La Comrat ar putea fi deschis primul muzeu de medicină din Republica Moldova

Un grup de inițiativă din orașul Comrat a propus ideea creării unui muzeu regional de medicină, în vechea clădire a spitalului raional, construită în anul 1906. Din grup fac parte asistente medicale, angajați ai primăriei, reprezentanți ai consiliului municipal, antreprenori, jurnaliști și voluntari. În paralel, a început colectarea exponatelor și procesul de transformare a clădirii într-un monument istoric.

La Comrat ar putea fi deschis primul muzeu de medicină din R. MoldovaFoto: moldova1.md

Actuala secție de boli cronice a Spitalului raional Comrat se află în clădirea vechiului spital, construită încă în 1906. Această clădire are o valoare deosebită, pe care locuitorii ar dori să o transforme într-o moștenire istorică. Deja se lucrează la colectarea exponatelor, transmite Moldova1.md.

„Ideea creării unui spital în Comrat a apărut încă în 1880. Localnicii s-au adresat către „zemstva” din Bender pentru a-l construi. Totul a început de la faptul că aici decedau oameni din cauza multor maladii. Construcția a început în iunie 1905. În șase luni a fost construit spitalul. Inaugurarea lui a avut loc la 1 ianuarie 1906. A apărut ideea de a păstra această clădire și de a crea un muzeu de medicină, în Comrat. Vreau să subliniez faptul că așa gen de muzeu în Republica Moldova nu există”, a spus consilierul municipal de la Comrat Valeriu Kîssa.

„Am fost pacientă în acest spital, la reabilitare. Elena Dimitrievna mi-a povestit despre această idee și am decis să mă alătur grupului de inițiativă în calitate de designer grafician. Mă ocup de bannere, de tot ce e necesar”, a spus Alla Kassîm, profesoară, Comrat.

„Clădirea a fost părăsită pentru o perioadă de timp, iar după asta aici locuiau muncitorii care construiau clădirea de alături, iată de ce acum nu este într-o stare foarte bună și a fost nevoie de eforturi comune pentru restaurări în interior. Aceasta este o clădire istorică, cu o valoare mare pentru poporul nostru, reprezintă o moștenire culturală”, spune Elena Rusu, medic, șefa grupului de inițiativă.

Autoritățile din Comrat sprijină ideea grupului de inițiativă și cooperează în acest sens.

„La solicitarea unui consilier municipal sprijinim acest grup de inițiativă. Pentru această cauză istorică nu am putut sta de o parte. A fost realizată o reparație, vedem că sunt deja și exponatele care au o valoarea istorică pentru noi, pentru a păstra istoria din prima sursă”, a declarat primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov.

Grupul de inițiativă pentru crearea unui muzeu al medicinei la Comrat colectează exponate legate de istoria și dezvoltarea medicinei în Autonomia găgăuză. Muzeul va fi deschis într-una dintre clădirile vechi ale spitalului raional, care poartă numele lui Isaac Gurfinkel, unul dintre medicii care a adus o mare contribuție la activitatea acestei instituții medicale.

Starea de alertă la Aeroportul Chișinău: Cineva a activat intenționat butonul antiincendiu de la etajul 2

Un semnal de alertă de incendiu ar fi pornit intenționat Aeroportul Chișinău la de către persoane necunoscute care ar fi activat butonul antiincendiu la etajul 2 al zonei sterile. Starea de alertă a fost anulată, iar oamenii legii interprind măsuri speciale de investigații pentru a identifica făptașul, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Pompierii au intervenit ĭn urma declanşării alertei de incendiu la Aeroportul Internaţional Chişinău

Ĭn dimineaţa zilei de 10 ianuarie 2025, pompierii IGSU au fost solicitaţi la Aeroportul Internaţional Chişinău, după ce Serviciul 112 a fost anunţat despre declanşarea sistemului de alarmă la incendiu. Apelul a fost recepţionat la ora 8 :40. La faţa locului au fost îndreptate 3 echipe de salvatori. Angajaţii IGSU urmează să meargă în recunoaştere pentru a stabili dacă există vreo o sursă de aprindere, care la moment nu a fost confirmată. Toate persoanele din interiorul Aeroportului au fost evacuate.

