Frig ca afară la Centrul Covid-19 de la Moldexpo. Mai mulţi oameni care ajung cu suspecţie la coronavirus se plâng că ies de acolo mai bolnavi decât s-au dus.
În toiul iernii, la temperaturi cu minus, sălile de triaj nu sunt practic deloc încălzite şi este mai frig decât afară. Mai mult de atât, deşi centrul este delimitat în trei zone: verde, galbenă şi roşie, pacienţii ar sta toţi la un loc, asta chiar dacă unii au COVID, iar alţii sunt doar suspecţi, transmite publika.md, în cadrul unui reportaj.
Fiica unei paciente de 68 de ani care a fost adusă acum câteva zile la Centrul Covid-19 a povestit despre clipele de groază prin care a trecut mama ei.
Fiica pacientei: „Mama mi-a zis că aşa clipe de groază nu a avut în viaţa ei, a fost nevoită să doarmă în palton, cu căciulă, învelită cu câteva plapume. Mâncarea care li se aducea la fel era şi ea rece, şi felul întâi, şi doi, şi compotul. Ne-a zis că o frică mai mare decât să ajungă acolo nu are.”
Şi pe reţele de socializare au apărut informaţii despre condiţiile şi neregulile de la Centrul de triaj din Capitală. O femeie a scris pe facebook că o rudă de-a ei, în vârstă de 75 de ani, a fost nevoită să stea 24 de ore cu masca de oxigen, dar îmbrăcată în cojoc din cauza frigului din interior. Iar toate aceste lucruri se întâmplă în condiţiile în care numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus creşte alarmant de la o zi la alta.
Am vorbit cu vicedirectorul instituţiei, Denis Cernelea. Acesta ne-a spus că în încăperi este menţinută o temperatură constantă de +20, +22 de grade Celsius şi că unii pacienţi ar putea să resimtă mai frig din cauză că au febră mare.
Tot Cernelea a declarat că pacienţii care vin cu suspecţie la coronavirus nu ar interacţiona cu cei care deja sunt bolnavi, asta deşi oamenii susţin viceversa.
Denis Cernelea, vicedirectorul Centrului de COVID de la Moldexpo:
„La noi pacienţii nu stau într-o sală comună, fiecare are un salon medical, o boxă şi nu intră în contact cu alţi pacienţi. Temperatura prevăzută în instituţiile medicale este de 21 grade, noi avem acolo termometre şi monitorizăm permanent, a fost frig afară la minus 15 grade, dar colegii au avut grijă să fie constantă în interior.”
Potrivit directorului Centrului COVID-19, Oleg Crudu, în staţionar, în zona roşie, din 200 de paturi sunt ocupate doar 79. În zona de triaj sunt 95 de pacienţi şi 140 de locuri.
De asemenea, mai este un pavilion cu 100 de paturi care nu este utilizat, dar ar putea fi deschis în caz de necesitate.