După 7 ani în statul Illinois, Chicago, la începutul lunii septembrie, Alex Gurdilă și familia sa au lăsat America, pentru Moldova! Fostul jurnalist Jurnal TV, la momentul respectiv unul dintre cei mai îndrăgiți prezentatori, și soția sa americană, Caitlin Hansen (acum Caitlin Gurdilă), împreună cu fiul lor cel mic, s-au mutat definitiv în Moldova.
Alex este plin de energie și idei încercând să promoveze la noi tot ce a aflat și a învățat mai bun peste Ocean. Soției sale îi place mult în Moldova și chiar dacă este originară din Kenai, Alaska, nu a ezitat nicio clipă urmându-și jumătatea în țara noastră mică și pitorească. Prietenii moldoveni ai cuplului s-au arătat uimiți, dar totodată plăcut surprinși de decizia lor.
Alex este pasionat de fotografie, hiking (drumeții), sport, ciclism, călătorii și desigur, ca fiecare moldovean care a văzut viața în afară, vrea să vadă Moldova altfel, mai bună, mai evoluată, mai civilizată din toate punctele de vedere. Iar zilele acestea, provocarea lui Alex a fost acceptată chiar de Președintele Maia Sandu.
,,Când am revenit în Moldova, am pornit challengeul #maialeargă. O grămadă de oameni au râs și au zis că nu va fi posibil și că tot asta-i fantastic. Iată poftim, Gurdila cu Maia Sandu la hiking de 7 km. Țineți minte că nu contează câți followeri ai sau cine ți-e cumătru. Dacă vrei tare, ajungi unde vrei”, a notat Alex.
Șefa statului și tinerii au mers pe jos, prin pădure, din satul Donici, raionul Orhei, până în Lupa-Recea din raionul Strășeni, trecând de-a lungul traseului pe lângă zone întregi despădurite atrăgând atenția asupra fenomenului care dăunează Moldovei.
Cât despre mutarea sa definitivă în Moldova, un act curajos după mai mulți ani petrecuți în SUA, Alex Gurdilă a vorbit în urmă cu câteva săptămâni, pe pagina sa de Facebook:
,,2586 zile, 4 ore și câteva zeci de minute. Atât a durat experiența, aventura, procesul și testul meu American”, scria Alex.
,,Pentru mulți, oportunitatea nu s-a ivit vreodată, deși în continuare visează sau, vorba Chiriței, au mai visat. Cei de pe loc, un număr dintre ei cu imposibilitatea de a se reîntoarce deocamdată, fie nu înțeleg, fie râd, fie chiar judecă decizia pe care am luat-o. E greu să înțelegi decizia și firul de gândire al unui om, al oricărui om de fapt. Nu mă supăr. Dar le mulțumesc celor care, deși mirați, se bucură pentru mine.
Fiecare am avut motive specifice de emigrare și nu am să plictisesc cu detalii despre ale mele. Mai ales că asta ne-am învățat să facem noi, cei plecați: să ne acceptăm așa cum suntem aici, departe, nu așa cum am fost acolo, acasă. Și nici nu contează de ce am plecat. Cumva… așa erau vremurile.
Nu am avut vreodată senzația de străinătate în America. Sunt un mare susținător al ideii de “omul face locul”. Și dacă ești fericit, dar chiar și în momentele cele mai grele, Acasă poate fi și banca din parc pe care dormi noaptea. America m-a primit cu brațele deschise, așa cum nu aș fi sperat vreodată. Dar America nu degeaba e țara tuturor posibilităților: îți aruncă în cale și toate încercările și provocările. Ca adult, am petrecut mai mulți ani în America decât în Moldova. Cum a zis și mama, sunt atât de americanizat că uneori nu înțelege unde s-a dus Sașa ei. Dar așa-s anii de formare și cred că și mie îmi va veni rândul când Stellan va spune “tata, eu mă duc”.
În America am întâlnit persoana care mă face cel mai fericit – pe mine însumi. E ciotka să te prinzi dintr-o parte și să te iubești și înțelegi, măcar câtuși de puțin. De asta trăim, nu? Să ne iubim pe noi înșine.
Din această descoperire de Eu s-a născut și omul, și relația pe care am construit-o cu soția mea, care curând cred că va avea numele de Cătălina – e greu a zice Caitlin în română. Din acest cuplu format din două universuri diferite s-a născut un băiat care în fiecare zi mă face să mă întreb: chiar e-al meu boțul acesta de Univers?! Azi revin acasă, în Chișinău. Iar Caity și Stellan vor deveni acei temuți imigranți care fură joburile și cetățeniile aborigenilor. Goodbye, America. Noroc, Moldova”, spune Alex Gurdilă.