La mulți ani, Limba Română! Moldovenii marchează sărbătoarea națională ”Limba Noastră cea Română”

La 27 august 1989, peste 70.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională s-au pronunţat pentru decretarea limbii române ca limbă de stat. Limba română este vorbită de 28 de milioane de oameni, printre care pentru 24 de milioane de persoane această limbă este maternă.

Mai multe manifestări cultural-artistice, dedicate Zilei Limbii Române, au avut loc astăzi în întreaga țară.

”La mulți ani, Limba Română! Felicitări tuturor celor care onorează acest element central al identității noastre, care gândesc, scriu și simt românește!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina Guvernului Republicii Moldova.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

Veste bună! Se majorează indemnizația unică la nașterea copilului

Indemnizația unică la nașterea copilului ar urma să crească, începând cu anul 2025. Autoritățile propun majorarea cuantumului indemnizației până la 21 350 lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 1350 lei comparativ cu anul 2024, scrie deschide.md.

Conform datelor prezentate, mijloacele financiare necesare pentru implementarea proiectului au fost planificate în proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul 2025.

De menționat că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în ultimii 3 ani numărul nașterilor a constituit:

  • anul 2021 – 29,2 mii copii;
  • anul 2022 – 27 mii copii;
  • anul 2023 – 24 mii copii.

Potrivit estimărilor, în anul 2025 de indemnizația unică la nașterea copilului vor beneficia circa 26 000 copii și vor fi necesare resurse financiare suplimentare în cuantum de circa 35 mln lei.

#stilunic – Oleg Spânu:”Nu m-am gândit niciodată că voi fi provocat să fac asta!”
Articolul anterior
Moment emoționant în Piața Marii Adunări Naționale! Peste 2500 de oameni din toată țara au participat la Marea Dictare Națională
Articolul următor