Kremlinul anunță că va „monitoriza” alegerile din Moldova

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a declarat joi că Moscova monitorizează situația din Moldova, în contextul alegerilor locale programate pentru 5 noiembrie, scrie Reuters citat de sinteza.org.

Zilele trecute, la solicitarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica (SIS), Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a sistat licența de emisie pentru șase posturi de televiziune, despre care şeful SIS, Alexandru Musteaţă, a afirmat că sunt controlate de controversaţii oligarhi Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, care se ascund în străinătate de justiţia moldoveană, potrivit Deschide.md, Newsmaker, Radio Moldova şi Ziarul de Gardă.

Totodată, directorul SIS a anunţat despre semnarea ordinului privind blocarea a 31 de portaluri web, dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federaţia Rusă.

„În ultimele luni observăm o intensificare a atacurilor informaţionale şi o creştere a riscurilor asupra securităţii naţionale, acestea având o creştere exponenţială, în special, în perioada electorală. Deţinem informaţie operativă, dar şi probe că Federaţia Rusă influenţează alegerile locale din 5 noiembrie şi subminează procesul democratic din ţara noastră”, a declarat directorul SIS, Alexandru Musteaţă, într-o conferinţă de presă, potrivit Radio Moldova.

În aceeași ordine de idei, preşedintele Comitetului pentru relaţii internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Leonid Sluţki, a reacţionat, luni, virulent la anunţul autorităţilor de la Chişinău privind blocarea accesului la 31 de site-uri ruseşti, între care unele ale principalelor media de informare din Rusia, precum agenţiile de presă TASS şi Interfax, cărora le-a fost imputată implicarea în războiul informaţional dus de Moscova împotriva republicii, relatează media de peste Prut, între care Deschide.md.

„Regimul (preşedintelui Republicii Moldova) Maiei Sandu se transformă într-o clonă ucraineană. O cetăţeană a României le instituie moldovenilor cenzura şi interzice partidele politice populare în rândul acestora, pentru care oamenii îşi dau în mod real votul. Cu asta a început şi guvernarea post-Maidan în Ucraina. La ce a ajuns aceasta acum? La un control extern şi la o ţară distrusă?”, a declarat Sluţki, liderul Partidului Liberal Democrat (LDPR, ultranaţionalist, al defunctului Vladimir Jirinovski – n.r.), într-un comentariu făcut pentru agenţia de presă oficială rusă TASS.

„Dar, după cum se spune, exemplul rău este contagios. Atât Sandu, cât şi (preşedintele ucrainean) Volodimir Zelenski vor ajunge la groapa de gunoi a istoriei”, a declarat Sluţki, a cărui ţară a declanşat o invazie neprovocată şi ilegală împotriva Ucrainei în februarie 2022, în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială”, în timp ce Kievul şi Occidentul o califică drept un război de agresiune de o amploare şi intensitate nemaivăzute în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Rusia, Vladimir Soloviov, a declarat că blocarea site-urilor ruseşti încalcă „toate normele libertăţii de exprimare” şi că Moscova ar putea să ia măsuri similare drept răspuns la decizia Serviciului de Informaţii şi de Securitate al Republicii Moldova (SIS), potrivit Deschide.md.

Soția primarului de Boldurești a fost profesoara lui Mihai, băiatul ucis în accidentul de la Nisporeni

„Soția primarului de Boldurești a fost profesoara lui Mihai”, afirmă mama băiatului omorât cu mașina de edilul aceleiași localități. Potrivit martorilor, prima s-ar fi aflat în mașină, la momentul producerii tragicului accident. „M-a sunat prietenul lui Mihai și mi-a spus să sun la salvare, că pe fiul meu l-a lovit o mașină – îi curge sânge din urechi, din gură și din nas. Ambulanța a venit foarte greu, într-o oră și jumătate”, spune mama sfîșiată de durere. Declarațiile cutremurătoare ale familiei si martorilor au fost făcute pentru info1.md, scrie unimedia.info.

