La mulți ani, Ioana Căpraru! Interpreta de muzică populară este astăzi omagiată

Îndrăgita interpretă Ioana Căpraru este astăzi sărbătorită. Artista împlinește frumoasa vârstă de 66 de ani. În această zi deosebită, interpreta a primit sute de urări și felicitări din partea celor care îi apreciază creația, din partea familiei, a prietenilor și colegilor de breaslă.

separator

Ioana Căpraru s-a născut pe 6 septembrie 1952, în satul Cotihana, situat pe malul Prutului, în raionul Cahul, într-o familie de muncitori cu șase copii. Tatăl artistei cânta la fluier, iar un frate de-al acesteia, la acordeon. Și mama artistei cânta adesea pe la petreceri, nunți și cumetrii.

Ioana Căpraru și-a făcut debutul profesional în anul 1971. A fost solistă a Orchestrei de muzică populară „Miorița” (anii 1971-1972), apoi a orchestrei de muzică populară „Mugurel” (anii 1980-1990) și a orchestrei de muzică populară „Lăutarii” (din anul 1990). A colaborat cu orchestrele „Lăutarii”, „Plai Moldovenesc”, „Fluieraș”, „Mărțișor” , Orchestra Fraților Advahov. Pe parcursul carierei sale artistice a înregistrat la Radio Chișinău mai multe cântece populare.

În 1993, artistei i-a fost conferit titlul de Maestru în Arte. Pe 28 octombrie 2006, Ioana Căpraru a lansat albumul „De dragul fetelor mele”, iar 2009, Ioana Căpraru a primit distincția Artist al Poporului Republicii Moldova. Ioana Căpraru și soțul ei, violonistul și dirijorul Vladimir Serbușcă, au împreună trei fiice: Viorica, Tudorița și Sofia.

Unica.md îi urează interpretei o sărbătoare frumoasă și multă sănătate, alături de cei dragi!

PAS a anunțat pe cine va susține la alegerile prezidențiale din România

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a anunțat susținerea pentru Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din România. S-a întâmplat în cadrul unei conferințe de presă susținută de liderul PAS, Igor Grosu, și Crin Antonescu, candidatul coaliției PNL-PSD-UDMR, la alegerile din luna mai 2025, potrivit realitatea.md

„Alegerile prezidențiale din România sunt mai mult decât o simplă competiție electorală. Sunt despre direcția pe care va merge România, dar și despre vocea puternică pe care o va avea România în cadrul Uniunii Europene. Pentru a susține Republica Moldova, pe 4 mai e nevoie din nou de unitatea noastră frați basarabeni pentru a pune umărul la o Românie europeană, liberă și puternică. O Românie europeană demnă și puternică înseamnă și o Moldovă care merge ferm spre un viitor și rămâne liberă să-și aleagă drumul.

Partidul Național Liberal a fost cel mai activ susținător al nostru în capitalele europene. Este important pentru Republica Moldova ca acest lucru să continuă. Să avem un Președinte al României, în Președintele României, un avocat hotărât al intereselor țării noastre. Pe 4 mai, dragi basarabeni, să arătăm lumii întregi ce forță sunt cetățenii Republici Moldova, să nu permitem forțelor străine extremiste, care nu iubesc Republica Moldova, să abată România de pe drumul corect, de pe calea dezvoltării economice și menținerii păcii, unindu-ne forțele, românii de pe malul drept și românii de pe malul stâng al Prutului să ne apără în viitorul comun, în marea familie europeană. Succese, domnule Crin Antonescu, împreună înainte, România înainte”, a declarat Igor Grosu, liderul PAS.

În discursul său, Crin Antonescu a menționat că are nevoie de sprijinul cetățenilor români din Republica Moldova.

„Noi încheiem, sper, în 3 săptămâni, un an electoral care a început prin martie 2024, niște alegeri prezidențiale care nu s-au încheiat, cu turbulențe, cu probleme care costă România, prin amânare. Dar bine, îl încheiem și sunt convins că-l vom încheia cu bine, că îl vom încheia cu un președinte care, împreună cu o majoritate parlamentară și cu un Guvern, vor consolida, vor consfinți definitiv calitatea României de țară occidentală, aparținând Uniunii Europene, aparținând sistemului de securitate, NATO. Noi avem același drum, de aceea suntem aici împreună și cum domnul președinte spunea, dincolo de faptul că un număr de cetățeni ai Republicii Moldova au calitatea și de cetățeni români și deci dreptul/șansa de a exprima un vot pentru destinul României, rezultatul alegerilor de la București, nu este indiferent pentru dumneavoastră, la Chișinău.

