La încoronarea regelui Charles al III-lea vor fi interpretate 12 noi compoziții muzicale, inclusiv muzică greacă ortodoxă

Douăsprezece compoziţii muzicale noi vor fi interpretate la încoronarea regelui Charles al III-lea al Regatului Unit, programată în luna mai la Abaţia Westminster din Londra, inclusiv muzică greacă ortodoxă, a anunţat biroul de presă de la Palatul Buckingham, potrivit căruia în cadrul viitoarei ceremonii va fi difuzat şi „Zadok the Priest”, un imn compus de Georg Friedrich Handel în secolul al XVIII-lea, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Charles al III-lea sau Carol al III-lea? Cum va fi pronunțat corect în  limba română numele Regelui Marii Britanii

Şase compoziţii orchestrale, cinci compoziţii corale şi o partitură pentru orgă au fost compuse pentru această ocazie specială, potrivit Palatului Buckingham. Printre noile compoziţii se va afla şi un imn de încoronare compus de celebrul Andrew Lloyd Webber.

„O gamă variată de stiluri muzicale şi interpretări vor combina tradiţia, moştenirea culturală şi ceremonialul cu noile voci muzicale din zilele noastre, reflectând dragostea de-o viaţă şi sprijinul Regelui faţă de muzică şi arte”, precizează comunicatul de presă dat publicităţii de Palatul Buckingham.

Suveranul britanic a cerut şi ca o partitură de muzică greacă ortodoxă, ce datează din perioada bizantină, să fie inclusă în slujba oficiată în memoria tatălui său, prinţul Philip, care s-a născut pe insula elenă Corfu. Prinţul Philip a murit în 2021 la vârsta de 99 de ani.

Partiturile pentru fanfară vor fi interpretate de Trompetiştii de Stat din cadrul Cavaleriei Regale şi de Fanfara de Trompete din cadrul Forţelor Aeriene Regale ale Regatului Unit.

Una dintre secţiunile liturgice ale ceremoniei va fi interpretată în galeză, pentru a reflecta „relaţia îndelungată şi profundă a regelui Charles cu Ţara Galilor”, precizează acelaşi comunicat.

Partituri ale unor compozitori de muzică clasică, precum Georg Friedrich Handel, Edward Elgar, Hubert Parry şi Ralph Vaughan Williams, dintre care unele au fost interpretate în timpul ceremoniilor de încoronare din ultimii 400 de ani, vor fi incluse în programul evenimentului, alături de muzica unui compozitor în viaţă, galezul Karl Jenkins.

Partituri semnate de Elgar, Parry şi Williams au fost interpretate şi la ceremonia de încoronare a mamei regelui Charles, regretata suverană Elisabeta a II-a, în 1953.

Imnul de încoronare „Zadok the Priest”, compus de Handel pentru încoronarea regelui George al II-lea din 1727, va fi interpretat în cadrul ceremoniei din luna mai, a precizat Palatul Buckingham.

„L-am compus pentru corul şi orga de la Westminster Abbey, pentru orchestră şi alămuri ceremoniale. Sper că imnul meu va reflecta această ocazie fericită”, a declarat Andrew Lloyd Webber despre noua sa compoziţie muzicală.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Secretul tinereții, descoperit de un medic celebru! A reuşit să întinerească cu 20 de ani! Ce face în fiecare zi
Articolul anterior
Rusia își suspendă participarea la acordul de dezarmare nucleară New Start
Articolul următor