„Regiunea Mării Negre a fost mult timp principala țintă a comportamentului agresiv al Rusiei și a sondării angajamentului nostru față de securitatea și stabilitatea regională. Am văzut acest lucru odată cu războiul din Ucraina. În plus, țări precum Republica Moldova și Georgia sunt cele mai vulnerabile la consecințele acestui război”, a spus președintele României, Klaus Iohannis, într-o alocuțiune specială susținută în deschiderea Reuniunii Liderilor de la München, co-organizată la București de Ministerul Afacerilor Externe și Conferința de Securitate de la München, la Palatul Regal.
Klaus Iohannis a mai menționat că trebuie dezvoltate politici pe termen lung de sprijin pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia.
„Sprijinul nostru ar trebui să asigure că aceste țări devin autosustenabile și capabile să facă față provocărilor hibride. Ca parte a deciziilor îndrăznețe de sprijinire a partenerilor noștri, Ucrainei și Republicii Moldova li s-a acordat statutul de candidat la Uniunea Europeană, în timp ce perspectiva europeană a Georgiei a fost recunoscută. România a fost, în mod tradițional, unul dintre cei mai mari susținători ai legăturilor mai strânse dintre Uniunea Europeană și aceste țări”, a precizat Klaus Iohannis.
Președintele României a făcut mențiuni referitoare la sprijinul acordat Republicii Molodva de către România.
„În sprijinul Republicii Moldova am lansat Platforma de Sprijin pentru Moldova, alături de Germania și Franța, pentru a mobiliza asistența financiară din partea comunității internaționale și pentru a sprijini procesul de reformă necesar aderării la Uniunea Europeană. În același timp, România furnizează între 80% și 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova”, a spus Klaus Iohannis.