Klaus Iohannis i-a adresat un mesaj de felicitare Maiei Sandu

Șeful statului român, Klaus Iohannis, a publicat un mesaj de felicitare adresat Maiei Sandu după câștigul în alegerile prezidențiale, informează unica.md.

„Sunt alături de cetățenii Republica Moldova în această reușită, care ancorează ireversibil destinul țării în familia europeană”.

”Prin noul mandat care v-a fost încredințat, aveți șansa unică de a continua și consolida reformele și progresele din ultimii 4 ani, pentru a asigura stabilitatea, bunăstarea și pacea. România rămâne cel mai implicat susținător al dezvoltării Republicii Moldova”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Rusia îi spune „nu” lui Zelenski. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Nu vom face niciodată schimb de teritorii

Kremlinul a declarat miercuri că Rusia nu va discuta niciodată despre un eventual schimb între teritoriile ucrainene pe care le controlează şi zonele din regiunea Kursk, din vestul Rusiei, pe care Kievul le-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în urmă cu şase luni, relatează Reuters și News.ro.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru ziarul britanic The Guardian că intenţionează să propună Rusiei un schimb direct de teritorii în eventuale negocieri care să ducă la încheierea războiului, oferiind zonele din Kursk pe care Ucraina le deţine în prezent, după ce Kievul a organizat o incursiune fulger peste graniţă, în luna august a anului trecut, şi a cucerit sate din această regiune învecinată, de unde trupele ruse încă nu au reuşit să alunge forţele ucrainene.

„Vom schimba un teritoriu cu altul”, a declarat Zelenski, adăugând că nu ştie încă ce parte din teritoriul ocupat de Rusia va cere Ucraina înapoi. „Nu ştiu, vom vedea. Dar toate teritoriile noastre sunt importante, nu există nicio prioritate”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova respinge categoric toate propunerile de a face schimb de teritorii. „Acest lucru este imposibil”, a declarat el reporterilor la briefingul zilnic de presă. „Rusia nu a negociat niciodată şi nu va negocia despre schimburi cu teritoriul său”, a punctat Peskov.

Preşedintele Vladimir Putin le-a spus concetăţenilor la maratonul său telefonic anual din decembrie că trupele ruse vor expulza cu siguranţă forţele ucrainene din Kursk, dar a refuzat să spună când se va întâmpla acest lucru.

„Unităţile ucrainene vor fi expulzate de pe acest teritoriu. Toţi cei care nu sunt distruşi vor fi alungaţi”, a reiterat, miercuri, purtătorul său de cuvânt.

Rusia controlează puţin sub 20% din teritoriul Ucrainei, adică peste 112.000 de kilometri pătraţi (cam cât teritoriul Bulgariei – n.r.), în timp ce Ucraina controlează doar 450 de kilometri pătraţi din regiunea Kursk, potrivit hărţilor câmpului de luptă publicate de surse deschise.

În 2024, forţele ruse au avansat în Ucraina în cel mai rapid ritm din 2022, primul an al războiului, însă câştigurile teritoriale au avut loc cu preţul unor pierderi grele, deşi nedeclarate, în oameni şi echipamente.

Un individ a fost condamnat la închisoare pentru nouă alerte false cu bombă. Câți ani va sta după gratii pentru isprăvile sale

În urma unor investigații ample, desfășurate de procurorii Procuraturii municipiului Chișinău în comun cu polițiștii, un bărbat a fost condamnat pentru comunicarea mincinoasă cu bună-știință despre actul de terorism (art.281 din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, potrivit sentinței recent pronunțate de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, inculpatul de 43 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru nouă episoade infracționale, fiindu-i stabilită pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani și 6 luni.

Inculpatul a fost acuzat de comiterea mai multor alerte false cu bombă în Chișinău, în perioada octombrie-noiembrie 2022. Acesta ar fi efectuat mai multe apeluri la Serviciul 112, comunicând mincinos despre plasarea de explozibili în centre comerciale, instanțe de judecată și universități.

Alertele false au determinat intervenția forțelor de ordine și evacuarea persoanelor din locațiile vizate, însă în urma verificărilor nu au fost depistate materiale explozibile.

Inculpatul și-a recunoscut vinovăția pentru faptele de care a fost acuzat, cauza în privința acestuia fiind examinată în procedură simplificată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Centru, în termen de 15 zile.

Reamintim că același inculpat a fost condamnat cu suspendarea executării pedepsei închisorii, în iulie 2023, pentru aceleași fapte,  iar urmare a apelului depus de procurori, cauza a fost rejudecată și emisă o nouă sentință, prin care inculpatul va fi obligat să execute pedeapsa cu închisoare în penitenciar.

Dorim să atragem atenția cetățenilor asupra gravității consecințelor provocate de alertele false și să îndemnăm la responsabilitate în utilizarea serviciilor specializate precum poliția, ambulanța sau pompierii, solicitându-le doar în cazuri reale de urgență.”, se arată în comunicatul instituției.

Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul de președinte al României

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a încheiat, miercuri, la Palatul Cotroceni, cei zece ani de mandat în fruntea României, cu prelungirea în urma anulării turului doi de scrutin, în urma unei demisii care reprezintă o decizie fără precedent până acum în politica românească, pentru un şef al statului, transmite news.ro, preluat de moldpres.md.

Ceremonia de final de mandat a început la ora 12.00, când preşedintele l-a primit pe Ilie Bolojan, cel care va asigura interimatul funcţiei, până la alegerile prezidenţiale din luna mai. Şeful statului a plecat din Palatul Cotroceni cu ceremonie oficială, în care s-a intonat imnul naţional şi i s-a prezentat onorul de către garda de onoare.

Klaus Iohannis i-a spus lui Ilie Bolojan: Mult succes! Să aveţi grijă de România! Doamne ajută!

S-a intonat imnul naţional al României şi preşedintelui Klaus Iohannis i s-a prezentat onorul de către garda de onoare, pentru ultima dată în calitate de preşedinte. 

El şi-a luat la revedere de la angajaţii Palatului Cotroceni de la junaliştii prezenţi la eveniment.

Klaus Iohannis le-a transmis reprezentanţilor mass-media mesajul: ”Dumnezeu să binecuvânteze România!” şi a salutat angajaţii de la Palatul Cotroceni.

După încheieea mandatului, Klaus Iohannis va beneficia de folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru. De asemenea, va primi o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu. Alte beneficii sunt: pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare; folosinţa gratuită pe o perioadă de maximum 12 luni a unei locuinţe, cu destinaţia de reşedinţă, în suprafaţă de maximum 200 mp, în perioada executării lucrărilor de reparaţii capitale la imobilul atribuit cu destinaţia de reşedinţă; efectuarea, la cerere, a unui control medical complet anual, în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”. 

Ca peşedinte interimar, Ilie Bolojan exercită aproape toate atribuţiile prezidenţiale, cu câteva excepţii.

Preşedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii. De asemenea, preşedintele interimar nu poate dizolva Parlamentul, nu poate convoca referendum.

În rest, preşedintele interimar poate promulga legi, poate exercita atribuţiile în domeniul politicii externe, al  apărării, în ceea ce priveşte instituirea de măsuri excepţionale, poate conferi decoraţii, poate face numiri în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege şi poate acorda graţieri individuale.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat luni demisia din funcţia de preşedinte al României.

Moldovenii și-au ales președintele: Maia Sandu a câștigat turul doi al alegerilor și obține al doilea mandat
Articolul anterior
Maia Sandu, felicitată din UE! Ursula von der Leyen și Robertei Metsola i-au transmis mesaje
Articolul următor
Close menu