Kremlinul anunță că va „monitoriza” alegerile din Moldova

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a declarat joi că Moscova monitorizează situația din Moldova, în contextul alegerilor locale programate pentru 5 noiembrie, scrie Reuters citat de sinteza.org.

Zilele trecute, la solicitarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica (SIS), Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a sistat licența de emisie pentru șase posturi de televiziune, despre care şeful SIS, Alexandru Musteaţă, a afirmat că sunt controlate de controversaţii oligarhi Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, care se ascund în străinătate de justiţia moldoveană, potrivit Deschide.md, Newsmaker, Radio Moldova şi Ziarul de Gardă.

Totodată, directorul SIS a anunţat despre semnarea ordinului privind blocarea a 31 de portaluri web, dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federaţia Rusă.

„În ultimele luni observăm o intensificare a atacurilor informaţionale şi o creştere a riscurilor asupra securităţii naţionale, acestea având o creştere exponenţială, în special, în perioada electorală. Deţinem informaţie operativă, dar şi probe că Federaţia Rusă influenţează alegerile locale din 5 noiembrie şi subminează procesul democratic din ţara noastră”, a declarat directorul SIS, Alexandru Musteaţă, într-o conferinţă de presă, potrivit Radio Moldova.

În aceeași ordine de idei, preşedintele Comitetului pentru relaţii internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Leonid Sluţki, a reacţionat, luni, virulent la anunţul autorităţilor de la Chişinău privind blocarea accesului la 31 de site-uri ruseşti, între care unele ale principalelor media de informare din Rusia, precum agenţiile de presă TASS şi Interfax, cărora le-a fost imputată implicarea în războiul informaţional dus de Moscova împotriva republicii, relatează media de peste Prut, între care Deschide.md.

„Regimul (preşedintelui Republicii Moldova) Maiei Sandu se transformă într-o clonă ucraineană. O cetăţeană a României le instituie moldovenilor cenzura şi interzice partidele politice populare în rândul acestora, pentru care oamenii îşi dau în mod real votul. Cu asta a început şi guvernarea post-Maidan în Ucraina. La ce a ajuns aceasta acum? La un control extern şi la o ţară distrusă?”, a declarat Sluţki, liderul Partidului Liberal Democrat (LDPR, ultranaţionalist, al defunctului Vladimir Jirinovski – n.r.), într-un comentariu făcut pentru agenţia de presă oficială rusă TASS.

„Dar, după cum se spune, exemplul rău este contagios. Atât Sandu, cât şi (preşedintele ucrainean) Volodimir Zelenski vor ajunge la groapa de gunoi a istoriei”, a declarat Sluţki, a cărui ţară a declanşat o invazie neprovocată şi ilegală împotriva Ucrainei în februarie 2022, în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială”, în timp ce Kievul şi Occidentul o califică drept un război de agresiune de o amploare şi intensitate nemaivăzute în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Rusia, Vladimir Soloviov, a declarat că blocarea site-urilor ruseşti încalcă „toate normele libertăţii de exprimare” şi că Moscova ar putea să ia măsuri similare drept răspuns la decizia Serviciului de Informaţii şi de Securitate al Republicii Moldova (SIS), potrivit Deschide.md.

Turismul din Grecia se schimbă radical! În plin sezon estival, autoritățile introduc noi reguli pe plaje

În plin sezon estival, autoritățile din Grecia introduc noi reguli pe plaje. Supraaglomerarea nu mai este deloc tolerată, așa că turiștii români care se pregătesc să plece în vacanță pe insulele grecești trebuie să se informeze și să știe ce au de făcut, scrie evz.ro.

Cea mai vizitată țară de pe glob în perioada verii, Grecia, introduce reguli de ultimă oră împotriva supraaglomerării de pe plaje. Autoritățile nu mai sunt deloc tolerante și dau amenzi uriașe.

Concret, turiștii care ajung de acum încolo pe plajele însorite din Grecia trebuie să știe că nu mai pot închiria umbrele și șezlonguri oricum și de la oricine. Astfel de persoane sunt atent monitorizate și dacă nu au la vedere informațiile privind obiectele destinate închirierii și numărul acestora se aleg cu amenzi foarte mari.

Noile reguli sunt clare. Doar 30 la sută din suprafața cu nisip poate fi ocupată de scaunele pliabile, restul fiind destinat celor care preferă să stea pe prosoape.

Turiștii care observă că legea este încălcată, iar plaja este aglomerată cu șezlonguri pot raporta abuzul printr-o aplicație conectată la serverele Ministerul Finanțelor din Grecia.

Șezlongurile trebuie să fie amplasate la cel puțin 4 metri de țărm.

Căprioare eliberate din captivitate! Doi pui, găsiți într-o gospodărie din Nisporeni

Inspecția pentru Protecția Mediului Nisporeni a primit un apel telefonic, precum, că un locuitor al s. Odobești, r-nul Nisporeni, ține în captivitate două căprioare. Inspectorii au mers la fața locului, ei au ridicat  căprioarele și le-au transmis Ocolului Silvic Grozești. După un control veterinar căprioarele au fost eliberate în habitatul lor natural, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Persoana vinovată de săvârșirea contravenției a fost citată la sediul IPM Nisporeni pentru a fi sancționată conform prevederilor  legislației de mediu. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului își exprimă recunoștința față de cetățeanul care a alertat inspectorii de mediu și îndeamnă toți locuitorii să urmeze acest exemplu, contribuind activ la protejarea și conservarea faunei.

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviţi de fulger pe munte

Un tată şi fiica sa în vârstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger în Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA citat de stirileprotv.ro.

Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau în drumeţie în apropiere de vârful Kupena, care are înălţimea de 2.169 metri, a relatat luni televiziunea de stat BNT.

Fiul acestuia, în vârstă de 13 ani, a fost salvat de un elicopter militar după ce băiatul a alertat serviciile de urgenţă în urma fulgerului.

Potrivit relatării, bărbatul decedat, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Cu toate acestea, el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, au precizat serviciile de urgenţă. 

Decizie istorică a Curții Constituționale care consolidează Autonomia Locală din Republica Moldova!
Articolul anterior
Acordul cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Moldova în Israel va fi prelungit cu 5 ani
Articolul următor