Circumstanţele urmează a fi stabilite pe parcurs. În urma situaţiei nimeni nu a avut de suferit.

La ora 09:02, ĭn urma, cercetărilor efectuate de specialişti la faţa locului nu a fost confirmată nici o sursă de aprindere., anunță IGSU.

Până în 2030 va fi dublat numărul de poduri peste Prut

A fost desemnată compania care va elabora Studiului de Fezabilitate pentru patru poduri rutiere noi peste Prut, a anunțat secretarul de stat la ministerul Transporturilor de la București, Irinel Ionel Scrioșteanu, transmite IPN.

Este vorba de podul nou Costești – Stânca al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Botoșani și al raionului Rîșcani.

Podul nou Leova – Bumbăta al cărui amplasament va fi localizat în estul României, la nivelul județului Vaslui și în sud-vestul Republicii Moldova, raionului Leova.

Podul nou Leca – Falciu al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Vaslui și al raionului Cantemir.

Totodată, podul nou Bărboieni – Răducăneni al cărui amplasament este localizat în estul României, la nivelul județului Iași și în vestul Republicii Moldova, la nivelul raionului Nisporeni.

Până în anul 2030 ministerul român menționează că va fi dublat numărul podurilor rutiere existente.

Valoarea totală estimată pentru realizarea primei etape de proiectare a celor patru poduri peste Prut este de puțin peste un milion de lei românești fără TVA, pentru fiecare lot în parte, iar sursa de finanțare este asigurată de la bugetul statului român. Termenul de elaborare a Studiului de Fezabilitate este de 12 luni.

Potrivit autorităților construcția acestor poduri peste Prut va duce la eliminarea blocajelor din punctele de trecere a frontierei, creșterea capacității de transport dintre cele două țări, realizarea conectivității Republicii Moldova cu rețelele europene de transport TEN-T și fluidizarea fluxului de transport mărfuri cu camioanele ce trebuie operate în Portul Constanța.

De astăzi lumina și căldura sunt mai scumpe

Consumatorii vor achita începând cu ziua de astăzi mai mult pentru energia electrică și pentru energia termică. Hotărârile ANRE cu privire la majorarea tarifelor au fost publicate în Monitorul Oficial, transmite IPN.

UPD 11.00 – În știrea inițială s-a strecurat o eroare tehnică: au fost indicate aceleași tarife pentru ambii furnizori de energie electrică. IPN își cere scuze pentru această confuzie. Precizăm că noile tarife pentru consumatorii Premier Energy sunt următoarele:

Pe 3 ianuarie, pentru „Premier Energy” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA, în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

– 3,02 lei/kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,26 lei/kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,29 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV);

– 3,51 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

– 4,10 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Pentru „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA:  

– 3,10 lei /kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,34 lei /kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,64 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

-4,68 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Tot de astăzi intră în vigoare noul tarif pentru consumul de agent termic. Tariful pentru energia termică livrată de către SA „Termoelectrica” va constitui 2 510 lei /Gcal (+38%). Tariful pentru energia termică livrată de „CET Nord” va fi de 2 126 lei /Gcal (+17%).

În cazul „Comgaz-Plus”, tariful pentru termie va fi de 3 603 lei /Gcal (+1%). Consumatorii „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” vor achita un tarif de 3 222 lei /Gcal (+12%).

Imagine emoționantă cu Horia Brenciu și fiul adoptiv. Melodia „Tata” le-a consolidat relația tată-fiu
Articolul anterior
Un minor pe ATV a provocat un grav accident în capitală
Articolul următor