La Chișinău va avea loc vineri „Marșul Identitar”, cu ocazia Zilelor Românilor de Pretutindeni

Reprezentanții Ligii Studenților din Basarabia și ai asociației obștești „Ideea Națională” organizează vineri, 24 mai, un „Marș Identitar” pe străzile din Chișinău, cu ocazia Zilelor Românilor de Pretutindeni, scrie ziarulnational.md.

Participanții vor porni, la ora 14.00, de la intersecția bulevardului Grigore Vieru cu strada Romană din capitală și vor mărșălui până la strada pietonală Eugen Doga, unde va avea loc un concert. „În timpul Marșului, îndreptându-ne spre strada pietonală, vom pregăti mai multe surprize pentru participanți. Pe parcursul evenimentului vom transmite un puternic mesaj-campanie, afirmându-ne angajamentul față de direcția pro-Vest și promovând votul „da” pentru integrarea europeană la referendum. Vă așteptăm să vă alăturați acestui demers, indiferent de apartenența voastră politică și etnică. La final vom avea un program muzical de excepție. Îi invităm în mod special pe toți cei care dețin cămașă națională sau ie să se alăture evenimentului, purtând cu mândrie simbolurile noastre culturale și identitare”, a declarat astăzi președinta Ligii Studenților din Basarabia, Nicoleta Gherman, în cadrul unei conferințe de presă susținute la IPN.

Silviu Popa, membru al Ligii Studenților din Basarabia, a adăugat că Zilele Românilor de Pretutindeni reprezintă o sărbătoare dedicată unității și solidarității tuturor românilor. Prin intermediul acestei sărbători este promovată cultura, tradițiile românești, dar și sunt reafirmate legăturile spirituale și culturale dintre toate comunitățile de români: „Evenimentul pe care îl organizăm vineri, de la ora 14.00, este o oportunitate de a reafirma legăturile și de a celebra identitatea și de a ne mândri cu identitatea noastră românească. Îi invităm pe toți cei care simt românește”. Zilele Românilor de Pretutindeni vor fi sărbătorite și la București, în perioada 24 – 26 mai curent.

Tânăr de 21 de ani, surprins cum conduce cu 175 km/h, iar altul cu 178 km/h

Zilele trecute pe traseul M2 (Chișinău-Ialoveni) mai mulți conducători auto au fost fixați cu aparatul de măsurat viteza TruCAM încălcând regimul de viteză.

Un șofer la volanul unui BMW a fost fixat cu viteza de 178 km/h. Acesta are 29 de ani și este originar din municipiul Chișinău.

Un tânăr de 21 de ani, originar din raionul Ialoveni, fiind la volanul unui Audi se deplasa cu viteza de 175 km/h.

În privința ambilor conducători auto polițiștii au aplicat sancțiunea suspendării exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de 60 de zile și amendă în mărime de 3.750 de lei.

Un alt șofer de 64 de ani din Edineț, la volanul unui Range Rover se deplasa cu viteza de 165 km/h..

Pe același segment de drum, un bărbat de 29 de ani, conducând un Mercedes a fost fixat în timp ce se deplasa cu 156 km/h.

În privința acestora a fost aplicată sancțiunea suspendării exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de 30 de zile și amendă în mărime de 2250 lei.

Menționăm că de la începutul anului curent din cauza nerespectării regimului de viteză stabilit pe segmentul de drum, în țară s-au produs 240 accidente rutiere, soldate cu 34 de persoane decedate, iar 314 persoane au primit diferite traumatisme.

Șoferi, respectați regulile de circulație, alegeți siguranța când conduceți mijlocul de transport, anunță Poliția.

Un monolit misterios a apărut din senin în deșertul Nevada

Un monolit misterios a apărut în deșertul Nevada la sfârșitul săptămânii, stârnind numeroase speculații. Structura a fost observată de polițiștii din Las Vegas, în timpul unei misiuni de salvare, relatează BBC citat de digi24.ro.

„Vedem multe lucruri ciudate, dar uitați-vă la asta!” a scris poliția pe rețelele sociale. Monolitul este similar cu alte structuri enigmatice care au apărut pe tot globul în 2020. Structura înaltă, dreptunghiulară, reflectorizantă a fost observată lângă Gass Peak, o zonă pentru drumeții din deșertul Nevada, la aproximativ o oră distanță de Las Vegas.

Monolitul are o oarecare asemănare cu cele din „2001: A Space Odyssey”, un film din 1968 regizat de Stanley Kubrick. În filmul clasic, care se bazează pe scrierea romancierului Arthur C Clarke, apar monoliți negri și impunători, creați de o specie extraterestră.  Monoliții similari cu cel din Nevada au apărut în diferite locații din lume în urmă cu aproximativ patru ani, inclusiv unul în deșertul Utah. Un altul a fost găsit în România cam în aceeași perioadă, ca și  în California și pe Insula Wight din Canalul Mânecii. Atunci s-au făcut speculații cu privire la cine a montat structurile, unii oameni întrebându-se dacă acestea fac parte dintr-o instalație artistică. Dar nimeni nu le-a revendicat. Anul acesta, un alt monolit a apărut pe un deal din Țara Galilor, în martie.

O femeie a murit după ce a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada neregulamentar

Poliția a fost sesizată despre producerea unui accident rutier cu tamponare de pieton, în satul Frumușica din municipiul Chișinău, în dimineața zilei de ieri.

La fața locului, polițiștii au stabilit că, un bărbat de 33 de ani, conducând o Dacia Logan, în afara trecerii pietonale, a tamponat o femeie de 66 de ani, care, preliminar traversa carosabilul neregulamentar. În urma accidentului rutier victima a fost transportată la spital, iar în urma traumatismelor primite a decedat. Supus testului alcoolscopic s-a constatat că șoferul nu se afla în stare de ebrietate.

Pe cazul a fost pornită o cauză penală pentru încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport soldat cu decesul unei persoane. Pietoni, atunci când traversați strada neregulamentar vă puneți viața în pericol.

Reamintim– traversați numai pe trecerile pentru pietoni și la culoarea verde a semaforului destinat dumneavoastră;- nu vă angajați în traversarea drumului public prin fața sau spatele autovehiculelor oprite;- la orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din ambele părți, anunță poliția.

Moldovean condamnat în Rusia pentru înșelăciune. Ce schemă a pus la cale
Articolul anterior
Fotbaliștii de la FC Petrocub au un nou fan! Aceștia au fost felicitați de președinta Maia Sandu
Articolul următor