La Chișinău va funcționa Muzeul Național al Literaturii Române

Guvernul Republicii Moldova a aprobat astăzi schimbarea denumirii Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” de la Chișinău. Astfel, acesta se va numi Muzeul Național al Literaturii Române. 

Muzeul Naţional al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, apel către România

Potrivit Ministerului Culturii de la Chișinău, modificarea a avut loc deoarece „din cele 157 251 de piese în patrimoniul instituției, doar 244 sunt în strânsă legătură cu viața și activitatea scriitorului Mihail Kogălniceanu, ceea ce are un efect implicit de îngustare a sferei de activitate a Muzeului”.

Ulterior, scriitoarea Maria Șleahtițchi, directorul instituției, a salutat decizia autorităților de la Chișinău, subliniind într-o postare pe pagina sa de Facebook că „muzeului nostru, de azi, 18 ianuarie, i se va spune pe numele său adevărat: Muzeul Național al Literaturii Române”.

Menționăm că Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și-a început activitatea în anul 1965 sub egida Uniunii Scriitorilor din Moldova. De la fondarea instituției, denumirea sa a fost schimbată de cinci ori.

Inițial, acesta a fost denumit Muzeul Republican de Literatură din RSSM. În 1983, Muzeului i s-a conferit numele scriitorului și savantului-enciclopedist Dimitrie Cantemir. Opt ani mai târziu (1991), instituția a fost transformată în Centrul Național de Studii Literare și Muzeografie „Mihail Kogălniceanu”, iar în 1997 – în Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”. Din 1 ianuarie 2013, instituția a trecut din administrarea Uniunii Scriitorilor din Moldova în subordinea Ministerului Culturii al Republicii Moldova, cu denumirea Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Mercenarii Wagner intră pe lista organizațiilor criminale a guvernului SUA. Americanii acuză grupul de „vaste atrocităţi şi abuzuri ale drepturilor omului”
Articolul anterior
Fiica lui Kadîrov oferă laptopuri, televizoare, playstation, telefoane mobile, jucării și alte dispozitive copiilor ceceni care și-au pierdut tații în Ucraina
Articolul următor