„M-a sunat prietenul lui și mi-a spus: tanti Raia ia și sună la salvare, că pe Mihai l-a lovit o mașină, îi curge sânge din urechi, din gură și din nas. Am sunat la salvare, salvarea a venit foarte greu și când a ajuns, medicii mi-au spus că nu mai pot să-i facă nimic, el a decedat. Mai mult nu știu nimic că n-am fost la fața locului atunci, când am venit nu mi-au dat voie să mă apropii de el, dar l-am văzut cu capul de pietre și tot numai sânge era”, declară Raisa, mama băiatului decedat.

Potrivit rudelor și martorilor, ambulanța ar fi ajuns la locul accidentului peste o oră și jumătate de la solicitare, iar în urma impactului băiatul ar fi fost aruncat la 25 de metri distanță, dar ar fi rămas în viață, ulterior s-a stins.

„Nimeni nu m-a sunat și nu a venit la mine, nici Poliția nu mi-a spus absolut nimic. Soția primarului a fost profesoara lui Mihai”, a declarat printre lacrimi mama băiatului omorât.

Mihai, băiatul de 14 ani ucis de primarul de Boldurești, venea de la alergat cu prietenul său, un băiar din localitat, când a fost lovit mortal a intrarea în sat. „Am vrut să-l feresc. N-am apucat”, a declarat amicul băiatului omorât.

Primarul de Boldurești ar fi fost beat când l-a lovit mortal cu automobilul pe Mihai, băiatu de 14 ani, iar ulterior primul a fugit de la locul accidentului. Despre aceasta au declarat rudele victimei. „Era și soția în mașină, ei veneau cinstiți de la o zi de naștere din Nisporeni”, a declarat bunica copilului ucis.

Primarul de Boldurești, care ar fi lovit mortal cu mașina un băiat de 14 ani ar fi fost ajutat să ascundă ultimele crime de un procuror. Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) susține că s-a autosesizat și subliniază că „orice om trebuie considerat nevinovat până la probarea culpabilității sale”.

Primele declarații ale lui Dmitri Medvedev după moartea lui Navalnîi

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse Dmitri Medvedev a vorbit despre Iulia Navalnaya, care a anunțat că intenționează să continue cauza soțului ei, regretatul opozant rus Alexei Navalnîi. Într-un interviu pentru instituțiile media de stat, publicat pe 22 februarie, Medvedev a sugerat că Iulia Navalnaya ar fi „așteptat” moartea soțului pentru a-și construi propria carieră în politică, scrie NM.md.

Dacă tot ați adus vorba despre asta: uitați-vă la fața zâmbitoare și fericită a văduvei lui Navalnîi. Am impresia că ar fi așteptat acest eveniment, în toți acești ani, pentru a-și începe propria carieră politică. Și ea a spus deja acest lucru. E trist”, a declarat Medvedev.

Alexei Navalnîi, principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie. Acesta s-a stins din viață în închisoarea IK-3 din Siberia, unde era deținut din motive politice. Potrivit autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Pe 19 februarie, Comitetul de Investigații al Federației Ruse a informat avocații și mama lui Aleksei Navalnîi că trupul său nu va fi eliberat încă cel puțin 14 zile, până când expertiza nu va fi finalizată.

Între timp soția lui Navalnîi, a declarat că va continua lupta soțului său. Iulia Navalnaya a spus că soțul ei a fost ucis de Vladimir Putin și că știe „din ce motive exacte” s-a întâmplat acest lucru, și că în curând colaboratorii lui Navalnîi vor povesti despre acest lucru.

Ulterior, Iulia Navalnaya s-a întâlnit cu președintele Consiliului European Charles Michel și a ținut un discurs în cadrul reuniuni a Consiliului Afacerilor Externe al UE, la Bruxelles. Echipa lui Navalnîi au declarat ulterior că soția liderului defunct al opoziției a îndemnat Consiliul Afaceri Externe al UE să nu recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale, să nu echivaleze Rusia cu Putin și să ajute emigranții ruși care au plecat din țara de origine din motive politice.

Unul dintre creatorii noviciok-ului vorbește despre scenariul otrăvirii lui Navalnîi

Dacă este adevărat că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost ucis prin otrăvire cu noviciok, este puțin probabil ca autoritățile ruse să predea corpul său familiei, susține unul dintre oamenii de știință care au dezvoltat neurotoxina, relatează tvrinfo.ro.

