassym-Jomart Tokaiev.

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

O fetiță a ajuns în atenția casei regale, după ce s-a costumat în Regina Elisabeta a II-a
Articolul anterior
Parcul din Florența unde locuia moldoveanca ajunsă în stradă, îi va purta numele. Decizia a fost luată de autorități
Articolul următor