Un președinte pro-occidental ferm, cu bază, cu stabilitate, cu o majoritate în spate, este o garanție că relația dintre Chișinău și București va continua și ea este o relație de între-ajutorare. E o relație care a adus progrese spectaculoase în ultimii ani pentru Republica Moldova, pe calea integrării europene”, a adăugat Crin Antonescu.

Ungaria sugerează că un „atac biologic” ar fi sursa focarului său de febră aftoasă

Ungaria a sugerat joi un „atac biologic” ca posibilă sursă a primului focar de febră aftoasă din ţară după mai bine de jumătate de secol, ceea ce a provocat închiderea graniţelor şi sacrificarea în masă a vitelor în nord-vestul ţării, relatează Reuters.

Ungaria a raportat luna trecută primul caz de febră aftoasă din ultimii 50 de ani la o fermă de bovine din nord-vest, în apropierea graniţei cu Austria şi Slovacia, a anunţat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, citând autorităţile ungare.

Până joi, autorităţile de sănătate animală efectuaseră controale la aproape 1.000 de ferme din Ungaria, doar patru din regiunea afectată din nord-vest având rezultate pozitive.

„În acest stadiu, putem spune că nu se poate exclude faptul că virusul nu a fost de origine naturală, este posibil să avem de-a face cu un virus creat artificial”, a declarat şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, Gergely Gulyas, într-o conferinţă de presă.

Răspunzând la o întrebare, Gulyas a declarat că nu poate exclude faptul că epidemia de virus este rezultatul unui atac biologic, fără a indica cine ar putea fi responsabil. El a spus că suspiciunea se bazează pe informaţii verbale primite de la un laborator străin, dar rezultatele acestora nu au fost încă pe deplin dovedite şi documentate.

Stocul de bovine al Ungariei număra 861.000 de capete pe baza unui recensământ al şeptelului efectuat în decembrie, puţin schimbat faţă de nivelurile din anul precedent. Aceasta a reprezentat 1,2% din totalul stocurilor de bovine din Uniunea Europeană, conform statisticilor oficiale.

Febra aftoasă nu prezintă niciun pericol pentru oameni, dar provoacă febră şi băşici în gură la rumegătoarele cu copite bifurcate, cum ar fi bovinele, porcinele, ovinele şi caprinele, iar focarele duc adesea la restricţii comerciale.

Mii de bovine a trebuit să fie sacrificate în încercarea de a limita focarul, în timp ce Austria şi Slovacia au închis zeci de puncte de trecere a frontierei, după ce boala a apărut şi în partea de sud a Slovaciei.

Beijingul a anunțat că majorează tarifele suplimentare pentru produsele americane la 125%, față de 84%, după ce americanii au impus taxele vamale Chinei de 145%

Taxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Albă, după ce preşedintele american Donald Trump le-a crescut succesiv în ultimele zile într-o spirală de represalii comerciale reciproce între cele două ţări, relatează AFP, preluată de Agerpres.

USA and China cooperation concept. US America and China flags on chess kings on a chess board, brown wooden background. 3d illustration

Răspunsul Beijingului nu a întârziat să apară. China răspunde Americii

China a anunțat că majorează tarifele suplimentare pentru produsele americane la 125%, față de 84%.  Tarifele vor intra în vigoare începând de mâine, potrivit Ministerului chinez al Finanțelor.

Ministerul chinez al Comerțului a acuzat Washingtonul de încălcarea regulilor economice și comerciale internaționale „și a bunului simț”, în contextul în care Beijingul a majorat tarifele pentru produsele americane la 125%, relatează Sky News.

Acesta afirmă că SUA ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru „șocurile grave și turbulențele violente” cu care se confruntă piețele financiare globale. Într-o declarație, ministerul recunoaște că SUA au amânat unele tarife „sub presiunea Chinei și a altor părți”.

Dar adaugă: „Acesta este doar un mic pas simbolic și nu a schimbat natura Statelor Unite care caută interese private prin șantaj comercial”. 

„China îndeamnă Statele Unite să facă un pas mare în anularea așa-numitelor „tarife reciproce” și să își corecteze complet practicile greșite”. 

Temperaturi de până la +32 de grade până la jumătatea lunii septembrie! Vezi prognoza meteo
Articolul anterior
Cea mai în vârstă locuitoare din Moldova a împlinit 110 ani!
Articolul următor
Close menu