La ce preț se vor vinde strugurii și merele la Târgul de duminică din Parcul Catedralei?

Agricultorii din Moldova invită din nou chișinăuienii la un târg de roadă locală, a doua ediție ,,Ia Moldova acasă”.

separator

Pe 24 martie, la prima ediție târgului, s-au vândut aproape 180 de tone de struguri și 20 de tone de
mere. La solicitarea chișinăuienilor și a agricultorilor, va fi organizat un târg și în această duminică.

Duminică, 31 martie, începând cu ora 11, peste 20 de agricultori din toate colțurile țării își vor aduce
roadele la vânzare în Parcul Catedralei. 100 de tone de struguri ”Moldova”, 20 de tone de mere, prune și
mure de pădure, vor aștepta să fie luate acasă.

Inițiativa de a organiza un târg de roadă locală, a apărut după ce la sfârșitul lunii februarie, mai mulți
fermieri din Moldova au venit cu inițiativa ”Struguri în loc de flori”, prin care anunțau pe rețelele de
socializare că stau cu roada în depozite și riscă să suporte pierderi financiare, în timp ce în
supermarketurile din capitală se aduc struguri de import la prețuri exorbitante. Aceștia au îndemnat
consumatorii să ofere în dar de sărbători struguri locali și în loc de buchete de flori de import.

Moldovenii din diasporă, care cel mai bine știu cum e la gust dorul de struguri de acasă, au reacționat imediat la mesaj și au comandat partide mai mari de struguri care au fost livrate în Finlanda, Marea Britanie, etc. Unii consumatori de pe loc au comandat lăzi de struguri pentru a fi livrați la aziluri de bătrâni.

Târgul de duminică va dura până la ultimul cumpărător. Prețul unui kilogram de struguri va fi 5 lei și se vor vinde la ladă. Prețul unei lăzi cu mere va fi de 70 de lei.

Echipa K Lumea a promovat mereu prin activitățile sale consumul local și producătorii autohtoni și a venit cu inițiativa de a face voluntariat pentru agricultorii locali și a organiza târgul ”Ia Moldova acasă”. Veniți să sprijiniți agricultorii și să dați o mână de ajutori celor care lucrează cu dragoste pământurile
Moldovei și cresc din ele cei mai dulci struguri.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Un teren imens cu peste o mie de copaci a fost plantat în Cotul Morii. Cine sunt autorii inițiativei!
Articolul anterior
S-a dat start admiterii la singura școală din Moldova cu instruire Cambridge: Cum poţi deveni elev al şcolii Heritage
Articolul următor