În august 2020, agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au încercat să îl ucidă pe liderul opoziției Aleksei Navalnîi folosind neurotoxina chimică noviciok.

Acum, în urma morții lui Navalnîi la 16 februarie, refuzul guvernului rus de a preda familiei sale cadavrul politicianului a dus la speculații ale jurnaliștilor (inclusiv ale lui Christo Grozev) că FSB l-ar fi putut ucide pe Navalnîi otrăvindu-l din nou cu noviciok.

Într-o declarație video publicată luni, văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a părut să susțină această teorie.

Jurnaliștii de la publicația independentă Agentstvo au vorbit despre plauzibilitatea acestei versiuni cu Vil Mirzaianov, unul dintre oamenii de știință care au dezvoltat otrava, relatează publicația Meduza.

Mirzaianov trăiește în Statele Unite din anii 1990.

Agentstvo: Cât timp pot rămâne noviciok și analogii săi în corpul unei persoane? Este posibil să se găsească urme la o lună după moartea persoanei?

Vil Mirzaianov: Noviciok poate rămâne în concentrații mici chiar și la o lună după ce o persoană a fost otrăvită.

Agentstvo: Există modalități prin care autoritățile ar putea manipula corpul pentru a elimina toate urmele de noviciok?

Vil Mirzaianov: Nu cred. Produsele de degradare [a substanței chimice] vor rămâne pentru totdeauna, deoarece nu mai există nicio scurgere naturală de urină sau fecale. Noviciok-ul în sine va rămâne, de asemenea, [în organism] pe termen nelimitat.

Agentstvo: În primul dvs. răspuns, ați spus că noviciok va rămâne în concentrații mici după o lună, iar în al doilea răspuns ați spus că noviciok poate rămâne în organism pe termen nelimitat după moartea unei persoane. Să înțelegem că concentrația scade în timp, dar neurotoxina este în continuare detectabilă chiar și la luni sau ani după ce a avut loc otrăvirea?

Vil Mirzaianov: Vorbesc bazându-mă pe experiența tratamentului lui [Serghei] Skripal în Marea Britanie (Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu noviciok în Salisbury, Anglia, în 2018 – n.r.). După ce viețile lor au fost salvate de antidot, concentrația de noviciok din corpul lor pur și simplu nu a vrut să scadă. Medicii au fost nevoiți să facă o intervenție chirurgicală pentru a distruge aproape mecanic noviciokul din ficatul lor și din alte organe. Nu mă așteptam la asta. Evident, moleculele de noviciok formează o legătură cu organele și dobândesc învelișuri protectoare care apoi împiedică degazarea. De aceea bănuiesc că poate persista pe termen nelimitat la un anumit nivel de concentrație. Cât despre cât timp, concret, nu știm încă. Poate că britanicii știu.

Agentstvo: Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a declarat că, înainte de a muri, Navalnîi a început să se simtă rău și și-a pierdut cunoștința aproape imediat. Cu toate acestea, mamei și avocaților lui li s-a spus că acesta a murit din cauza „sindromului morții subite”, ceea ce sugerează, potrivit fostului său medic, că inima sa a încetat să mai bată înainte de a avea timp să se simtă rău. Se potrivește vreuna dintre aceste descrieri cu simptomele otrăvirii cu noviciok? Dacă da, cât de mare ar fi putut fi doza?

Vil Mirzaianov: O concentrație mare poate provoca un stop cardiac instantaneu. Asta este ceva ce știm.

Agentstvo: Ar putea corpul unei persoane otrăvite să reprezinte un pericol pentru alții? Dacă da, pentru cât timp?

Vil Mirzaianov: Bineînțeles că da. Corpul unei persoane otrăvite va fi periculos dacă nu porți echipament de protecție. Dacă este adevărat că a fost otrăvit, este puțin probabil ca ei să-i predea corpul mamei sale.

Decizie istorică a Curții Constituționale care consolidează Autonomia Locală din Republica Moldova!
Articolul anterior
Acordul cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Moldova în Israel va fi prelungit cu 5 ani
Articolul următor